Διεθνή

Die Zeit: Ο Ερντογάν σε εκλογική πίεση

Die Zeit: Ο Ερντογάν σε εκλογική πίεση

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo/Burhan Ozbilici

Το φιλοκουρδικό HDP χάνει τη χρηματοδότηση του κόμματος

Τον Ιούνιο θα διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές και ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία. Ο Ερντογάν στοχεύει στην επανεκλογή, αλλά βρίσκεται υπό εσωτερική πολιτική πίεση λόγω της οικονομικής κρίσης και του υψηλού πληθωρισμού στην Τουρκία.

Το φιλοκουρδικό HDP χάνει τη χρηματοδότηση του κόμματος

Το τουρκικό συνταγματικό δικαστήριο κατηγορεί το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών HDP για «συνδέσεις με την τρομοκρατία» και αποκλείει το κόμμα από τη χρηματοδότηση. Εκλογές θα διεξαχθούν στην Τουρκία αυτό το καλοκαίρι.

Το συνταγματικό δικαστήριο της Τουρκίας απαγόρευσε τη χρηματοδότηση κρατικών κομμάτων στο δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της χώρας. Οι δικαστές κατηγορούν το φιλοκουρδικό HDP για «συνδέσεις με την τρομοκρατία». Αυτήν τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες απαγόρευσης εναντίον του κόμματος για καταγγελίες για τρομοκρατικές δραστηριότητες και η απόφαση ενδέχεται να ληφθεί την ερχόμενη Τρίτη.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί τακτικά το HDP ότι ενεργεί ως πολιτικός βραχίονας του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο είναι απαγορευμένο ως τρομοκρατική οργάνωση. Το HDP απορρίπτει τους ισχυρισμούς. Η απόφαση του δικαστηρίου έχει στόχο να αποτρέψει δίκαιες και δημοκρατικές εκλογές, ανέφερε το κόμμα. Σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό κανάλι NTV, η απόφαση των δικαστών σημαίνει ότι χάνει πρόσβαση σε 27 εκατομμύρια ευρώ, το ένα τρίτο των οποίων επρόκειτο να καταβληθεί πριν από τις 10 Ιανουαρίου.

Με σχεδόν δέκα τοις εκατό στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το HDP βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην τρίτη θέση μεταξύ των τουρκικών κομμάτων, με το AKP του Ερντογάν να προηγείται με ποσοστό μεγαλύτερο του 40%.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments