Διεθνή

Οι Γερμανοί πολιτικοί αντιδρούν στην απόφαση Σόλτς

Οι Γερμανοί πολιτικοί αντιδρούν στην απόφαση Σόλτς

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ιδιαίτερα, από τον τρικομματικό κυβερνητικό χώρο έντονες είναι οι αποδοκιμασίες από τους φιλελεύθερους και το κόμμα των Πρασίνων.

Παρά τις έντονες πιέσεις, η γερμανική κυβέρνηση δεν επέτρεψε καν σε άλλες χώρες να παραδώσουν άρματα μάχης Leopard 2 στο Κίεβο. Πολλοί πολιτικοί προερχόμενοι από τον τρικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό και η κεντροδεξιά αντιπολίτευση στην Γερμανία εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι το Βερολίνο έκανε «κακό» στον εαυτό του. Είναι αξιοπρόσεκτο ότι οι αντιδράσεις προέρχονται από όλους τους κομματικούς χώρους, με κάποια εξαίρεση το σοσιαλδημοκρατικό SPD στο οποίο ο υπουργός Άμυνας και ο καγκελάριος ανήκουν.

Ιδιαίτερα, από τον τρικομματικό κυβερνητικό χώρο έντονες είναι οι αποδοκιμασίες από τους φιλελεύθερους και το κόμμα των Πρασίνων.

«Η ιστορία μάς κοιτάζει και η Γερμανία, δυστυχώς, έδειξε ξανά την ανικανότητά της. Ο τρόπος με τον οποίο ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ενημερώνει το κοινό για αυτό το θέμα είναι απλώς μια καταστροφή, επειδή, αφενός, η Γερμανία παρέχει μεγάλης κλίμακας βοήθεια στην Ουκρανία , αλλά λόγω της απουσίας απόφασης για τα άρματα μάχης δημιουργεί μια διαφορετική εντύπωση», δήλωσε η εμπειρογνώμονας του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Μαρί – Ανιές Ζίμερμαν.

Ωστόσο, ακόμη πιο επικριτικοί είναι οι Γερμανοί Πράσινοι. «Η αρνητική στάση του καγκελαρίου Σολτς απέναντι στις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την προμήθεια τανκς Leopard 2ενοχλεί τους Ευρωπαίους εταίρους μας και αυτό έπρεπε να το είχε πάρει σοβαρά υπ’ όψη πριν από την σημερινή απόφαση», δήλωσε ο Ράσμους Άντερσεν, εκπρόσωπος των «Πρασίνων».

Κατά την άποψή του, ο νέος υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους είναι «αλυσοδεμένος».  Πιστεύει ότι ήταν απαραίτητο τουλάχιστον να δοθεί το «πράσινο φως» στους εταίρους που είναι έτοιμοι να παραδώσουν τανκ τύπου Leopard στην Ουκρανία. Ταυτόχρονα, όμως, δηλώνει σίγουρος ότι στο τέλος τα τανκ θα παραδοθούν ακόμα στο Κίεβο.

Το αντιπολιτευόμενο μπλοκ των κεντροδεξιών χριστιανοδημοκρατικών κομμάτων CDU/CSU πιθανολογεί και φοβάται σοβαρή ζημιά στην εξωτερική πολιτική που προκλήθηκε από την σημερινή θέση της Γερμανίας. «Με τη θέση του, ο καγκελάριος Σολτς ζημίωσε την Ουκρανία και τον ίδιο. Δυστυχώς, το αποτέλεσμα της διάσκεψης του Ράμσταιν θα είναι η περαιτέρω απομόνωση της Γερμανίας», δήλωσε ο Ρόντεριχ Κισεβέττερ, ειδικός σε θέματα εξωτερικών υποθέσεων της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης σε σημερινή συνέντευξή του.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Β. Ζελένσκι ανέφερε μετά το πέρας  των εργασιών ότι πρόκειται για εκδήλωση αναποφασιστικότητας εκ μέρους του Όλαφ Σολτς:  «Θα βοηθήσετε την Ουκρανία με τα απαραίτητα όπλα ούτως ή άλλως και συνειδητοποιήστε ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή για τον τερματισμό του πολέμου εκτός από την ήττα (σ.σ.: της Ρωσίας). Αλλά η σημερινή αναποφασιστικότητα σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους μας. Κάθε μέρα καθυστέρησης είναι ο θάνατος των Ουκρανών. Σκεφτείτε πιο γρήγορα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments