Διεθνή

Νέα αποκαλυπτικά στοιχεία για Ρώσους ολιγάρχες

Νέα αποκαλυπτικά στοιχεία για Ρώσους ολιγάρχες

Πηγή Φωτογραφίας: Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/el.wikipedia.org

Μεγάλα χρηματικά ποσά φέρεται να έχουν μεταφέρει Ρώσοι ολιγάρχες προς δυτικές χώρες, σύμφωνα με έρευνες των αρμοδίων αμερικανικών αρχών.

Μεγάλα χρηματικά ποσά φέρεται να έχουν μεταφέρει Ρώσοι ολιγάρχες προς δυτικές χώρες, σύμφωνα με έρευνες των αρμοδίων αμερικανικών αρχών. Στα σχετικά δημοσιεύματα γίνεται ιδιαίτερα λόγος, όχι τόσο για την προέλευση όσο για τον τρόπο αξιοποίησης των περιουσιών σε δυτικές κοινωνίες και οικονομίες.

Αρκετοί Ρώσοι ολιγάρχες μετέφεραν μεγάλα χρηματικά ποσά στους αντίστοιχους γιους τους λίγο πριν από την έναρξη της στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία, φοβούμενοι ότι θα πληγούν από διεθνείς κυρώσεις, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Καταπολέμησης του Οικονομικού Εγκλήματος (FinCen) του Υπουργείου Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η έκθεση αυτή εκτιμά ότι μέχρι την έναρξη του πολέμου, «πολλοί Ρώσοι ολιγάρχες είχαν μεταφέρει εταιρείες, περιουσιακά στοιχεία και τραπεζικούς λογαριασμούς στα παιδιά και τους συγγενείς τους».

Ορισμένες από αυτές τις συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν λίγο πριν η διεθνής κοινότητα ανακοινώσει την επιβολή κυρώσεων στους ολιγάρχες που συνδέονται με τη ρωσική εισβολή.

Έτσι, αυτές οι μεταφορές θα μπορούσαν να διευκολύνουν αυτούς τους ολιγάρχες να αποφύγουν τις κυρώσεις και, κατά συνέπεια, τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και τραπεζικών λογαριασμών ως αντίποινα. Ως προς αυτό το σημείο, το έγγραφο αναφέρει ότι ορισμένες από αυτές τις μετεγγραφές ακινήτων έγιναν προς όφελος παιδιών ολιγαρχών, τα οποία πραγματοποιούν τις σπουδές τους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η FinCen δεν κατονομάζει, ωστόσο, τα άτομα, τα οποία φέρονται ότι εμπλέκονται, παρά το γεγονός ότι αυτά τα κεφάλαια χρησιμοποιήθηκαν, κυρίως, για την αγορά ακινήτων και ειδών πολυτελείας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πολλοί Ρώσοι ολιγάρχες και επιχειρηματίες μπήκαν στη μαύρη λίστα από την ΕΕ και άλλες χώρες λόγω της υποστήριξής τους στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της εισβολής. Εντούτοις, κάποιοι από αυτούς ήταν ήδη στη λίστα από πιο νωρίς, ήδη από το 2014, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην ανατολική Ουκρανία.

Πολύ συχνά, στον δημόσιο διάλογο κυριάρχησε το ενδιαφέρον για το παρελθόν, την πορεία που ακολούθησαν πολιτικά και οικονομικά οι Ρώσοι ολιγάρχες, οι οποίοι μετατράπηκαν μέσα σε λίγα χρόνια από κομμουνιστές γραφειοκράτες του παλαιού καθεστώτος στην Σοβιετική Ένωση σε δεινούς οικονομικούς παίκτες με πολιτικά στηρίγματα στο μετακομμουνιστικό, μεταδιπολικό κόσμο. Πλέον, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στους τρόπους διαχείρισης και αξιοποίησης του πλούτου στις δυτικές κοινωνίες και οικονομίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments