Διεθνή

Reuters: Στο 66,8% ο πληθωρισμός στην Τουρκία

Reuters: Στο 66,8% ο πληθωρισμός στην Τουρκία

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας κινήθηκε στο 66,8% τον Δεκέμβριο, αλλά θα μειωθεί μόνο στο 43,2% μέχρι το τέλος του 2023, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters την Τετάρτη, ενώ οι μηνιαίες αυξήσεις τιμών παραμείνουν υψηλές.

Η πρόβλεψη για το τέλος του 2023 είναι σχεδόν διπλάσια από εκείνη της κυβέρνησης και εγείρει την προοπτική συνεχιζόμενων επιβαρύνσεων στο κόστος ζωής, καθώς οι Τούρκοι ψηφίζουν στις σκληρές προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές του επόμενου έτους.

Ο πληθωρισμός κορυφώθηκε γύρω στο 85,5%, υψηλό 24 ετών, τον Οκτώβριο μετά από μια άνοδο συνεχόμενη για 17 μήνες, κυρίως λόγω της ανορθόδοξης νομισματικής πολιτικής χαμηλών επιτοκίων του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και της συνακόλουθης νομισματικής κρίσης πέρυσι.

Ο πληθωρισμός υποχώρησε ελαφρά τον Νοέμβριο και η πτώση αναμένεται να γίνει πιο έντονη τον Δεκέμβριο και το πρώτο τρίμηνο του έτους, όταν η άνοδος των τιμών την αντίστοιχη περσινή περίοδο συνεπάγεται ανακούφιση για τον φετινό ετήσιο υπολογισμό του πληθωρισμού.

Στη δημοσκόπηση του Reuters με 12 οικονομολόγους, η μέση εκτίμηση για τον ετήσιο πληθωρισμό του Δεκεμβρίου ήταν 66,8%. Οι προβλέψεις κυμάνθηκαν μεταξύ 64,60% και 69,1%, σε μεγάλο βαθμό σύμφωνα με τις προβλέψεις της κυβέρνησης για 65%.

Οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται κατακόρυφα από μήνα σε μήνα με τη διάμεση εκτίμηση στο 2,7%, σε ένα ευρύ φάσμα 1,40% και 4,10%.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments