Ελλάδα

Παυλάκης για κορωνοϊό: Νέο στέλεχος 20% πιο μεταδοτικό στις ΗΠΑ [vid]

Παυλάκης για κορωνοϊό: Νέο στέλεχος 20% πιο μεταδοτικό στις ΗΠΑ [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay/Screenshot

Για ένα νέο στέλεχος του κορονοϊού από τη Βόρεια Αμερική, υποστέλεχος της Όμικρον, κάνει λόγο ο Γιώργος Παυλάκης, ερευνητής – επικεφαλής του τμήματος εμβολίων του Εθνικού Ιδρύματος ΗΠΑ.

Για ένα νέο στέλεχος του κορονοϊού από τη Βόρεια Αμερική, υποστέλεχος της Όμικρον, κάνει λόγο ο Γιώργος Παυλάκης, ερευνητής – επικεφαλής του τμήματος εμβολίων του Εθνικού Ιδρύματος ΗΠΑ. «Τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει δείξει απότομα τα δόντια του στις ΗΠΑ ένα νέο στέλεχος από τη Βόρεια Αμερική το XBB15 (υποστέλεχος της Όμικρον). Επεκτείνεται φοβερά γρήγορα. Υπολογίζεται ότι είναι 20% πιο μεταδοτικό από τα προηγούμενα στελέχη, που είναι και αυτά καινούργια, και δυστυχώς φαίνεται ότι θα επικρατήσει πολύ, πολύ σύντομα. Είναι σίγουρο ότι θα έρθει και στην Ελλάδα. Το ερώτημα είναι αν καταφέρουμε να κρατήσουμε άμυνα για αρκετό καιρό ώστε να μπει η άνοιξη τουλάχιστον, ελπίζοντας σε καλύτερο καιρό και λιγότερα θύματα» είπε στην ΕΡΤ.

«Το νέο στέλεχος χτυπάει περισσότερο αδύναμους, ηλικιωμένους, μωρά και έχει τα ίδια περίπου συμπτώματα με όλους τους προηγούμενους. Δεν βλέπουμε σημαντικές διαφορές. Απλώς ο κορονοϊός με τη δύναμη που του δίνει η τεράστια μετάδοση που τον αφήσαμε να έχει, συνεχώς ελίσσεται, αλλάζει το περίβλημα του και υπερνικά μερικά το ανοσολογικό μας σύστημα. Ευτυχώς έχουμε πάρα πολλά μέσα τώρα, όπως εμβόλια και όλοι μας, επειδή είτε έχουμε εμβολιαστεί είτε έχουμε περάσει κορονοϊό, είτε και τα δύο έχουμε κυτταρική ανοσία, έχουμε και αρκετά αντισώματα, οπότε είναι αρκετά ευκολότερο να αντιμετωπίσουμε τα καινούρια στελέχη» σημείωσε.

«Χρειάζεται προσοχή, που ξέρουμε τι είναι. Αποφυγή μεγάλων συγκεντρώσεων, καθαρό αερισμό των εσωτερικών χώρων με φίλτρα και μάσκες υψηλής προστασίας. Δεν είναι τίποτα να φοράμε μια καλή μάσκα στους χώρους όπως στα σχολεία και δεν είναι τίποτα τα σχολεία μας να αποκτήσουν καθαρισμό του αέρα. Στοιχίζει μερικές εκατοντάδες ευρώ και τα σχολεία γίνονται πολύ, πολύ ασφαλέστερα. Δεν είναι σωστό να αφήνουμε τα παιδιά μας απροστάτευτα» είπε ο κ. Παυλάκης.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments