Διεθνή

Για την «άλλη» διάσκεψη του Μονάχου

Για την «άλλη» διάσκεψη του Μονάχου

Πηγή Φωτογραφίας: ΕΡΤ

Στη χθεσινή, πρώτη ημέρα της διάσκεψης το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στο μείζον θέμα της ασφάλειας σε ένα μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό γίγνεσθαι, που επισφραγίζεται από τον πόλεμο.

Ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα της διάσκεψης για την ασφάλεια στο Μόναχο. Μια διάσκεψη, που συμπληρώνει έξι δεκαετίες ζωής και στην οποία παίρνει μέρος ένα πολύχρωμο μωσαϊκό κινήσεων, ενώσεων και προσώπων. Στη χθεσινή, πρώτη ημέρα της διάσκεψης το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στο μείζον θέμα της ασφάλειας σε ένα μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό γίγνεσθαι, που επισφραγίζεται από τον πόλεμο. Σχεδόν ένα χρόνο από την πρώτη επέτειο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας παρενέβησν για να ζητήσουν από τους συμμάχους να ενισχύσουν τη στρατιωτική τους υποστήριξη.

Ίσως, να μην μπορούσε να έχει άλλη τροπή η προβληματική διάσκεψη για την ασφάλεια και την ειρήνη, αφού αυτός είναι και ο διακηρυγμένος στόχος του θεσμού. Το φόρουμ ιδρύεται το 1963 από τον Γερμανό εκδότη Ewald-Heinrich von Kleist-Schmenzin και έχει την επίσημη ονομασία «Wehrkundetagung». Αυτός ο χώρος υπερεθνικού διαλόγου επιτρέπει σε υπουργούς, βουλευτές, ανώτερους και ανώτατους στρατιωτικούς, ερευνητές, επιστήμονες και εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης να έχουν άτυπες ανταλλαγές για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας που αντιμετωπίζει ο κόσμος.

Κάθε χρόνο, προσκεκλημένοι από χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και χώρες από όλο τον κόσμο συζητούν σε βάθος τις θέσεις τους για τις διατλαντικές σχέσεις καθώς και για την ασφάλεια στην Ευρώπη και στον κόσμο. Από το 2009, το «Βραβείο Ewald von Kleist» απονέμεται σε ανθρώπους που έχουν εργαστεί με ιδιαίτερο τρόπο «για την ειρήνη και την επίλυση συγκρούσεων». Οι νικητές λαμβάνουν ένα μετάλλιο με την επιγραφή «Ειρήνη μέσω διαλόγου».

Από το 2019, στο συνέδριο απονέμονται έως και δύο διατριβές πολιτικών επιστημών με επίκεντρο τις διατλαντικές σχέσεις. Το βραβείο απονέμεται στη μνήμη του Γερουσιαστή των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Μακέιν με εταίρους, τη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Μονάχου, το Geschwister-Scholl-Institute, το Πανεπιστήμιο των Ομοσπονδιακών Ενόπλων Δυνάμεων και το Ινστιτούτο Μακέιν.

Από τα τέλη της δεκαετίας του 2000 – 2010, λειτουργεί ειδικό πρόγραμμα ανάδειξης νέων ηγετών, γεγονός που δηλώνει και το αμεσότερο ενδιαφέρον πολιτικών και επιχειρηματιών να στρατολογήσουν καινούργιους ηγέτες. Το Πρόγραμμα Νέων Ηγετών του Μονάχου λειτουργεί σε συνεργασία με το Ίδρυμα Körber από το 2009 και κάθε χρόνο, 25 νέοι εκπρόσωποι από κυβερνητικά ιδρύματα, κοινοβούλια, ομάδες προβληματισμού, μέσα ενημέρωσης και επιχειρήσεις από τη Γερμανία, από χώρες μέλη και εταίρους από την Ατλαντική Συμμαχία. Με αυτήν την πολυσχιδή δραστηριότητα, η διάσκεψη δίνει το «παρών» στην διεθνή σκηνή και ανταποκρίνεται στον ιδρυτικό στόχο της, που αναφέρεται στην διατήρηση της ασφάλειας στον δυτικό κόσμο, ιδίως στην Ευρώπη. Σε αυτό το «Νταβός για την Ασφάλεια» δόθηκε και συνεχίζεται να δίνεται ώθηση στην διεθνή συνεννόηση και την υπερεθνική ασφάλεια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments