Διεθνή

Νταβός 2023: «Συνεχίζουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία» λέει ο Σόλτς – Καμία αναφορά στα Leopard II [vid]

Νταβός 2023: «Συνεχίζουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία» λέει ο Σόλτς – Καμία αναφορά στα Leopard II [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: BQ Prime

Όταν ρωτήθηκε συγκεκριμένα για τα Leopard ΙΙ ο Σολτς επανέλαβε ότι η Γερμανία δεν προχωρά μόνη της σε αυτήν την προσπάθεια

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, που πιέζεται να δώσει το «πράσινο φως» για την αποστολή τανκς Leopard στην Ουκρανία, υποσχέθηκε σήμερα ότι θα συνεχίσει να στηρίζει το Κίεβο, χωρίς ωστόσο να κάνει καμία αναφορά σε άρματα μάχης.

Στο τέλος της ομιλίας του, στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, που ήταν αφιερωμένη στην κλιματική πολιτική της Γερμανίας, ο Σολτς ρωτήθηκε ευθέως εάν θα στείλει άρματα μάχης Leopard 2, όπως ζητά η Ουκρανία. «Δεν στηρίζουμε την Ουκρανία μόνο με οικονομικά μέσα και με ανθρωπιστική βοήθεια αλλά επίσης και με πολλά όπλα», απάντησε γενικόλογα.Ο Γερμανός καγκελάριος δεν έκανε καμία συγκεκριμένη ανακοίνωση, ούτε καν πρόφερε τη λέξη «τανκς», δύο ημέρες πριν από την κρίσιμη σύνοδο των δυτικών χωρών που θα διεξαχθεί την Παρασκευή στην αμερικανική βάση του Ραμστάιν με θέμα την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία. Υπενθύμισε όμως ότι η χώρα του στηρίζει την Ουκρανία από την αρχή της ρωσικής εισβολής, εφοδιάζοντάς την με διάφορα όπλα, όπως με εκτοξευτήρες ρουκετών, με θωρακισμένα οχήματα τύπου Marder και με το αντιπυραυλικό σύστημα Iris-T. «Θα συνεχίσουμε για όσο χρειαστεί» σε συνεργασία με τους συμμάχους του Βερολίνου, διαβεβαίωσε, επαναλαμβάνοντας και πάλι ότι θέλει να αποφευχθεί κάθε άμεση σύγκρουση του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία.

Οι ηγέτες της Φινλανδίας, της Λιθουανίας, της Πολωνίας και της Βρετανίας ζήτησαν χθες Τρίτη από τον Σολτς να εγκρίνει σύντομα την παράδοση των αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία. Οι ευρωπαϊκές χώρες που στηρίζουν την Ουκρανία έχουν στείλει στο Κίεβο περισσότερα από 300 εκσυγχρονισμένα σοβιετικά άρματα, όμως ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητά πιο σύγχρονα άρματα, δυτικής κατασκευής.

Εξασφαλισμένος ο ενεργειακός ανεφοδιασμός της Γερμανίας

Νωρίτερα, στην ομιλία του, ο Σολτς διαβεβαίωσε ότι ο ενεργειακός ανεφοδιασμός της χώρας του για τον χειμώνα είναι εξασφαλισμένος. Πρόσθεσε ότι η ικανότητα της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας να απεξαρτηθεί γρήγορα από το ρωσικό φυσικό αέριο απέδειξε πόσο ευέλικτη μπορεί να είναι.

Ο καγκελάριος αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην ταχεία κατασκευή σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) οι οποίοι θα βοηθήσουν να αντικατασταθεί από άλλες πηγές το ρωσικό φυσικό αέριο που λάμβανε η Γερμανία μέσω αγωγών. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι «η Γερμανία μπορεί να είναι ευέλικτη, μη γραφειοκρατική και γρήγορη», τόνισε.

Η κρίση, σημείωσε, επιτάχυνε και τη μετάβαση σε μια πιο πράσινη οικονομία αφού, για παράδειγμα, οι σταθμοί LNG θα μπορούσαν, μεταγενέστερα, να χρησιμοποιηθούν για την παραλαβή υδρογόνου. Όπως είπε, γνώριζε ότι θα πρέπει να βρεθούν πρόσθετες πηγές φυσικού αερίου για να διασφαλιστεί ότι η ζήτηση για LNG από την Ευρώπη δεν θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών και, κατά συνέπεια, σε ελλείψεις στις φτωχότερες χώρες. Δεν διευκρίνισε όμως πώς θα γίνει αυτό, ούτε αν η Γερμανία είναι πρόθυμη να επενδύσει σε νέα προγράμματα εξόρυξης φυσικού αερίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments