Κόσμος

Ουκρανία: Η Τουρκία στηρίζει το σχέδιο Ζελένσκι για τη λήξη του πολέμου

Ουκρανία: Η Τουρκία στηρίζει το σχέδιο Ζελένσκι για τη λήξη του πολέμου

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου/AP PHOTO/pixabay

Δια στόματος Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιβεβαιώθηκε η στήριξη της Άγκυρας στο σχέδιο των δέκα σημείων του Κιέβου για την ειρηνική επίλυση της κατάστασης στην Ουκρανία

Δια στόματος Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιβεβαιώθηκε η στήριξη της Άγκυρας στο σχέδιο των δέκα σημείων του Κιέβου για την ειρηνική επίλυση της κατάστασης στην Ουκρανία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογο του, είχε αναφέρει πως η Ρωσία επιθυμεί την έναρξη διαλόγου για την Ουκρανία, υπό την προϋπόθεση ότι το Κίεβο θα εκπληρώσει τις γνωστές απαιτήσεις και θα λάβει υπόψη του τα νέα εδαφικά δεδομένα.

«Πιστεύουμε ότι αυτός ο πόλεμος θα τελειώσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Θα είναι καλύτερα αν το πετύχουμε αυτό το συντομότερο δυνατό. Στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο Μάρτιο, υπήρξαν ορισμένες εξελίξεις, αλλά εμφανίστηκαν νέες παράμετροι και πραγματικότητες. Η Ρωσία εκφράζει τώρα την ετοιμότητά της για διαπραγματεύσεις, ο Ζελένσκι πρότεινε ένα σχέδιο 10 σημείων. Εμείς, ως Τουρκία, υποστηρίζουμε αυτό το σχέδιο και το επεξεργαζόμαστε. Έχουμε θέσει ως στόχο να ηγηθούμε σε ορισμένα σημεία. Η Τουρκία εργάζεται ενεργά προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο Τσαβούσογλου κατά την επίσκεψή του στη Νότια Αφρική.

Το αρχικό ειρηνευτικό σχέδιο Ζελένσκι

Σύμφωνα με το Al Jazeera, ο Ζελένσκι παρουσίασε για πρώτη φορά το σχέδιό του για την ειρήνη τον περασμένο Νοέμβριο στη Σύνοδο των G-20.

Τα βασικά του σημεία έχουν ως εξής:

  1. Να υπάρχει ασφάλεια σχετικά με την ακτινοβολία και τα πυρηνικά, με επίκεντρο την αποκατάσταση της ασφάλειας γύρω από το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης, στη Ζαπορίζια στην Ουκρανία, η οποία τώρα βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή.
  2. Επισιτιστική ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας και διασφάλισης των εξαγωγών σιτηρών της Ουκρανίας προς τις φτωχότερες χώρες του κόσμου.
  3. Ενεργειακή ασφάλεια, με έμφαση στους περιορισμούς των τιμών των ρωσικών ενεργειακών πόρων, καθώς και στην παροχή βοήθειας στην Ουκρανία για την αποκατάσταση των υποδομών της ηλεκτρικής ενέργειας, οι μισές από τις οποίες έχουν υποστεί ζημιές από τις ρωσικές επιθέσεις.
  4. Απελευθέρωση όλων των κρατουμένων και απελαθέντων, συμπεριλαμβανομένων των αιχμαλώτων πολέμου και των παιδιών που απελάθηκαν στη Ρωσία.
  5. Αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και η επαναβεβαίωσή της από τη Ρωσία σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, η οποία, όπως έχει πει ο Ζελένσκι «δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης».
  6. Απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και παύση των εχθροπραξιών, αποκατάσταση των κρατικών συνόρων της Ουκρανίας με τη Ρωσία.
  7. Δικαιοσύνη, συμπεριλαμβανομένης της σύστασης ειδικού δικαστηρίου για τη δίωξη των ρωσικών εγκλημάτων πολέμου.
  8. Πρόληψη της οικολογικής καταστροφής και προστασία του περιβάλλοντος, με έμφαση στην αποναρκοθέτηση και την αποκατάσταση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού.
  9. Πρόληψη για την κλιμάκωση της σύγκρουσης και οικοδόμηση αρχιτεκτονικής ασφάλειας στον Ευρω – Ατλαντικό χώρο, συμπεριλαμβανομένων των εγγυήσεων για την Ουκρανία.
  10. Επιβεβαίωση του τέλους του πολέμου, συμπεριλαμβανομένου εγγράφου υπογεγραμμένου από τα εμπλεκόμενα μέρη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments