Διεθνή

Ταύτιση Όρμπαν και Τουρκίας

Ταύτιση Όρμπαν και Τουρκίας

Πηγή Φωτογραφίας: GEORG HOCHMUTH / APA / AFP) / Austria OUT

Ο «συνεπής εθνικόφρων» Βίκτορ Όρμπαν δηλώνει πως οι απόψεις της Τουρκίας πρέπει να ληφθούν υπ’ όψη αναφορικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο «συνεπής εθνικόφρων» Βίκτορ Όρμπαν δηλώνει πως οι απόψεις της Τουρκίας πρέπει να ληφθούν υπ’ όψη αναφορικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η ευθυγράμμιση Όρμπαν – Ερντογάν είναι σαφής, όπως επίσης σαφής είναι η αυξημένη εξάρτηση και οι άριστες σχέσεις Βουδαπέστης – Μόσχας.

Ακριβέστερα, ο Ούγγρος πρωθυπουργός δήλωσε σήμερα ότι ζήτησε από τους βουλευτές του κόμματός του να ψηφίσουν υπέρ της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά πρόσθεσε ότι κάποιοι «δεν είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι» με την επέκταση του ΝΑΤΟ και επιθυμούν να διεξαχθούν περαιτέρω συζητήσεις για το θέμα.

Σε συνέντευξή του στο δημόσιο ραδιόφωνο, ο Βίκτορ Όρμπαν είπε ότι ορισμένοι εκλεγμένοι αξιωματούχοι του ακροδεξιού κόμματος Fidesz «δεν ήταν πολύ ενθουσιασμένοι» με αυτήν την ιδέα και ότι θα χρειαστούν περαιτέρω συζητήσεις μεταξύ των κοινοβουλευτικών ομάδων πριν μπορέσει να επικυρωθεί η υποψηφιότητα των Σκανδιναβικών χωρών.

«Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, είναι επίσης σύμμαχοί μας, και κατά συνέπεια πρέπει να ακούσουμε τη φωνή τους», τόνισε ο Όρμπαν.

«Πρέπει να προσέξουμε την Τουρκία καθώς τελικά η όλη διαδικασία θα περιέλθει σε τέλμα. Αν δεν υπάρξει λύση στο πρόβλημα της Τουρκίας, τότε η επέκταση μπορεί να αποτύχει», κατέληξε.

Το ουγγρικό κοινοβούλιο θα αρχίσει την προσεχή Τετάρτη τη συζήτηση για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η Ουγγαρία, ιδιαιτέρως εξαρτημένη ενεργειακά από τη Ρωσία, και η Τουρκία είναι μέχρι σήμερα οι μόνες χώρες που δεν έχουν επικυρώσει την υποψηφιότητά τους.

Ο Βίκτορ Όρμπαν πρόσθεσε, ακόμη, ότι οι ανησυχίες που εξέφρασε η Άγκυρα, κυρίως σε ό,τι αφορά τη Σουηδία, έπρεπε να ληφθούν υπόψη διαφορετικά η επέκταση του ΝΑΤΟ κινδυνεύει να οδηγηθεί σε αποτυχία.

Με τις απόψεις αυτές, ο Όρμπαν ευθυγραμμίζεται ουσιαστικά με τα εκβιαστικά προπαπαιτούμενα που θέτει η Άγκυρα για συναίνεση στην ενταξιακή πορεία της Σουηδίας  και που αφορούν κύρια τους «τρομοκράτες» Κούρδους της σκανδιναβικής χώρας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments