Οικονομία

5 δυσκολίες που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές τράπεζες

5 δυσκολίες που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές τράπεζες

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Προς κατάρτιση νέων business plans

Πέντε δύσκολα εγχειρήματα έχουν να αντιμετωπίσουν μέσα στο πρώτο τρίμηνο οι τράπεζες με σημαντικότερο την κατάρτιση των business και των capital plans.

Τα επιχειρησιακά σχέδια τριετίας Όπως αναφέρουν τραπεζικοί παράγοντες η διαμόρφωση των σχεδίων των τραπεζών θα αφορούν την τριετία 2023, 2024 και 2025 και πρέπει να κατατεθούν ως τις 31 Μαρτίου.

Ο σχεδιασμός όπως πάντα θα πρέπει να γίνει δεκτός από τον SSM και αυτήν την φορά είναι προφανές πως ο στόχος σε ότι αφορά τα NPEs των πιστωτικών ιδρυμάτων, δηλαδή τα κόκκινα δάνειά τους, δεν μπορεί παρά να διαμορφωθούν στο μέσο όρο της Ε.Ε. δηλαδή σε ποσοστό κάτω του 5%.

Μέσα στα επιχειρησιακά τους σχέδια οι τράπεζες πρέπει να εντάξουν αστάθμητες μεταβλητές όπως την πορεία του πληθωρισμού και την άνοδο των επιτοκίων την οποία πλέον την χαρακτηρίζουν τοξική, μιας και το μέγεθος της ανόδου προδικάζει σημαντικές εκροές στις οποίες τα πιστωτικά ιδρύματα θα αναγκαστούν να προβούν προκειμένου να ικανοποιήσουν τις αποδόσεις των καταθέσεων. Συγχρόνως πάντα υπάρχει ο κίνδυνος για νέα κόκκινα δάνεια αν η άνοδος συνεχιστεί με παρόμοιους ρυθμούς.

Η ανακοπή της αυξητικής πορείας του πληθωρισμού που αποτελεί σημαντική εξέλιξη που μπορεί να αποδοθεί μόνον στο χαμηλότερο κόστος ενέργειας δεν αναμένεται να αλλάξει τα σχέδια της ΕΚΤ για περαιτέρω σημαντική ενίσχυση του βασικού επιτοκίου.

Η διανομή μερίσματος Ο δεύτερος εξαιρετικά σημαντικός στόχος για τις τράπεζες – τουλάχιστον για τις δύο από τις τέσσερεις – είναι η διανομή μερίσματος η οποία θα ξεκαθαρίσει το Μάρτιο.

Ο σχεδιασμός των τραπεζών είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη διανομή μερίσματος μιας και αυτό θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό τι θα θελήσουν ή όχι να δεχθούν οι μέτοχοι ως νέες επενδύσεις.

Η εκτίμηση είναι πως τελικώς οι τράπεζες θα καταφέρουν να διανείμουν μέρισμα καθώς θα είναι δύσκολο ο SSM να αρνηθεί στις ελληνικές τράπεζες αυτήν την ενέργεια μετά την πρόοδο που έχουν κάνει σε ότι αφορά τους ισολογισμούς τους.

Οι αποφάσεις της Eurostat Τρίτος καίριος σταθμός είναι να αποφασιστεί τελικώς από τη Eurostat η διαχείριση των εγγυήσεων που έχει δώσει το κράτος ύψους 20 δισ. ευρώ. Εάν δηλαδή αυτές θα περάσουν ή όχι στο χρέος. Οι εκτιμήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων είναι πως τούτο δεν πρόκειται να συμβεί για τις παλιές εγγυήσεις, μένει ωστόσο αυτό να αποφασιστεί. Κύκλοι της αγοράς λένε πως θα είναι δύσκολη μια τέτοια απόφαση η οποία θα πλήξει πολύ έντονα το χρέος της Ιταλίας που αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα.

O Άρειος Πάγος Τέταρτος σταθμός είναι η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου στις 25 Ιανουαρίου για το κατά πόσον οι servicers μπορούν ή όχι να εμφανιστούν ως διάδικοι στους πλειστηριασμούς. Η απόφαση αυτή είναι μεγάλης σημασίας για τις τράπεζες μιας και οι ανακτήσεις στις τιτλοποιήσεις σχετίζονται απόλυτα με την απόφαση αυτήν.

Τα stress tests Πέμπτο σημαντικό εγχείρημα για τις τράπεζες είναι η εξέλιξη σε ότι αφορά τα stress tests που επί της ουσίας ξεκίνησαν στις αρχές του μήνα.

Σε μία περίπου εβδομάδα θα ανακοινωθούν οι παραδοχές για το ακραίο σενάριο οι οποίες και θα δώσουν μια εικόνα για το πως θα κινηθούν τα πιστωτικά ιδρύματα. Εν συνεχεία και μέσα στο Μάρτιο θα ξεκινήσει η πρώτη αποστολή στοιχείων προς επεξεργασία στους επόπτες των τραπεζών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments