Πολιτική

Το Έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και οι προτεραιότητες του κ. Μητσοτάκη

Το Έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και οι προτεραιότητες του κ. Μητσοτάκη
Ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να καταθέσει τις προτεραιότητες και τις λύσεις της ελληνικής πλευράς.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συνέρχεται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, με αντικείμενα το μεταναστευτικό ζήτημα, την ενεργειακή και πληθωριστική κρίση, καθώς και την ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας. Ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να καταθέσει τις προτεραιότητες και τις λύσεις της ελληνικής πλευράς.

Πιο συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνέλθει στις Βρυξέλλες για μια σύνοδο κορυφής αφιερωμένη στην Ουκρανία και τη Ρωσία , την οικονομία και τη μετανάστευση .

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της είναι ενωμένα στην ακλόνητη υποστήριξή τους προς την Ουκρανία και τον λαό της και έχουν μέχρι στιγμής παράσχει 50 δισεκατομμύρια ευρώ βοήθεια στην Ουκρανία.

Αναλυτικότερα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσει το θέμα της μετανάστευσης και θα αξιολογήσει την εφαρμογή των προηγούμενων συμπερασμάτων του σχετικά με μια συνολική προσέγγιση της μετανάστευσης σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ, με έμφαση στον αποτελεσματικό έλεγχο των εξωτερικών συνόρων, την αυξημένη εξωτερική δράση και τις εσωτερικές πτυχές .

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να επιμείνει στην ολιστική προσέγγιση, η οποία αποβλέπει στην επίτευξη της ισορροπίας ανάμεσα στην ευθύνη και την αξία της αλληλεγγύης. Ο πρωθυπουργός πρόκειται επίσης να επιμείνει ιδιαίτερα στην ανάγκη να χρηματοδοτούνται με ευρωπαϊκούς πόρους εργαλεία εναέριας επιτήρησης των θαλασσίων συνόρων και τεχνητά εμπόδια, προκειμένου να κλείσουν οι δίοδοι της παράνομης μετανάστευσης και των διακινητών. Σε σχέση με την ιδιαίτερη περίπτωση της Συρίας και την αυξημένη μεταναστευτική πίεση που ασκεί, ο κ. Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει την ανάγκη διεθνούς συντονισμού και της εξεύρεσης κοινών ενωσιακών εργαλείων, ενώ αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του και τους κοινοτικούς αξιωματούχους για την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στους πρόσφατους καταστροφικούς σεισμούς, που έπληξαν την γειτονική χώρα. Η Ελλάδα είχε μια υποδειγματική και άμεση συνεννόηση με τις τουρκικές αρχές και τον πρόεδρο Ερντογάν.

Αντιμέτωποι με τη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα, οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν πώς να εξασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα, την ευημερία και τον παγκόσμιο ρόλο της ΕΕ . Από την άποψη αυτή, θα συζητήσουν επίσης πώς να αξιοποιηθεί πλήρως το δυναμικό της ενιαίας αγοράς της ΕΕ , η οποία στήριξε την ευημερία της Ευρώπης από την έναρξή της πριν από 30 χρόνια.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επιμείνει κυρίως στο κεφαλαιώδες ζήτημα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και να προτάξει το ζήτημα της αντίδρασης της Ένωσης συλλογικά απέναντι στον αμερικανικό Νόμο για τον Περιορισμό του Πληθωρισμού (Inflation Reduction Act).

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος αυτός της κυβέρνησης Μπάιντεν θορυβεί και ανησυχεί ιδιαίτερα την Ευρώπη. Ο νόμος τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο Αύγουστο στις Ηνωμένες Πολιτείες και είναι ένα τεράστιο επενδυτικό σχέδιο άνω των 430 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο στοχεύει στη μείωση του πληθωρισμού και του ελλείμματος της χώρας, ενώ υπόσχεται στους Αμερικανούς καλύτερη πρόσβαση στη φροντίδα. Μεταξύ των βασικών μέτρων είναι η μείωση της τιμής των φαρμάκων, η φορολογική μεταρρύθμιση στη χώρα ή η υποχρέωση για τις εταιρείες που πραγματοποιούν κέρδη άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων να πληρώνουν φόρο 15% σε αυτά τα κέρδη.

Στην «καρδιά» των ελληνικών προτεραιοτήτων είναι η χαλάρωση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις, κάτι που, όμως, ευνοεί τις μεγαλύτερες χώρες , οι οποίες έχουν και μεγαλύτερους προϋπολογισμούς, ώστε να στηρίξουν τις επιχειρήσεις τους, κάτι που έχει επισημάνει έγκαιρα ο Έλληνας πρωθυπουργός.

H στήριξη στην Ουκρανία και στην ευρωπαϊκή της προοπτική ενόψει της επετείου ενός έτους από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι η τρίτη θεματική ενότητα του σημερινού έκτακτου Συμβουλίου.

Η κυβέρνηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη είναι στο πλάι της ευρωπαϊκής προσπάθειας της Ουκρανίας, γιατί αυτό το εγχείρημα εντάσσει προοπτικά την χώρα αυτή στην Ε. Ε., αλλά και γιατί προϋποθέτει τον δημοσιονομικό εξορθολογισμό της και την καταπολέμηση διοικητικής κακοδιαχείρισης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments