Διεθνή

Οι Ιρανοί διέταξαν το κλείσιμο του Γαλλικού Ινστιτούτου

Οι Ιρανοί διέταξαν το κλείσιμο του Γαλλικού Ινστιτούτου

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO

Οι ιρανικές αρχές διέταξαν σήμερα το κλείσιμο του Γαλλικού Ινστιτούτου Ερευνών στο Ιράν

Οι ιρανικές αρχές διέταξαν σήμερα το κλείσιμο του Γαλλικού Ινστιτούτου Ερευνών στο Ιράν, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων στον γαλλικό Τύπο. Η Τεχεράνη είχε υποσχεθεί προηγουμένως μέτρα ως αντίποινα για τη δημοσίευση γελοιογραφιών που κοροϊδεύουν τους ηγέτες της Ισλαμικής Δημοκρατίας στη γαλλική σατιρική εφημερίδα «Charlie Hebdο».

Το Γαλλικό Ινστιτούτο ήταν το τελευταίο δυτικό ερευνητικό κέντρο που λειτουργούσε ακόμη στο Ιράν. Αυτό αναφέρουν Γάλλοι και άλλοι ερευνητές που εργάζονται συγγραφικά στο Ιράν.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ερευνών στην Τεχεράνη υπάρχει εδώ και σαράντα χρόνια και έχει ήδη υποστεί τις συνέπειες της έντασης μεταξύ της Γαλλίας και του Ιράν. Έτσι, έκλεισε και στη συνέχεια, επαναλειτούργησε. Το τελευταίο διάστημα, όμως, οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες ήταν και πάλι τεταμένες και το ενδεχόμενο του κλεισίματος τέθηκε εκ νέου στο τραπέζι.

Πριν από το σημερινό κλείσιμο, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ερευνών στο Ιράν υπολειτουργούσε ουσιαστικά, αλλά οι Ιρανοί σπουδαστές μπορούσαν να εργαστούν στη βιβλιοθήκη του Ινστιτούτου, το οποίο βρίσκεται στην καρδιά της Τεχεράνης.

Πλέον, οι ιρανικές αρχές παρουσιάζουν αυτό το μέτρο ως ένα πρώτο βήμα. Ο Γάλλος πρέσβης στην Τεχεράνη κλήθηκε, μετά τη δημοσίευση των γελοιογραφιών του σατυρικού εντύπου «Charlie Hebdo». Οι γαλλο-ιρανικές σχέσεις είναι πραγματικά οξυμμένες εκ νέου και δεν υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας: επτά Γάλλοι υπήκοοι κρατούνται αυτή τη στιγμή στο Ιράν και το Παρίσι απαιτεί την απελευθέρωσή τους.

«Δεν έχουμε λάβει καμία επίσημη ενημέρωση σε αυτό το στάδιο σχετικά με τις ανακοινώσεις που έγιναν από τον Τύπο από τις ιρανικές αρχές σχετικά με το κλείσιμο του Γαλλικού Ινστιτούτου Ερευνών στο Ιράν (IFRI)», τόνισε σχετικά η εκπρόσωπος του Κε Νντ’ Ορσέ, Ανν – Κλαιρ Λεζάντρ. « Οι πληροφορίες αυτές θα ήταν προφανώς λυπηρό αν επιβεβαιωνόντουσαν», τονίζοντας ότι αυτό το Ινστιτούτο ήταν «ένας υψηλός τόπος πολιτισμού και ανταλλαγών».

Η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας επισήμανε, από την πλευρά της, ότι το Σύνταγμα προβλέπει και κατοχυρώνει την ελευθερία του Τύπου στο γαλλικό κράτος, δήλωσε που έμελλε να γίνει το αντικείμενο νέων παρανοήσεων εκ μέρους των μελών της Ιρανικής κυβέρνησης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments