Διεθνή

Meta: Από τις like επιδοκιμασίες σε καλέσματα δολοφονικών ενεργειών;

Meta: Από τις like επιδοκιμασίες σε καλέσματα δολοφονικών ενεργειών;

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου/John MACDOUGALL / AFP

Η απόφαση της Meta, ιδιοκτήτριας του Facebook, να επιτρέψει τη χρήση ενός καλέσματος σε θάνατο είναι αρκετά προβληματική, ακόμη και όταν πρόκειται για έναν εγνωσμένο δικτάτορα, όπως είναι ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν.

Η απόφαση της Meta, ιδιοκτήτριας του Facebook, να επιτρέψει τη χρήση ενός καλέσματος σε θάνατο είναι αρκετά προβληματική, ακόμη και όταν πρόκειται για έναν εγνωσμένο δικτάτορα, όπως είναι ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν.

Συγκεκριμένα, το εποπτικό συμβούλιο του αμερικανικού κολοσσού Meta, της μητρικής εταιρείας του Facebook, κάλεσε το μέσο κοινωνικής δικτύωσης να επιτρέψει μια ανάρτηση που περιέχει το μήνυμα «θάνατος στον Χαμενεΐ», τον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν, μήνυμα το οποίο αφαιρέθηκε από την ομάδα διαχείρισης του δικτύου. Πιο συγκεκριμένα, στο κείμενο της απόφασής του, η οποία εκδόθηκε σήμερα, «το συμβούλιο διαπιστώνει ότι η αφαίρεση της θέσης δεν συμμορφώνεται με τα κοινοτικά πρότυπα, τις αξίες ή τις ευθύνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα της Meta».

Στην απόφαση τονίζεται ακόμη ότι, «στο πλαίσιο αυτής της δημοσίευσης και της γενικής κοινωνικής, πολιτικής και γλωσσικής κατάστασης στο Ιράν, το «marg bar Khamenei» (=θάνατος στον Χαμενεî) θα πρέπει να γίνει κατανοητό ως “κάτω”, δηλαδή ως «ένα ρητορικό και πολιτικό σύνθημα, και όχι ως μια αξιόπιστη απειλή».

Η στοχευμένη δημοσίευση χρονολογείται από τον Ιούλιο του 2022. Περιέχει μια καρικατούρα του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ με τη λεζάντα «θάνατος στην ισλαμική κυβέρνηση κατά των γυναικών» και «θάνατος στον βρόμικο ηγέτη της Χαμενεΐ».

Η αποτυχία του Facebook να επιβάλει την ελευθερία του λόγου «οδήγησε στη φίμωση του πολιτικού λόγου με στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών», σύμφωνα με την εκτίμηση του εποπτικού συμβουλίου.

Ένα σοβαρό θέμα έχει να κάνει με το ποιο είναι το αρμόδιο όργανο να αποφασίσει για δημοσιεύσεις με θέμα το κάλεσμα σε θάνατο ενός προσώπου. Και η Meta πρέπει συχνά να αποφασίσει μεταξύ της εποπτείας περιεχομένου που θα μπορούσε να θεωρηθεί βίαιο και της υπεράσπισης της ελευθερίας της έκφρασης.

Έτσι, τον περασμένο Μάρτιο, για παράδειγμα, λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ομάδα με επικεφαλής τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ αποφάσισε να κάνει εξαιρέσεις στους κανόνες της για υποκίνηση βίας και μίσους, αποδεχόμενη εχθρικά μηνύματα προς τον ρωσικό στρατό και τον Β. Πούτιν, όπως πληροφορούν διεθνή μέσα.

Ωστόσο, η Meta διευκρίνισε αργότερα τη θέση της, υποστηρίζοντας ότι δεν εγκρίνει απειλές κατά του θανάτου εναντίον αρχηγών κρατών ή πολιτών της Ρωσίας.

Το θέμα έλκει τη σοβαρότητά του από το γεγονός ότι, αν ισχύσει αυτή η απόφαση της Meta, όλοι όσοι τασσόμαστε χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις ενάντια στη δολοφονική κρατική εξουσία των Αγιατολάχ και ενάντια στον άδικο πόλεμο του Β. Πούτιν, έχουμε το νομικό δικαίωμα να ζητούμε και τη θανάτωση των προσώπων που ενσαρκώνουν τις πολιτικές ηγεσίες σε αυτές τις αυταρχίες. Κανένας δεν διαθέτει το δικαίωμα να καλεί από ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης στη θανάτωση ενός άλλου προσώπου, ακόμη κι αν διαφωνεί κατηγορηματικά με τους λόγους και τις πράξεις του.

Έχουμε ήδη εξοικειωθεί με δηλώσεις βίας, με λόγους ακραίας βίας, σε δημόσιους διαδικτυακούς χώρους, χωρίς να έχουν καταγραφεί σοβαρές νομικές μέριμνες. Η ερμηνευτική που θέλει το «θάνατο» του δικτάτορα «συμβολικό», δεν απέχει πολύ από εκείνη που θα ήθελε τον ίδιο θάνατο πραγματικό. Στη σοσιαλμηντιακή εποχή, η επικοινωνία μετασχηματίζεται και η χρήση που κάνουμε στις κοινωνικές πλατφόρμες δεν θέλει πολύ να εκτροχιαστεί από συμβολική σε πραγματική, από αλληγορική σε ουσιαστική.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments