Διεθνή

Ο Σολτς αισιόδοξος για την εμπορική εκεχειρία με τις ΗΠΑ

Ο Σολτς αισιόδοξος για την εμπορική εκεχειρία με τις ΗΠΑ

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου/the telegraph

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ μπορούν να καταλήξουν σε εμπορική εκεχειρία τους επόμενους μήνες για να αποτρέψουν τις διακρίσεις σε βάρος ευρωπαϊκών εταιρειών λόγω των αμερικανικών επιδοτήσεων.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ μπορούν να καταλήξουν σε εμπορική εκεχειρία τους επόμενους μήνες για να αποτρέψουν τις διακρίσεις σε βάρος ευρωπαϊκών εταιρειών λόγω των αμερικανικών επιδοτήσεων.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν μετά από μια κοινή συνεδρίαση του γαλλογερμανικού υπουργικού συμβουλίου στο Παρίσι, ο Σολτς είπε ότι είναι «βέβαιος» ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία «μέσα στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους» για την αντιμετώπιση των μέτρων βάσει του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ, που η Ευρώπη φοβάται ότι θα αποκόψει τις επενδύσεις σε βασικές τεχνολογίες μακριά από την ήπειρο.

«Η εντύπωσή μου είναι ότι υπάρχει μεγάλη κατανόηση στις ΗΠΑ [των ανησυχιών που εκφράζονται στην ΕΕ]», είπε η καγκελάριος.

Ο Μακρόν είπε στους δημοσιογράφους ότι ο ίδιος και ο Σολτς υποστήριξαν τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διαπραγματευτεί εξαιρέσεις από τη νομοθεσία των ΗΠΑ για την αποφυγή διακρίσεων σε βάρος εταιρειών της ΕΕ.

Η νέα αισιοδοξία προέκυψε καθώς και οι δύο ηγέτες υιοθέτησαν κοινή δήλωση στην οποία ζητούσαν χαλάρωση των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις για την ενίσχυση των εγχώριων πράσινων βιομηχανιών – ως απάντηση στο νόμο των ΗΠΑ. Το κείμενο ανέφερε ότι η ΕΕ χρειάζεται «φιλόδοξα» μέτρα για την αύξηση της οικονομικής ανταγωνιστικότητας του μπλοκ, όπως «απλοποιημένες και εξορθολογισμένες διαδικασίες για κρατική βοήθεια» που θα επέτρεπε την άντληση περισσότερων χρημάτων σε στρατηγικές βιομηχανίες.

Η κοινή δήλωση τόνισε επίσης την ανάγκη δημιουργίας «επαρκούς χρηματοδότησης». Αλλά σε μια νίκη για το Βερολίνο, το οποίο ήταν απρόθυμο να μιλήσει για νέο χρέος της ΕΕ, το κείμενο λέει ότι το μπλοκ θα πρέπει πρώτα να κάνει «πλήρη χρήση της διαθέσιμης χρηματοδότησης και των χρηματοδοτικών μέσων». Η δήλωση περιλαμβάνει επίσης μια μη συγκεκριμένη αναφορά για την ανάγκη δημιουργίας «μέτρων αλληλεγγύης».

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν στις αρχές του επόμενου μήνα για να συζητήσουν την απάντηση της Ευρώπης στον Νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού, συμπεριλαμβανομένης της γαλλογερμανικής πρότασης για ήπιους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις.

Η σχέση μεταξύ Scholz και Macron έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο τους τελευταίους μήνες, όταν ο Γάλλος πρόεδρος ακύρωσε μια προγραμματισμένη κοινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τον Οκτώβριο λόγω διαφωνιών για την ενέργεια, τα οικονομικά και την άμυνα. Αλλά οι δύο ηγέτες βρήκαν από τότε κοινό έδαφος για την ανταπόκριση στις πράσινες επιδοτήσεις στον νόμο της Ουάσιγκτον για τη μείωση του πληθωρισμού. Ο Μακρόν είπε ότι το Παρίσι και το Βερολίνο εργάστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες για να «συγχρονίσουν» τα οράματά τους για την Ευρώπη.

«Χρειαζόμαστε τη μεγαλύτερη δυνατή σύγκλιση για να βοηθήσουμε την Ευρώπη να προχωρήσει», είπε. Αλλά υπήρξε μικρή σύγκλιση σχετικά με το πώς να ανταποκριθεί στα επανειλημμένα αιτήματα της Ουκρανίας για τη Γερμανία και τη Γαλλία να παραδώσουν άρματα μάχης, εν μέσω φόβων ότι θα μπορούσε να υπάρξει νέα ρωσική επίθεση την άνοιξη. Ερωτηθείς εάν η Γαλλία θα στείλει τανκς Leclerc στην Ουκρανία, ο Μακρόν είπε ότι το αίτημα εξετάζεται και ότι πρέπει να γίνει δουλειά για αυτό το θέμα τις «μέρες και εβδομάδες που έρχονται».

Ο Scholz απέφυγε μια ερώτηση σχετικά με το εάν η Γερμανία θα έστελνε άρματα μάχης Leopard 2, τονίζοντας ότι το Βερολίνο δεν έπαψε ποτέ να υποστηρίζει την Ουκρανία με παραδόσεις όπλων και έλαβε τις αποφάσεις του σε συνεργασία με τους συμμάχους του. «Πρέπει να φοβόμαστε ότι αυτός ο πόλεμος θα συνεχιστεί για πολύ καιρό», είπε η καγκελάριος.

Συμφιλίωση, για το παρελθόν και το παρόν

Ο γερμανός καγκελάριος και το υπουργικό του συμβούλιο βρέθηκαν στο Παρίσι την Κυριακή για να γιορτάσουν την 60ή επέτειο της Συνθήκης των Ηλυσίων, η οποία σηματοδότησε τη συμφιλίωση μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι εορτασμοί, αρχικά στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και αργότερα στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ήταν επίσης μια στιγμή για τους δύο ηγέτες να αφήσουν στην άκρη τις πρόσφατες διαφωνίες τους.

Το Παρίσι και το Βερολίνο βρίσκονται σε αντιπαράθεση τους τελευταίους μήνες όχι μόνο για την αμυντική, ενεργειακή και οικονομική πολιτική, αλλά και για το αμφιλεγόμενο πακέτο 200 δισεκατομμυρίων ευρώ του Scholz για ελάφρυνση των τιμών της ενέργειας, το οποίο ανακοινώθηκε το περασμένο φθινόπωρο χωρίς προηγουμένως να εμπλέκεται η γαλλική κυβέρνηση. Αυτές οι εντάσεις κορυφώθηκαν με τον Μακρόν να σνομπάρει τον Σολτς ακυρώνοντας, με άνευ προηγουμένου τρόπο, μια προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ηγέτη τον Οκτώβριο.

Στη Σορβόννη, ο Scholz παραδέχτηκε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ήταν συχνά ταραχώδεις. «Ο γαλλογερμανικός κινητήρας δεν είναι πάντα ένας κινητήρας που γουργουρίζει απαλά. είναι επίσης ένα καλά λαδωμένο μηχάνημα που μπορεί να είναι θορυβώδες όταν ψάχνει για συμβιβασμούς», είπε.

Ο Μακρόν είπε ότι η Γαλλία και η Γερμανία πρέπει να δείξουν «φρέσκια φιλοδοξία» σε μια εποχή που «η ιστορία γίνεται και πάλι απροβλημάτιστη», σε μια αναφορά στην επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. «Επειδή έχουμε ανοίξει έναν δρόμο προς τη συμφιλίωση, η Γαλλία και η Γερμανία πρέπει να γίνουν πρωτοπόροι για την επανεκκίνηση της Ευρώπης» σε τομείς όπως η ενέργεια, η καινοτομία, η τεχνολογία, η τεχνητή νοημοσύνη και η διπλωματία, είπε.

Σε ό,τι αφορά την άμυνα, το Παρίσι και το Βερολίνο ανακοίνωσαν ότι γαλλογερμανικά τάγματα θα αναπτυχθούν στη Ρουμανία και τη Λιθουανία για να ενισχύσουν το ανατολικό μέτωπο του ΝΑΤΟ. Οι ηγέτες χαιρέτησαν επίσης «με ικανοποίηση» την πρόσφατη πρόοδο στο κοινό τους σχέδιο μαχητικού αεροσκάφους, FCAS, και δήλωσαν ότι ήθελαν να προχωρήσουν στο γαλλογερμανικό έργο αρμάτων μάχης, σύμφωνα με την κοινή δήλωση. Η κοινή δήλωση ανέφερε επίσης ότι και οι δύο χώρες είναι ανοιχτές στο μακροπρόθεσμο σχέδιο αλλαγής των συνθηκών της ΕΕ και ότι βραχυπρόθεσμα θέλουν να ξεπεράσουν τα «αδιέξοδα» στο Συμβούλιο της ΕΕ μεταβαίνοντας στην ψηφοφορία με ειδική πλειοψηφία για την εξωτερική πολιτική και φορολογία.

Πηγή: politico.eu/HANS VON DER BURCHARD AND CLEA CAULCUTT

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments