Ελλάδα

Τα νέα έργα μέσα στο 2023 ύψους 3 δισ. ευρώ που αλλάζουν ριζικά την Αθήνα

Τα νέα έργα μέσα στο 2023 ύψους 3 δισ. ευρώ που αλλάζουν ριζικά την Αθήνα

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ωστόσο, η δυναμική τους είναι τέτοια, που τα εμπόδια αυτά δεν θα σταθούν ικανά να ματαιώσουν κανένα από τα μεγάλα project, εκτιμά η αγορά αλλά και οι επενδυτές που έχουν δεσμευτεί σε αυτά.

Μεγάλα έργα, με προϋπολογισμό άνω των 3 δισ. ευρώ –δίχως να ληφθεί υπόψη το έμμεσο δημοσιονομικό όφελος από μεγάλες παρεμβάσεις– έχουν δρομολογηθεί ή βρίσκονται στη γραμμή εκκίνησης για το 2023. Εκτιμάται ότι θα αλλάξουν περαιτέρω την όψη της Αθήνας αλλά και της Αττικής, αναβαθμίζοντας χρόνια υποβαθμισμένες περιοχές αλλά και ανεβάζοντας σε νέα επίπεδα ήδη ανεπτυγμένες περιοχές. Είναι χαρακτηριστικό πως έργα όπως το κυβερνητικό πάρκο στον χώρο του εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ, η Διπλή Ανάπλαση του γηπέδου του Παναθηναϊκού και του Βοτανικού και η ανάπλαση του Ελαιώνα θα διαμορφώσουν νέα χωρική δυναμική στον αστικό ιστό της πρωτεύουσας αποσυμφορώντας το κέντρο της Αθήνας.

Την ίδια ώρα, μεγάλα projects φιλοξενίας, όπως η ανάδυση του Χίλτον σε νέο ολοκληρωμένο προορισμό φιλοξενίας με εκτενείς υποστηρικτικές δραστηριότητες ψυχαγωγίας, ή η ανάπτυξη εμβληματικών ξενοδοχείων στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής Ριβιέρας όπως το One & Only στα Αστέρια και δύο νέων υπερπολυτελών ξενοδοχείων στο Ελληνικό υπό το brand μεγάλων ξένων αλυσίδων κύρους, θα προστεθούν στα ήδη διακεκριμένα μεγάλα ξενοδοχεία της Αθήνας, αναβαθμίζοντας την πρωτεύουσα ως διεθνή προορισμό και ενισχύοντας περαιτέρω την τοπική οικονομία. Κανένα από αυτά τα έργα δεν στερείται σημαντικών προκλήσεων και εμποδίων. Ωστόσο, η δυναμική τους είναι τέτοια, που τα εμπόδια αυτά δεν θα σταθούν ικανά να ματαιώσουν κανένα από τα μεγάλα project, εκτιμά η αγορά αλλά και οι επενδυτές που έχουν δεσμευτεί σε αυτά.

Στη Βουλιαγμένη

Πρόκειται για αναπτύξεις που ανταποκρίνονται στην ισχυρή ζήτηση για υψηλών αποδόσεων πολυτελή οικιστικά ακίνητα, με την αθηναϊκή Ριβιέρα να πρωταγωνιστεί στις συναλλαγές. Ο Αστέρας Βουλιαγμένης αποτελεί «μαγνήτη» υψηλής αξίας deals, με τα έσοδα από τις πωλήσεις 13 βιλών στο νοτιοδυτικό μέτωπο της χερσονήσου να ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι, εσχάτως, στους αγοραστές δύο οικοπέδων στο μοναδικών χαρακτηριστικών ακίνητο της Αττικής Ριβιέρας συγκαταλέχθηκαν η Εριέττα Κούρκουλου – Λάτση και ο αδελφός της Φίλιππος, με το συνολικό τίμημα της συναλλαγής να ανέρχεται σε 75 εκατ. ευρώ. Τα οικόπεδα έχουν χωροθετηθεί στη νοτιοδυτική πλευρά της χερσονήσου της Βουλιαγμένης εκεί όπου βρισκόταν το κατεδαφισμένο πλέον ξενοδοχείο «Αφροδίτη». Το κόστος για την ανέγερση των κατοικιών, που κατά μέσο όρο εκτιμάται ότι θα υπερβαίνουν τα 1.000 τ.μ. το καθένα, τα επωμίζονται οι νέοι ιδιοκτήτες τους. Η συνολική έκταση και για τα 13 οικόπεδα ανέρχεται σε περίπου 80 στρέμματα, διαμορφώνοντας τον μέσο όρο του κάθε οικοπέδου στα 6,15 στρέμματα, ενώ η τιμή για το κάθε οικόπεδο κυμαίνεται από 37,5 εκατ. ευρώ έως 39 εκατ. ευρώ, μέγεθος που αντιστοιχεί σε τίμημα 6,3 εκατ. ανά στρέμμα.

Μοναδικό κομμάτι του παζλ της αγοράς ακινήτων των νοτίων προαστίων αποτελεί και το οικόπεδο όπου βρίσκονταν τα Αστέρια της Γλυφάδας και όπου η Grivalia Hospitality αναπτύσσει το ολοκληρωμένο συγκρότημα One & Only Aesthesis με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης την άνοιξη του 2023. Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική μελέτη του έργου, στο δυτικό όριο της έκτασης θα αναπτυχθούν 14 ανεξάρτητες κατοικίες, ενεργειακά αυτόνομες, με ιδιωτικό υπαίθριο χώρο, και χώρο στάθμευσης. Οι συγκεκριμένες αναπτύξεις έχουν το πλεονέκτημα να βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα, διαθέτοντας, ταυτόχρονα, τη γαλήνη ενός παραθαλάσσιου προορισμού και την αίσθηση ενός ιδιωτικού νησιού. Η συνολική κάλυψη κτιρίων θα είναι χαμηλότερη από 1% της έκτασης, δηλαδή λιγότερη από 28.000 τ.μ. εκ των οποίων τα 20.000 τ.μ. αφορούν ήδη υφιστάμενα κτίρια. Η ανάπτυξη με προϋπολογισμό της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ θα διαθέτει πεντάστερο ξενοδοχείο με 127 δωμάτια υπό τη διαχείριση της One & Only. Ενα από τα δύο διώροφα κτίσματα –με καμπύλη μορφή– του συγκροτήματος αφορά το κεντρικό κτίριο υποδοχής, όπου θα φιλοξενούνται εμπορικές χρήσεις και χρήσεις φιλοξενίας (12 δωμάτια). Οι 100 καμπάνες του συγκροτήματος, που αποτελούσαν σημείο αναφοράς τη δεκαετία του 1960, θα μετατραπούν σε 95 επιπλωμένα διαμερίσματα, επειδή δέκα από αυτές θα συνενωθούν ανά δύο.

Η ΤΕΜΕΣ έχει προχωρήσει όμως και στη δημιουργία κοινοπραξίας με τη Lamda Development με αντικείμενο την ανάπτυξη του ξενοδοχείου και των κατοικιών που θα βρίσκονται πάνω στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά και το ξενοδοχειακό συγκρότημα στην άλλη πλευρά της παραλιακής έκτασης, που γειτνιάζει με τον χώρο των πολυτελών κατοικιών της Lamda. Το ποσοστό πλειοψηφίας στο σχήμα που θα αναπτύξει τα δύο πολυτελή οικιστικά project, έκαστο στην περίμετρο δύο αντίστοιχα πολυτελών ξενοδοχείων, διατηρεί ο όμιλος που θα αναπτύξει αφενός το ξενοδοχείο και τις κατοικίες και αφετέρου το ξενοδοχειακό συγκρότημα. Και στις δύο εταιρείες η ΤΕΜΕΣ θα κατέχει ποσοστό 70% και η Lamda Development το 30%, ενώ η συνολική επένδυση υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments