Διεθνή

Ο Ζελένσκι δηλώνει «παρών» απέναντι στην Λευκορωσία

Ο Ζελένσκι δηλώνει «παρών» απέναντι στην Λευκορωσία

Πηγή Φωτογραφίας: OfficeofUkrainianPresident

Ο Ουκρανός πρόεδρος σπεύδει να δηλώσει «ετοιμότητα» απέναντι στην ενίσχυση των δυνάμεων αεράμυνας Ρωσίας και Λευκορωσίας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος σπεύδει να δηλώσει «ετοιμότητα» απέναντι στην ενίσχυση των δυνάμεων αεράμυνας Ρωσίας και Λευκορωσίας.

«Η Ουκρανία πρέπει να είναι «έτοιμη» στα σύνορά της με τη σύμμαχο της Ρωσίας, την Λευκορωσία», δήλωσε ο Ουκρανός, αν και το Κίεβο βλέπει μόνο «καταστροφικές δηλώσεις» μέχρι στιγμής από τη γείτονά του.

Ο Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Λβιβ στη Δυτική Ουκρανία, συμπλήρωσε: «Συζητήσαμε την προστασία των συνόρων, την επιχειρησιακή κατάσταση στα σύνορα με τη Δημοκρατία της Λευκορωσίας και μέτρα για την καταπολέμηση της ανατροπής σε αυτά τα εδάφη».

«Παρατηρούμε ότι εκτός από κάποιες καταστροφικές δηλώσεις, δεν βλέπουμε τίποτα σημαντικό εδώ, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι τόσο στα σύνορα όσο και σε αυτές τις περιοχές»΄.

Υπενθυμίζεται ότι το Κίεβο έχει ήδη προειδοποιήσει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει το έδαφος της Λευκορωσίας, για να εξαπολύσει χερσαία επίθεση κατά της Ουκρανίας από τον Βορρά, όπως συνέβη τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν ξεκίνησε την επιχείρηση πολεμικής εισβολής της.

Προηγουμένως, το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας ανέφερε ότι οι κοινές δυνάμεις αεράμυνας Ρωσίας – Λευκορωσίας ενισχύθηκαν με την εισαγωγή νέων στρατιωτικών μονάδων.

«Οι μονάδες αεράμυνας έχουν προχωρήσει σε καθορισμένες περιοχές και είναι επιχειρησιακές», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Στενός σύμμαχος της Ρωσίας, η Λευκορωσία επέτρεψε στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να χρησιμοποιήσει το έδαφός της για να ξεκινήσει την εισβολή στην Ουκρανία. Οι δύο χώρες σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν κοινές αεροπορικές ασκήσεις το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, ξεκινώντας από την ερχόμενη Δευτέρα.

Η Ουκρανία έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει το έδαφος της Λευκορωσίας για να εξαπολύσει μια νέα επίθεση στην Ουκρανία από τον Βορρά, η οποία θα άνοιγε ένα μεγάλο νέο μέτωπο.

Οι ανησυχίες του Ζελένσκι είναι εύλογες, λόγω των ιδιαίτερα στενών σχέσεων των δύο χωρών και λόγω της περαιτέρω τόνωσης της επιχειρησιακής τους συνεργασίας, το τελευταίο διάστημα. Επισημαίνεται εντούτοις ότι η Λευκορωσία έχει κατ’ επανάληψη τονίσει ότι δεν σκοπεύει να συμμετάσχει ενεργητικά στον πόλεμο. Ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο εκτιμά ότι η χώρα του πρέπει να συνεχίσει να παραμένει στο πλάι της Ρωσίας και του Β. Πούτιν, αλλά οφείλει να διατηρήσει την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της, παραμένοντας μακριά από την αμεσότερη εμπλοκή στις εχθροπραξίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments