Διεθνή

Λαθρέμποροι «στρατολογούν Ρώσους καπετάνιους για βάρκες μεταναστών στην Ιταλία»

Λαθρέμποροι «στρατολογούν Ρώσους καπετάνιους για βάρκες μεταναστών στην Ιταλία»

Πηγή Φωτογραφίας: Carmelo Imbesi/EPA

Οι λαθρέμποροι προσλαμβάνουν δεκάδες Ρώσους πολίτες για να αντικαταστήσουν τους Ουκρανούς ναύτες που κυβερνούν τα σκάφη που μετέφεραν μετανάστες από την Τουρκία στην Ιταλία, ισχυρίστηκαν ΜΚΟ.

Οι λαθρέμποροι προσλαμβάνουν δεκάδες Ρώσους πολίτες για να αντικαταστήσουν τους Ουκρανούς ναύτες που κυβερνούν τα σκάφη που μετέφεραν μετανάστες από την Τουρκία στην Ιταλία, ισχυρίστηκαν ΜΚΟ. Από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, τουλάχιστον 14 Ρώσοι υπήκοοι έχουν συλληφθεί από την ιταλική αστυνομία με την κατηγορία της παράνομης μεταφοράς αιτούντων άσυλο.

Μια έκθεση της ιταλικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Arci Porco Rosso και της μη κερδοσκοπικής Borderline Europe «σημείωσε διπλασιασμό στον αριθμό των συλλήψεων Ρώσων πολιτών» που κατηγορούνται για κυβερνήτες των πλοίων σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, καθώς και πολλές περισσότερες συλλήψεις ” Σύριοι, Βεγγαλοί, ακόμη και άνθρωποι από μεσόγειες χώρες, όπως το Καζακστάν και το Τατζικιστάν».

Η διαδρομή Τουρκία-Ιταλία δημιουργήθηκε από ένα εγκληματικό δίκτυο Τούρκων λαθρέμπορων ως εναλλακτική λύση στη μακρά χερσαία διαδρομή των Βαλκανίων προς την ΕΕ, εν μέρει ως απάντηση στις απωθήσεις, συνήθως χρησιμοποιώντας μικρά γρήγορα γιοτ, τα οποία συνήθως κλαπούν ή νοικιάζονται. Περίπου 11.000 μετανάστες έφτασαν στις ιταλικές ακτές της Απουλίας, της Καλαβρίας και της Σικελίας το 2021 από τα τουρκικά λιμάνια της Σμύρνης, της Αλικαρνασσού και του Τσανάκκαλε.

Αρχικά, οι λαθρέμποροι στρατολόγησαν σχεδόν αποκλειστικά Ουκρανούς κυβερνήτες, πολλοί από τους οποίους είχαν εγκαταλείψει τη χώρα για να γλιτώσουν από τη στρατιωτική τους θητεία κατά τη διάρκεια του πολέμου κατά των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών στο Ντονμπάς. Αλλά από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ο αριθμός των Ουκρανών που στρατολογήθηκαν από Τούρκους λαθρέμπορους μειώνεται.

«Οι Ουκρανοί ήταν θεμελιώδεις για την άφιξη ανθρώπων που αναχωρούν από την Τουρκία, είναι ειδικοί ναυτικοί που ξέρουν πώς να χειρίζονται ένα σκάφος», αναφέρει η έκθεση. «Με το ξέσπασμα του πολέμου, οι Ουκρανοί άνδρες εμποδίστηκαν να φύγουν από τη χώρα τους, κάτι που αναμφίβολα υπήρξε καθοριστικός παράγοντας για τη μειωμένη διαθεσιμότητα Ουκρανών κυβερνητών». Τουρκικές συμμορίες έχουν αρχίσει να εκπαιδεύουν αιτούντες άσυλο για να πιλοτάρουν σκάφη, στρατολογώντας Τούρκους ναυτικούς και προσλαμβάνοντας συνεχώς αυξανόμενο αριθμό Ρώσων πολιτών και άλλων από πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

«Στο παρελθόν, ορισμένοι Ρώσοι πολίτες είχαν στρατολογηθεί από λαθρέμπορους για αυτή τη δουλειά, αλλά αυτές ήταν ως επί το πλείστον μεμονωμένες περιπτώσεις», δήλωσε ο δικηγόρος Τζιανκάρλο Λιμπεράτι. «Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και στην πραγματικότητα λίγους μήνες πριν από τον πόλεμο, παρατηρήσαμε μια αύξηση των Ρώσων πολιτών που στρατολογήθηκαν για να πιλοτάρουν αυτά τα ιστιοφόρα που μετέφεραν μετανάστες και η εμπλοκή τους έχει γίνει σχεδόν συστηματική».

Τον Μάιο του 2022, ένα ιστιοφόρο που μετέφερε περίπου 100 μετανάστες συνετρίβη σε μια παλιά προβλήτα στο Σιντέρνο της Καλαβρίας. Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο περιστατικό: και οι δύο ήταν Ρώσοι πολίτες που πιστεύεται ότι είχαν χειριστή το σκάφος.

Η πιο πρόσφατη σύλληψη έγινε τον Νοέμβριο, όταν τρεις Ρώσοι μετέφεραν περίπου 100 μετανάστες από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ στις ακτές της Σικελίας. Η Sabrina Gambino, επικεφαλής της εισαγγελίας της Σικελίας στις Συρακούσες, είπε ότι «ένα καλά οργανωμένο τουρκικό εγκληματικό δίκτυο που χρησιμοποιεί πολυτελή σκάφη, φερόμενα κλεμμένα ή νοικιασμένα» βρισκόταν πίσω από τα δρομολόγια. Εάν καταδικαστούν, οι πιλότοι του σκάφους κινδυνεύουν με ποινή φυλάκισης έως και 15 ετών. Φιλανθρωπικά ιδρύματα και δικηγόροι λένε ότι η πλειοψηφία των Ρώσων που κρατούνται σε ιταλικές φυλακές ισχυρίζονται ότι χρειάστηκε να δραπετεύσουν από τη χώρα τους για να ξεφύγουν από τη στρατιωτική τους θητεία και αρνήθηκαν να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

«Ένας Ρώσος πολίτης που κρατούνταν σε μια φυλακή μας έγραψε ένα γράμμα λέγοντας ότι έπρεπε να φύγει από τη Ρωσία για να ξεφύγει από τον πόλεμο, αλλά ότι μαζί με έναν άλλο πρόσφυγα από τη Ρωσία συνελήφθησαν ως λαθρέμπορος κατά την άφιξη», είπε ο Richard Braude, ένας ακτιβιστής με Arci Porco Rosso. Μια έγκληση υπεράσπισης που υποβλήθηκε στο δικαστήριο για έναν Ρώσο πολίτη, ο Ilnar Sadrutdinov, κάτοικος της περιοχής Ταταρστάν που συνελήφθη στις αρχές του 2022 επειδή οδηγούσε ένα σκάφος που μετέφερε δεκάδες αιτούντες άσυλο από την Τουρκία στην Καλαβρία, είπε ότι έφυγε από τη Ρωσία επειδή δεν θα έπαιρνε τα όπλα .

«Λυπάμαι πολύ που ο Πούτιν και οι άνθρωποι που τον υποστήριξαν ξεκίνησαν την κατάληψη της Ουκρανίας», είπε, σύμφωνα με έγγραφο που είδε ο Guardian. «Σε παρακαλώ μη με στείλεις πίσω στη Ρωσία, γιατί τώρα όσοι αρνούνται να πολεμήσουν φυλακίζονται. Η θεία μου είναι παντρεμένη με Ουκρανό, η αδερφή μου με Ουκρανό. Η Ουκρανία είναι ένα αδελφό έθνος για μένα». Υποστήριξε ότι αγνοούσε τις ποινές για λαθρεμπόριο ανθρώπων. «Μου είπαν ότι αποδεχόμενος αυτή τη δουλειά θα μπορούσα να σώσω ανθρώπους και να κερδίσω χρήματα», είπε ο Sadrutdinov. «Αν ήξερα ότι θα πήγαινα φυλακή, έστω και για ένα χρόνο, δεν θα είχα πάρει ποτέ τη δουλειά».

Ο Guardian δεν μπορούσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τους ισχυρισμούς του. Ο γενικός εισαγγελέας του Crotone, Giuseppe Capoccia, είπε ότι οι κυβερνήτες που στρατολογήθηκαν από τα τουρκικά δίκτυα «είχαν προσληφθεί για αυτόν τον συγκεκριμένο ρόλο» και ότι σε ορισμένες περιπτώσεις «είχαν στην κατοχή τους τουριστική βίζα». «Είναι απελπισμένοι ναυτικοί που αναζητούν οποιαδήποτε δουλειά για να βγάλουν κάποια χρήματα», πρόσθεσε. Παρά την αύξηση των Ρώσων λαθρέμπορων, ο μεγαλύτερος αριθμός κυβερνητών που συνελήφθησαν για αυτή τη διαδρομή προέρχονται από την Αίγυπτο και την Τουρκία.

Πηγή: theguardian/ in Palermo

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments