Nέα της αγοράς

Προδημοσίευση: Ο ινδουιστής μοναχός Gaur Gopal Das αποκαλύπτει «Τα υπέροχα μυστικά της ζωής»

Προδημοσίευση: Ο ινδουιστής μοναχός Gaur Gopal Das αποκαλύπτει «Τα υπέροχα μυστικά της ζωής»

Πηγή Φωτογραφίας: Chandradeep Kumar

Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει σύντομα στα ελληνικά από τις εκδόσεις Key Books
Ποιος είναι ο σκοπός της ζωής μας; Ποιο είναι το κλειδί για την ευτυχία που διαρκεί; Απαντήσεις σε ερωτήματα που απασχολούν εδώ και αιώνες τους ανθρώπους, επιχειρεί να δώσει ο ινδουιστής μοναχός Gaur Gopal Das μέσα από το βιβλίο του «Τα υπέροχα μυστικά της ζωής – Πώς να βρεις ισορροπία και νόημα στη ζωή σου», απόσπασμα του οποίου προδημοσιεύει σήμερα το protothema.gr, που θα κυκλοφορήσει σύντομα στα ελληνικά από τις εκδόσεις Key Books.
O ινδουιστής μοναχός οδηγεί τον αναγνώστη σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας, δίνει κατευθύνσεις σχετικά με το πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται οι προκλήσεις της ζωής, είτε αυτές αφορούν σε προσωπικό είτε σε επαγγελματικό επίπεδο, ενώ αποκαλύπτει, παράλληλα, πώς με τη στάση ζωής του μπορεί κανείς να συντελέσει στη δημιουργία ενός καλύτερου, πιο δίκαιου και πιο ανθρώπινου κόσμου.
Ο Gaur Gopal Das είναι ιδιαίτερα δημοφιλής ανά τον κόσμο κυρίως χάρη στις ενδιαφέρουσες ομιλίες του και το μοίρασμα των εμπειριών και των ιδεών του τα οποία επικοινωνούνται συστηματικά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν είναι πάντως τυχαίο ότι στα λόγια του βρίσκουν καταφύγιο αλλά και λύσεις εκατομμύρια ανθρώπων από κάθε γωνιά της γης.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

«Έχετε ζήσει ποτέ τους μουσώνες στην Ινδία; Κατά τη διάρκεια των μουσώνων έχουμε τις πιο ισχυρές και πιο βροντερές καταιγίδες. Αν η δυνατή βροχή σάς πετύχει έξω, είναι αδύνατο να μείνετε στεγνοί. Με τον ίδιο τρόπο είναι αδύνατο να ξεφύγετε και από τις προκλήσεις και τις άσχημες καταστάσεις του κόσμου.

Ο Άλντους Χάξλεϊ είπε: «Εμπειρία δεν είναι όσα συμβαίνουν στον άνθρωπο, αλλά τι κάνει ο άνθρωπος με όσα του συμβαίνουν». Είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιδρούμε που κάνει όλη τη διαφορά. Εάν υπάρχει κάτι που είναι πολυτιμότερο από όλα τα αγαθά και που μπορεί να μετασχηματίσει εντελώς τη ζωή μας, αυτό είναι η ελεύθερη βούληση. Εμείς είμαστε οι συγγραφείς της ιστορίας μας. Οι προκλήσεις και οι δυσκολίες μπορεί να πέφτουν πάνω μας, όπως οι βροχές των μουσώνων πέφτουν στο κεφάλι μας. Ούτε τις αναζητούμε, ούτε τις προκαλούμε. Απλώς έρχονται στον δρόμο μας. Πρέπει να επιλέγουμε πώς θα τις αντιμετωπίζουμε.

Η ευτυχία δεν έρχεται αυτόματα. Από μικρή ηλικία εκπαιδευόμαστε μεθοδικά σε διάφορα πεδία και σε διάφορους τομείς, αλλά, συνήθως, το κεφάλαιο της ευτυχίας δεν υπάρχει στα σχολικά βιβλία. Το να ζει κανείς μια χαρούμενη ζωή με ακεραιότητα και ισορροπία είναι ένα από τα υπέροχα μυστικά της ζωής, το οποίο αποκαλύπτεται στις σελίδες αυτού του βιβλίου. Πρόκειται για απλές αρχές που μπορεί ο καθένας να εφαρμόσει για να βιώσει ένα αίσθημα ικανοποίησης.
Η ισορροπία σε εξωτερικό επίπεδο αφορά την ευθυγράμμιση των τροχών. Ισορροπία είναι η προσαρμογή των προτεραιοτήτων μας βάσει των αναγκών της εκάστοτε στιγμής και η εστίαση της προσοχής μας στον τροχό που έχει χάσει την ευθυγράμμισή του. Σε κάποιες φάσεις της ζωής μας μπορεί να πρέπει να εστιάσουμε περισσότερο στην επαγγελματική μας ζωή σε σχέση με την προσωπική μας ζωή. Έχετε νιώσει ποτέ την επιθυμία να περάσετε χρόνο με κάποιον που πρέπει να προλάβει μια προθεσμία στη δουλειά του; Είναι αδύνατον. Το άτομο αυτό είναι πάρα πολύ απασχολημένο με την επίτευξη του στόχου του.

Άλλες φορές, η προσωπική μας ζωή μπορεί να έχει προτεραιότητα έναντι όλων των άλλων τομέων. Έχετε ποτέ ζητήσει από ένα ζευγάρι δύο ανθρώπων που οργανώνουν τον γάμο τους να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στην εργασία τους; Το αίτημα αυτό θα ήταν παράλογο, καθώς οι άνθρωποι αυτοί σχεδιάζουν μία από τις σημαντικότερες μέρες της ζωής τους. Αγαπητοί φίλοι, πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να προσαρμόσουμε τις προτεραιότητές μας για να ευθυγραμμίσουμε τους τροχούς μας.

Ωστόσο, μια βαθύτερη πτυχή της ισορροπίας που αφορά το μέσα μας είναι η στάση μας και οι αξίες που εξερευνούμε στις διάφορες ενότητες αυτού του βιβλίου. Αυτή η στάση είναι σαν τον αέρα στα λάστιχα του αυτοκινήτου. Εάν τα λάστιχα δεν έχουν τη σωστή πίεση, μπορεί να τρυπήσουν, και αυτό μπορεί να μας εμποδίσει να φτάσουμε στον προορισμό μας. Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να δούμε τις εσωτερικές πτυχές της ισορροπίας. Εάν οι εξωτερικές αρχές της ισορροπίας είναι η προσαρμογή και η ευθυγράμμιση, τότε οι εσωτερικές αρχές είναι η στάση μας και οι αξίες μας.

Καθώς βρίσκουμε ισορροπία εξωτερικά και εσωτερικά, το να μην αφήσουμε ποτέ το τιμόνι, την πνευματικότητά μας, είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία μας. Εάν όλοι οι τροχοί είναι σωστά ευθυγραμμισμένοι και αν η πίεση του αέρα στα λάστιχα είναι η ιδανική, αλλά τα χέρια μας δεν είναι στο τιμόνι, ίσως να μην μπορέσουμε να φτάσουμε στον προορισμό μας.

Κλείσιμο

Ο Βούδας είπε: «Όπως ένα κερί δεν καίει χωρίς φωτιά, έτσι και εμείς δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς πνευματική ζωή». Η πνευματικότητα, όποια γνήσια μορφή και αν έχει η άσκησή της, δημιουργεί το αίσθημα του σκοπού στη ζωή μας και μας προσφέρει έναν προορισμό στον οποίο αξίζει να φτάσουμε.

Κατά καιρούς μπορεί να νιώθουμε κενοί ή χαμένοι ή να βιώνουμε μια υπαρξιακή κρίση. Μπορεί να αισθανόμαστε ότι δεν γνωρίζουμε πού μας πάει η ζωή μας. Τότε είναι που πρέπει να κρατήσουμε το τιμόνι της πνευματικότητας γερά και να επιμείνουμε.

Η ζωή είναι ένα ταξίδι. Ωστόσο, αν μπορέσουμε να μάθουμε από τα λάθη και τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζουν οι άλλοι, θα κατορθώσουμε να κάνουμε το δικό μας ταξίδι αξιόλογο και ευχάριστο. Κατά τη διάρκεια της συγγραφής του βιβλίου, συνειδητοποίησα ότι το γράψιμο είναι πολύ πιο δύσκολο από τις ομιλίες, αλλά συμβιβάστηκα και με το γεγονός ότι, αν μπορώ να δώσω κάποιο νόημα στη ζωή ενός άλλου ανθρώπου, είμαι πρόθυμος να αντιμετωπίσω αυτή την πρόκληση. Το μόνο που εύχομαι είναι να ευλογηθεί από τον Θεό για να φέρει μια θετική αλλαγή στη ζωή των αναγνωστών.»
Αναστασία Κουκά/protothema.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments