Διεθνή

Κίνα σε ΗΠΑ: Σταματήστε τους περιορισμούς σας σε βάρος μας

Κίνα σε ΗΠΑ: Σταματήστε τους περιορισμούς σας σε βάρος μας

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου/A.P. Photo/Lintao Zhang

Αξιωματούχοι της Κίνας καλούν τις Ηνωμένες Πολιτείες να εγκαταλείψουν την πολιτική των περιορισμών σε βάρος του Πεκίνου, μια πολιτική που, σύμφωνα με τους Κινέζους και την κρατική διαδικτυακή εφημερίδα «People’ s Daily».

Αξιωματούχοι της Κίνας καλούν τις Ηνωμένες Πολιτείες να εγκαταλείψουν την πολιτική των περιορισμών σε βάρος του Πεκίνου, μια πολιτική που, σύμφωνα με τους Κινέζους και την κρατική διαδικτυακή εφημερίδα «People’ s Daily».

Πιο ειδικά, κρατικοί αξιωματούχοι της Κίνας καλούν τις Ηνωμένες Πολιτείες να τερματίσουν την «εμμονή τους να περιορίσουν το Πεκίνο», εν όψει της επίσκεψης του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν την επόμενη εβδομάδα στην δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη του πλανήτη.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να τερματίσουν αυτή την εμμονή, που έχουν απέναντί μας», αναφέρει η κινεζική κυβέρνηση σε άρθρο της στην κρατική εφημερίδα «People’ s Daily», καλώντας την Ουάσιγκτον να τερματίσει αυτού του είδους την εξωτερική πολιτική. Με αυτήν την έννοια, τονίζεται ότι οι δύο χώρες «έχουν διαφορές, όπως είχαν διαφωνίες και κατά το παρελθόν, πρόσφατο και μακρινό», οι οποίες, όμως, «δεν πρέπει να αποτελούν εμπόδιο στην ανάπτυξη της διμερούς σχέσης μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής».

Επίσης, το δημοσίευμα ζητεί την αποφυγή «αντικινεζικών πολιτικών» και προτρέπει τους αξιωματούχους των ΗΠΑ να βρουν «κοινό έδαφος για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την αντιμετώπιση ζητημάτων γεωπολιτικού χαρακτήρα».

Υπενθυμίζεται ότι ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τσιπίνγκ έχει επανειλημμένα ζητήσει «να αποφευχθεί ένας ψυχρός πόλεμος μεταξύ των μερών, να μην υποστηρίζεται η ανεξαρτησία της Ταιβάν και να μην συνεργάζεται πλέον με συμμάχους για να αναλάβουν δράση κατά της Ταιβάν. Το ζήτημα της Ταιβάν βρίσκεται στο επίκεντρο των συμφερόντων της Κίνας».

Την ερχόμενη εβδομάδα, είναι προγραμματισμένη η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Κίνα. Θα πρόκειται για το πρώτο ταξίδι επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας από το 2018. Πριν από πέντε χρόνια, ο Μάικ Πομπέο, υπουργός ΥΠΕΚ του Ντόναλντ Τραμπ, συναντήθηκε με τον τότε υπουργό Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι στο Πεκίνο και οι δύο αξιωματούχοι αντήλλαξαν αιχμηρά σχόλια, ενώ εξελισσόταν και κλιμακωνόταν ένας σφοδρός εμπορικός πόλεμος.

Σημειώνεται ακόμη ότι, πριν από δύο μήνες, αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων Αμερικανών αξιωματούχων είχε συνομιλίες με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Κίνας στην πόλη Λάνγκφανγκ, κοντά στο Πεκίνο, προκειμένου να συζητήσουν και να προετοιμάσουν το έδαφος για την επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν και ότι δεν είναι ασύνηθες μία χώρα, ακόμη και όταν πρόκειται για παγκόσμια δύναμη, να υψώνει τους τόνους, πριν από μία κρίσιμη συνάντηση με υπουργό Εξωτερικών άλλης χώρας, με την οποία δεν τηρεί τις καλύτερες των σχέσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments