Διεθνή

Reuters: Φυλλορροεί η κυβέρνηση της Βρετανίας

Reuters: Φυλλορροεί η κυβέρνηση της Βρετανίας

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου- The times

Μία ημέρα μετά την παύση του ηγέτη των Τόρις, Ναντίμ Ζαχάουι, πιέσεις να παραιτηθεί υφίσταται και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ντόμινικ Ράαμπ

Να επαναφέρει «την ακεραιότητα στην πολιτική» δεσμεύθηκε χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, μία ημέρα μετά την παύση του υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου και πρώην υπουργού Οικονομικών Ναντίμ Ζαχάουι από το υπουργικό συμβούλιο και την προεδρία του Συντηρητικού Κόμματος, για παραβίαση των κανόνων του υπουργικού συμβουλίου.

Ερευνα έδειξε ότι ο Ζαχάουι παρέλειψε να αποκαλύψει ότι είχε γίνει στόχος των φορολογικών υπηρεσιών και ότι κατέβαλε πρόστιμο ύψους 5 εκατ. στερλινών για παραλείψεις στη φορολογική του δήλωση. Ο Ζαχάουι αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη και στράφηκε εναντίον των μέσων ενημέρωσης, τα οποία κατηγόρησε για μεροληψία εις βάρος του.

Δύο υπουργοί έχουν πλέον εγκαταλείψει το κυβερνητικό σχήμα. Ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Γκάβιν Ουίλιαμσον είχε υποχρεωθεί σε παραίτηση δύο μόλις εβδομάδες μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης εξαιτίας σκανδάλου ψυχολογικού εκφοβισμού υφισταμένων του. Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σούνακ, Ντόμινικ Ράαμπ, υφίσταται ασφυκτικές πιέσεις προκειμένου να παραιτηθεί εν μέσω σειράς αποκαλύψεων για την ίδια συμπεριφορά, γνωστή και ως «μπούλινγκ». Ο Ράαμπ χαρακτηρίζει αβάσιμους τους ισχυρισμούς, σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος εισήλθε στην Ντάουνινγκ Στριτ υποσχόμενος να αποκαταστήσει «την ακεραιότητα και το αίσθημα ευθύνης», μετά τη θητεία του Μπόρις Τζόνσον, υπογράμμισε ότι η ταχεία αντίδρασή του στην έκθεση για τα φορολογικά πεπραγμένα του Ζαχάουι αποδεικνύει ότι παραμένει προσηλωμένος στον στόχο του.

«Αυτό πρέπει να σας πείσει ότι αυτά τα θέματα είναι σημαντικά για μένα και ότι θα αποκαταστήσω την ακεραιότητα στην πολιτική. Μπορείτε να μου έχετε εμπιστοσύνη», είπε χθες ο Σούνακ. Στελέχη των Συντηρητικών, πάντως, κατηγορούν τον πρωθυπουργό για την αρχική του απόφαση να συμπεριλάβει τον Ζαχάουι στο κυβερνητικό σχήμα. Το Εργατικό Κόμμα, από τη μεριά του, απευθύνθηκε γραπτώς στον πρωθυπουργό ζητώντας διευκρινίσεις για τον ακριβή χρόνο ενημέρωσής του για τις φορολογικές ατασθαλίες του Ζαχάουι και γιατί είχε δηλώσει από την περασμένη εβδομάδα, πριν από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, ότι το θέμα είχε κλείσει.

«Τι γνώριζε για την έρευνα, ποιο ήταν το ποσόν της οφειλής και του προστίμου; Πώς είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός να επιμένει να στηρίζεται από αυτή την πινακοθήκη παραβατών;» αναφέρει η επιστολή της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, ο Ζαχάουι εμφανίσθηκε οργισμένος με τον πρωθυπουργό και τους συναδέλφους του στο υπουργικό συμβούλιο, θεωρώντας ότι δεν του δόθηκε η ευκαιρία να δώσει εξηγήσεις κατά τη διάρκεια της εσωτερικής έρευνας του κόμματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments