Διεθνή

Οι ρίζες του Ψυχρού Πολέμου και του τραύματος των τανκς του Σολτς

Οι ρίζες του Ψυχρού Πολέμου και του τραύματος των τανκς του Σολτς

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου/gr times/Διαδίκτυο

Στις αρχές Ιανουαρίου του 1984, ένας επίδοξος νεαρός δυτικογερμανός σοσιαλιστής με μια σγουρή χαίτη μέχρι τους ώμους ταξίδεψε με το τρένο στο Ανατολικό Βερολίνο με τους συντρόφους του για μια σημαντική συνάντηση.

Στις αρχές Ιανουαρίου του 1984, ένας επίδοξος νεαρός δυτικογερμανός σοσιαλιστής με μια σγουρή χαίτη μέχρι τους ώμους ταξίδεψε με το τρένο στο Ανατολικό Βερολίνο με τους συντρόφους του για μια σημαντική συνάντηση.

Ήταν μια τεταμένη περίοδος στον Ψυχρό Πόλεμο με την κούρσα εξοπλισμών μεταξύ των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης σε πυρετό. Ακόμα κι έτσι, η συνοδεία του νεαρού έγινε δεκτός με ανοιχτές αγκάλες και μάλιστα γλίτωσε από την αυστηρότητα των συνοριοφυλάκων της Ανατολικής Γερμανίας. άλλωστε ήταν φίλος.

Στη συνάντηση μεταξύ των νεαρών σοσιαλιστών και της κομμουνιστικής ηγεσίας της Ανατολικής Γερμανίας, ο νεαρός άνδρας, ένας φοιτητής Νομικής στο Αμβούργο στα 20 του ονόματι Olaf Scholz, μπορούσε να δει να κάθεται ακριβώς απέναντι από τον Egon Krenz, τον προστατευόμενο του ανατολικογερμανού ηγέτη Erich Honecker.

Οι λεπτομέρειες της επίσκεψης εμφανίστηκαν εμφανώς στο κύριο τηλεοπτικό πρόγραμμα ειδήσεων της Ανατολικής Γερμανίας και την επόμενη μέρα ήταν πρωτοσέλιδα ειδήσεων στη Neues Deutschland, την εφημερίδα του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Ο Scholz είναι για άλλη μια φορά πρωτοσέλιδο είδηση ​​αυτή την εβδομάδα για την αντιστροφή του σχετικά με την αποστολή τανκς στην Ουκρανία. Για να κατανοήσει κανείς αυτήν την απόφαση – και τις πεισματικές αρνήσεις που προηγήθηκαν – πρέπει να εμβαθύνει στο παρελθόν του.

Πίσω στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο Scholz και οι κομμουνιστές είχαν έναν κοινό στόχο: να εμποδίσουν τις ΗΠΑ να τοποθετήσουν πυρηνικούς πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς στην Ευρώπη. Τα σχέδια των ΗΠΑ, που πυροδοτήθηκαν από ένα παρόμοιο βήμα από τους Σοβιετικούς, είχαν εξαπολύσει μερικές από τις μεγαλύτερες και πιο βίαιες διαδηλώσεις που είχε δει η Δυτική Γερμανία εδώ και δεκαετίες. Οι διοργανωτές των διαδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένου του Scholz, ο οποίος ήταν τότε αναπληρωτής αρχηγός του σοσιαλιστικού κινήματος νεολαίας, είδαν τις τότε Η.Π.Α. Ο Πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν ως ένα χαλαρό κανόνι και ανησυχούσε ότι μπορεί να ξεκινήσει έναν πυρηνικό πόλεμο.

Στις συναντήσεις της με τους αξιωματούχους της Ανατολικής Γερμανίας, η ομάδα του Scholz κάλεσε την ΕΣΣΔ να απαντήσει με τον ίδιο τρόπο «θέτοντας κάτι στο κατώφλι της Αμερικής», δηλαδή πυρηνικά όπλα, επειδή οι σοβιετικοί πύραυλοι στραμμένοι προς την Ευρώπη «δεν αποτελούσαν επαρκή απειλή για τις ΗΠΑ». σύμφωνα με λεπτομερή αναφορά για την επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε από τη μυστική αστυνομία της Στάζι της Ανατολικής Γερμανίας.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, ο Scholz έκανε τουλάχιστον εννέα ταξίδια στη DDR, σύμφωνα με τα αρχεία, συμπεριλαμβανομένης μιας επίσκεψης το 1986 στον Krenz, ο οποίος διαδέχθηκε τον Honecker ως ηγέτη της Ανατολικής Γερμανίας λίγο πριν την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. (Το 1997, ο Krenz καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία από αμέλεια σε τέσσερις περιπτώσεις που σχετίζονται με τη δολοφονία Ανατολικογερμανών που προσπαθούσαν να φύγουν από τη χώρα.)

Ο Scholz, ο οποίος ήταν υπουργός Οικονομικών στην τελευταία κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ πριν τη διαδεχθεί ως καγκελάριος στα τέλη του 2021, έχει σε μεγάλο βαθμό αποφύγει ερωτήσεις σχετικά με τις συναλλαγές του στην Ανατολική Γερμανία (συμπεριλαμβανομένων των περιστάσεων γύρω από μια επίσκεψη σε μια σάουνα που έκανε κατά τη διάρκεια μιας εβδομαδιαίας αποχώρησης με κομμουνιστές ηγέτες της νεολαίας το 1983).

Οι υποστηρικτές του Scholz έχουν χαρακτηρίσει την ιστορία του ως μαρξιστή που προσπαθεί να αναιρέσει τον καπιταλισμό ως νεανική αδιακρισία και επισημαίνουν την μετέπειτα πολιτική του καριέρα κατά την οποία θεωρήθηκε μετριοπαθής. Ωστόσο, υπάρχουν έντονοι απόηχοι μεταξύ της σταθερής άρνησης του Scholz να λάβει μια πιο αποφασιστική θέση για τη Ρωσία σχετικά με την Ουκρανία και του νεανικού του ενθουσιασμού για το σοσιαλισμό και τη σοβιετική σφαίρα που συνοδεύτηκε από ένθερμο αντιαμερικανισμό.

Μετά από μήνες πεισματικής αντίστασης, ο Scholz άνοιξε το δρόμο στη Γερμανία και σε άλλες χώρες που διαθέτουν άρματα μάχης Leopard γερμανικής κατασκευής να τα στείλουν στην Ουκρανία. Όσο ευπρόσδεκτο κι αν είναι το πρόσωπό του, έρχεται μόνο αφού ο Scholz πυροδότησε μια τεράστια διαμάχη τόσο εντός του ΝΑΤΟ όσο και στον δικό του γερμανικό συνασπισμό για το θέμα.

Για τον Scholz και τους συντρόφους του στη δεκαετία του 1980, οι κομμουνιστές ήταν σύμμαχοι και το ΝΑΤΟ ο επιτιθέμενος. Ο Σολτς, ο οποίος θεωρούνταν αριστερός στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, ώθησε το κόμμα του να εξετάσει την έξοδο της Δυτικής Γερμανίας από το ΝΑΤΟ, το οποίο χαρακτήρισε «επιθετικό και αυτοκρατορικό».

Τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι σύμμαχοι της Γερμανίας προσπάθησαν να πιέσουν το Βερολίνο να άρει το βέτο του στην αποστολή γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, ορισμένοι δυτικοί αξιωματούχοι και αναλυτές υποστήριξαν ότι η αντίσταση έχει τις ρίζες της στην ιστορία της χώρας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και στην εισβολή της στη Σοβιετική Ενωση. Αυτό το επιχείρημα ακούγεται κούφιο, ωστόσο, αν αναλογιστεί κανείς τα εκατομμύρια Ουκρανών που σκοτώθηκαν οι Γερμανοί στον πόλεμο. Εάν τα φαντάσματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου της Γερμανίας οδηγούσαν πραγματικά την πολιτική του Scholz, θα έπρεπε να κάνει ό,τι μπορούσε για να υπερασπιστεί την Ουκρανία.

Ωστόσο, η κάρτα των Ναζί ήταν ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τη Γερμανία για να αποφύγει την ευθύνη της για την ασφάλεια της Ευρώπης και ο Scholz ξέρει καλύτερα από οποιονδήποτε ποια κουμπιά να πατήσει στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι οι δικές του απόψεις και ενέργειές του διαμορφώνονται περισσότερο από τον Ψυχρό Πόλεμο και από τον φόβο του ανταγωνισμού με τη Ρωσία. Δεν είναι μόνος. Ο Rolf Mützenich, ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών του Scholz στο γερμανικό κοινοβούλιο, ο οποίος ενηλικιώθηκε ταυτόχρονα με την καγκελάριο, έχει περάσει δεκαετίες προσπαθώντας να απαλλάξει τη Γερμανία από τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα. Εν μέσω της συζήτησης για τα τανκς, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην άμυνα του παλιού του συντρόφου.

Η προσέγγιση Scholz-Mützenich στη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν έχει τις ρίζες της στην κυρίαρχη γερμανική αφήγηση σχετικά με το τι τελείωσε τον Ψυχρό Πόλεμο και οδήγησε στην επανένωση. Στο γερμανικό μυαλό, ήταν η Ostpolitik, οι πολιτικές ύφεσης που εισήγαγε ο καγκελάριος Willy Brandt στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Ήταν η εμπλοκή της Γερμανίας με τους Σοβιετικούς, τόσο οικονομικούς όσο και διπλωματικούς, που οδήγησε σε ειρηνικό τέλος του Ψυχρού Πολέμου και όχι η πολεμική του Ρίγκαν.

Αυτή η άποψη δεν έρχεται απλώς σε αντίθεση με την ιστορική κατανόηση της περιόδου της Αμερικής, αλλά αντίκειται επίσης σε αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι Ανατολικοευρωπαίοι. Για την Πολωνία, ήταν το θάρρος του κινήματος Αλληλεγγύης να σταθεί απέναντι στους κομμουνιστές αφέντες του που οδήγησε στην αλλαγή, για παράδειγμα. Ωστόσο, η αντίληψη της Γερμανίας για το πώς και γιατί τελείωσε ο Ψυχρός Πόλεμος έχει γίνει πραγματικότητα και ενημερώνει τόσο τη χάραξη πολιτικής όσο και την κοινή γνώμη. Θυμάστε την επί χρόνια επιμονή της πρώην καγκελαρίου Μέρκελ να επιδιώκει άκαρπο «διάλογο» με τον Πούτιν αντί να τον αντέχει;

Ο Scholz έδειξε επίσης ότι το μόνο πράγμα για το οποίο οι σύμμαχοι μπορούν να βασίζονται στη Γερμανία είναι ότι θα τραβάει τα πόδια της, θα αναλύει κάθε απόφαση μεγάλη ή μικρή και στη συνέχεια παίζει αυτό που οι Γερμανοί θέλουν να αποκαλούν “beleidigte Leberwurst” (ένα προσβεβλημένο λουκάνικο από συκώτι), απαιτώντας περισσότερα “Σεβασμός.”

Ναι, ο Scholz είναι πλέον πρόθυμος να στείλει άρματα μάχης στην Ουκρανία, αλλά μόνο μετά από ένα χρόνο πίεσης και σε αριθμούς (14 συνολικά) που αφήνουν κάτι να είναι επιθυμητό Οι πρώην σοσιαλιστές σύντροφοι του Πούτιν στο Βερολίνο μπορεί να μην είναι διατεθειμένοι να αγνοήσουν τις φρικαλεότητες που διέπραξε στην Ουκρανία, αλλά όπως απέδειξε η Γερμανίδα καγκελάριος τον περασμένο χρόνο, ο Ρώσος ηγέτης μπορεί τουλάχιστον να υπολογίζει σε αυτούς για να του κερδίσει περισσότερο χρόνο. Οι spinmeisters του Scholz δηλώνουν τώρα «Όλα καλά που τελειώνουν καλά». Αυτό μπορεί να προσφέρει κάποια άνεση στον καγκελάριο και τον στενό του κύκλο. Αλλά λαμβάνοντας υπόψη την καθημερινή σφαγή που αντιμετωπίζουν οι ουκρανικές δυνάμεις στην πρώτη γραμμή ως αποτέλεσμα των καθυστερήσεων, δεν θα έπρεπε.

Πηγή: politico.eu/ MATTHEW KARNITSCHNIG

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments