Κόσμος

Ο παγκόσμιος λογαριασμός τόκων στα 13 τρισεκατομμύρια δολάρια

Ο παγκόσμιος λογαριασμός τόκων στα 13 τρισεκατομμύρια δολάρια

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Μετά την ήρεμη δεκαετία του 2010, κατά την οποία τα επιτόκια ελάχιστα υποχώρησαν, ο πληθωρισμός αναγκάζει τα στελέχη των κεντρικών τραπεζών να δουλεύουν.

Όσο πιο χρεωμένος γίνεται ο κόσμος, τόσο πιο ευαίσθητος είναι στις αυξήσεις των επιτοκίων. Για να αξιολογήσει τη συνδυασμένη επίδραση του δανεισμού και των υψηλότερων επιτοκίων, ο Economist εκτίμησε τους τόκους για επιχειρήσεις, νοικοκυριά και κυβερνήσεις σε 58 χώρες. Μαζί αυτές οι οικονομίες αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 90% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Το 2021 οι τόκοι τους ήταν 10,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, ή 12% του συνδυασμένου ΑΕΠ. Μέχρι το 2022 είχε φτάσει τα 13 τρισεκατομμύρια δολάρια, ή 14,5% του ΑΕΠ.

Οι υπολογισμοί μας κάνουν ορισμένες υποθέσεις. Στον πραγματικό κόσμο, τα υψηλότερα επιτόκια δεν αυξάνουν αμέσως το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, εκτός από εκείνα του χρέους κυμαινόμενου επιτοκίου, όπως πολλά τραπεζικά δάνεια μίας ημέρας. Η διάρκεια του δημόσιου χρέους τείνει να κυμαίνεται από πέντε έως δέκα χρόνια. οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά τείνουν να δανείζονται σε βραχυπρόθεσμη βάση. Υποθέτουμε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων επηρεάζουν το δημόσιο χρέος για μια πενταετία και για μια περίοδο δύο ετών τα νοικοκυριά και τις εταιρείες.

Για να προβάλουμε τι μπορεί να συμβεί τα επόμενα χρόνια, κάνουμε μερικές ακόμη υποθέσεις. Οι πραγματικοί δανειολήπτες ανταποκρίνονται σε υψηλότερα επιτόκια μειώνοντας το χρέος για να διασφαλίσουν ότι οι πληρωμές τόκων δεν θα ξεφύγουν από τον έλεγχο. Ωστόσο, έρευνα της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, μιας λέσχης κεντρικών τραπεζών, δείχνει ότι τα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν πράγματι τις πληρωμές τόκων για το χρέος σε σχέση με το εισόδημα – δηλαδή, ότι η απομόχλευση δεν αναιρεί πλήρως το υψηλότερο κόστος. Επομένως, υποθέτουμε ότι τα ονομαστικά εισοδήματα αυξάνονται σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ και οι λόγοι χρέους προς ΑΕΠ παραμένουν σταθεροί. Αυτό συνεπάγεται ετήσια δημοσιονομικά ελλείμματα 5% του ΑΕΠ, χαμηλότερα από ό,τι πριν από τον Covid.

Η ανάλυσή μας υποδηλώνει ότι, εάν τα επιτόκια ακολουθήσουν την πορεία των τιμών στις αγορές κρατικών ομολόγων, ο λογαριασμός για τα επιτόκια θα φτάσει περίπου στο 17% του ΑΕΠ έως το 2027. Και τι γίνεται αν οι αγορές υποτιμούν πόση σύσφιξη επιφυλάσσουν οι κεντρικές τράπεζες; Διαπιστώνουμε ότι μια ακόμη ποσοστιαία μονάδα, πέρα από αυτή που έχουν τιμολογήσει οι αγορές, θα έφερνε τον λογαριασμό στο αδυσώπητο 20% του ΑΕΠ.

Ένας τέτοιος λογαριασμός θα ήταν τεράστιος, αλλά όχι χωρίς προηγούμενο. Το κόστος των τόκων στην Αμερική ξεπέρασε το 20% του ΑΕΠ στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-09, την οικονομική έκρηξη στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και την τελευταία κανονική έκρηξη πληθωρισμού τη δεκαετία του 1980. Ωστόσο, ένας μέσος λογαριασμός αυτού του μεγέθους θα έκρυβε μεγάλες διαφορές μεταξύ βιομηχανιών και χωρών. Η κυβέρνηση της Γκάνας, για παράδειγμα, θα αντιμετώπιζε αναλογία χρέους προς έσοδα πάνω από έξι και αποδόσεις κρατικών ομολόγων 75% — κάτι που σχεδόν σίγουρα θα σήμαινε εντυπωσιακές περικοπές στις κρατικές δαπάνες σύμφωνα με τον The Economist.

Ο πληθωρισμός μπορεί να μειώσει ελαφρώς το βάρος, αυξάνοντας τα ονομαστικά φορολογικά έσοδα, τα εισοδήματα των νοικοκυριών και τα εταιρικά κέρδη. Και το παγκόσμιο χρέος ως μερίδιο του ΑΕΠ έχει υποχωρήσει από το ανώτατο όριο του 355% το 2021. Αλλά αυτή η ελάφρυνση μέχρι στιγμής έχει υπεραντισταθμιστεί από την άνοδο των επιτοκίων. Στην Αμερική, για παράδειγμα, τα πραγματικά επιτόκια, όπως μετρούνται με την απόδοση του πενταετούς τίτλου του Υπουργείου Οικονομικών που προστατεύεται από τον πληθωρισμό, βρίσκονται στο 1,5%, έναντι ενός μέσου όρου 0,35% το 2019.

Προβλήματα στον δανεισμό

Ποιος λοιπόν σηκώνει το βάρος; Κατατάσσουμε τα νοικοκυριά, τις εταιρείες και τις κυβερνήσεις στις 58 χώρες μας σύμφωνα με δύο μεταβλητές: τους δείκτες χρέους προς εισόδημα και την αύξηση των επιτοκίων τα τελευταία τρία χρόνια. Όσον αφορά τα νοικοκυριά, οι πλούσιες δημοκρατίες, συμπεριλαμβανομένων της Ολλανδίας, της Νέας Ζηλανδίας και της Σουηδίας, φαίνονται πιο ευαίσθητες στην αύξηση των επιτοκίων. Και οι τρεις χώρες έχουν επίπεδα χρέους σχεδόν διπλάσια από το διαθέσιμο εισόδημά τους και έχουν δει τις αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων κρατικών ομολόγων να αυξάνονται κατά περισσότερο από τρεις ποσοστιαίες μονάδες από το τέλος του 2019 και μετά.

Ωστόσο, οι χώρες που έχουν λιγότερο χρόνο να προετοιμαστούν για τις αυξήσεις των επιτοκίων ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερες δυσκολίες από τις πιο χρεωμένες αντίστοιχες χώρες. Τα στεγαστικά δάνεια στην Ολλανδία, για παράδειγμα, έχουν συχνά πιο μακροπρόθεσμα σταθερά επιτόκια, που σημαίνει ότι τα νοικοκυριά της χώρας είναι πιο μονωμένα έναντι υψηλότερων επιτοκίων από ό,τι υποδηλώνει η κατάταξή μας. Σε άλλες χώρες, αντίθετα, τα νοικοκυριά τείνουν είτε να έχουν βραχυπρόθεσμα δάνεια σταθερού επιτοκίου είτε να δανείζονται με ευέλικτους όρους. Στη Σουηδία τα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου αντιπροσωπεύουν σχεδόν τα δύο τρίτα του συνόλου, πράγμα που σημαίνει ότι τα προβλήματα μπορεί να εμφανιστούν πιο γρήγορα. Στις αναδυόμενες οικονομίες τα δεδομένα είναι πιο επικίνδυνα. Αν και οι λόγοι χρέους προς εισόδημα είναι χαμηλότεροι, αυτό αντανακλά εν μέρει το γεγονός ότι είναι δύσκολο να ληφθεί επίσημα πίστωση.

Στον επιχειρηματικό κόσμο, η αυξανόμενη καταναλωτική ζήτηση έχει αυξήσει τα κέρδη. Σε 33 από τις 39 χώρες για τις οποίες έχουμε στοιχεία, ο λόγος του χρέους προς το ακαθάριστο λειτουργικό κέρδος μειώθηκε το περασμένο έτος. Πράγματι, μέρη του κόσμου φαίνονται εκπληκτικά δυνατά. Παρά τα δεινά του όμιλου ετερογενών δραστηριοτήτων Adani Group, που δέχεται πυρά από έναν short-seller, η Ινδία σημειώνει καλά αποτελέσματα χάρη στον σχετικά χαμηλό λόγο χρέους προς εισόδημα 2,4 και μια μικρή αύξηση των επιτοκίων.

Τα μεγάλα χρέη και οι αυστηρότερες οικονομικές συνθήκες μπορεί να εξακολουθούν να αποδεικνύονται υπερβολικά για ορισμένες εταιρείες. Η εταιρεία ερευνών S&P Global σημειώνει ότι τα ποσοστά αθέτησης υποχρεώσεων για τα ευρωπαϊκά εταιρικά χρέη κερδοσκοπικού βαθμού αυξήθηκαν από κάτω από 1% στις αρχές του 2022 σε περισσότερο από 2% μέχρι το τέλος του έτους. Οι γαλλικές επιχειρήσεις είναι ιδιαίτερα χρεωμένες, με αναλογία χρέους προς μικτό λειτουργικό κέρδος σχεδόν εννέα, υψηλότερη από οποιαδήποτε χώρα εκτός του Λουξεμβούργου. Η Ρωσία, αποκομμένη από τις ξένες αγορές, έχει δει τις βραχυπρόθεσμες αποδόσεις να εκτοξεύονται. Η Ουγγαρία, όπου η κεντρική τράπεζα αύξησε γρήγορα τα επιτόκια για να προστατεύσει το νόμισμά της, έχει μεγάλα χρέη σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας της.

Τελευταίο και πιο σημαντικό είναι το δημόσιο χρέος. Ο Νταλίπ Σινγκ της διαχειρίστριας περιουσιακών στοιχείων PGIM, λέει ότι μια κρίσιμη μεταβλητή που πρέπει να προσέξετε είναι το ασφάλιστρο κινδύνου για το χρέος (η πρόσθετη απόδοση που απαιτούν οι αγορές πάνω από την απόδοση αμερικανικών ομολόγων για να κατέχουν τα ομόλογα μιας χώρας). Οι κυβερνήσεις των πλουσίων χωρών τα καταφέρνουν ως επί το πλείστον καλά σε αυτό το μέτρο. Ωστόσο, η Ιταλία, η οποία έχει δει μεγαλύτερη αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα στο δείγμα μας, παραμένει ένας κίνδυνος. Καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυστηροποιεί την πολιτική της, σταμάτησε να αγοράζει κρατικά ομόλογα και θα αρχίσει να συρρικνώνει τον ισολογισμό της τον Μάρτιο. Ο κίνδυνος είναι ότι αυτό προκαλεί κρίση.

Οι αναδυόμενες οικονομίες δανείζονται όλο και περισσότερο σε δικά τους νομίσματα, αλλά εκείνες που παλεύουν με τα εξωτερικά χρέη μπορεί να χρειάζονται βοήθεια. Η Αργεντινή κατέληξε πρόσφατα σε συμφωνία διάσωσης με το ΔΝΤ, η οποία θα απαιτήσει δυσάρεστο σφίξιμο της ζώνης. Βρίσκεται κοντά στην κορυφή αυτής της κατηγορίας και έχει ήδη αθετήσει το εξωτερικό της χρέος το 2020. Η Αίγυπτος, η οποία έχει μεσοπρόθεσμες αποδόσεις κρατικών ομολόγων περίπου τέσσερις έως πέντε ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα, προσπαθεί να μην ακολουθήσει το παράδειγμά της. Η Γκάνα, η οποία προσχώρησε πρόσφατα με την Αργεντινή στο στρατόπεδο που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, τώρα ξεκινά τη δημοσιονομική και νομισματική σύσφιξη σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει υποστήριξη από το ΔΝΤ.

Η τύχη ορισμένων κυβερνήσεων, καθώς και νοικοκυριών και επιχειρήσεων που τελικά χρειάζονται κρατική υποστήριξη, μπορεί να εξαρτηθεί από την καλή θέληση της Κίνας. Παρά τα υψηλά επίπεδα χρέους, η ίδια η Κίνα βρίσκεται κοντά στο κάτω μέρος της κατάταξής μας λόγω των χαλαρών επιτοκίων της. Ωστόσο, η σημασία της για την πίεση λόγω παγκόσμιου χρέους αυξάνεται. Η Κίνα είναι πλέον ο μεγαλύτερος δανειστής προς τις φτωχές οικονομίες του κόσμου και καταβροχθίζει τα δύο τρίτα των διογκούμενων πληρωμών εξυπηρέτησης εξωτερικού χρέους τους, περιπλέκοντας τις προσπάθειες ελάφρυνσης του χρέους. Οι δυτικές κυβερνήσεις πρέπει να ελπίζουν ότι μπορούν να καταρρίψουν και αυτό το μπαλόνι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments

Latest News

04.05.2025 | 04:05

Γουόρεν Μπάφετ: Το εμπόριο μπορεί να είναι μια πράξη πολέμου

04.05.2025 | 03:40

Προϋπολογισμός Τραμπ: Περικοπές 15 δισ. δολ. σε ΑΠΕ και δέσμευση άνθρακα - Ακυρώνει 6 δισ. δολ. για φορτιστές EV

04.05.2025 | 03:00

Συνολικά 72 παιδιά έχουν γεννηθεί τα τελευταία χρόνια με τις πρωτοβουλίες – δράσεις της Eurobank

04.05.2025 | 02:00

Internet «αστραπή» σε επαρχία της Κίνας οδηγεί τις τεχνολογικές εξελίξεις

04.05.2025 | 01:10

Αντιδράσεις Μόσχας για τις δηλώσεις Τραμπ περί «καθοριστικής συμβολής» των ΗΠΑ στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

04.05.2025 | 00:49

Λιάγκας εναντίον Κασσελάκη: Είναι αχάριστος, ο καθένας στη ζωή παίρνει αυτό που του αξίζει

04.05.2025 | 00:34

Τιμοτέ Σαλαμέ: Ο ηθοποιός αποσπά υψηλή διάκριση από την Ιταλική Ακαδημία Κινηματογράφου

04.05.2025 | 00:10

Κυβέρνηση για ανομία στα Πανεπιστήμια: Ποινικές και αστικές συνέπειες για τους δράστες

04.05.2025 | 00:49

Λιάγκας εναντίον Κασσελάκη: Είναι αχάριστος, ο καθένας στη ζωή παίρνει αυτό που του αξίζει

03.05.2025 | 21:37

Σοφία Μουτίδου: «Κάνω μάχη με τη θεραπεία να αποφύγω να είμαι οι γονείς μου»

03.05.2025 | 17:53

Καραμίχος για την μάχη του με τον καρκίνο: "Είναι η απόδειξη ότι υπάρχει ελπίδα, αρκεί να υπάρξει πρόληψη"

03.05.2025 | 17:20

Άρης Μουγκοπέτρος: «Οι βασίλισσές μου...» - Η φωτογραφία που «τρέλανε» το Instagram [pic]

03.05.2025 | 16:52

Ευαγγελία Αραβανή: Ετοιμάζεται να ανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας - Το προσκλητήριο του γάμου τους

03.05.2025 | 12:21

Δέσποινα Βανδή και Μελίνα Νικολαΐδη: Τραγούδησαν μαζί σε πίστα της Θεσσαλονίκης

02.05.2025 | 17:27

Αλέξης Γεωργούλης: Άφησε μούσι και έγινε αγιογράφος - Ολοκλήρωσε το πρώτο ψηφιδωτό

02.05.2025 | 17:01

Αλέξανδρος Πασχαλάκης: Ποια είναι η Μυρτώ Μαρκάκη, η νέα του σύντροφος

03.05.2025 | 12:30

Η Τουρκία παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ελληνικών μειονοτήτων

03.05.2025 | 12:16

Η Λιβύη και η Τουρκία εμβαθύνουν τους οικονομικούς δεσμούς με στόχο τα 5 δισ. δολάρια

03.05.2025 | 12:03

Οι ΗΠΑ ενέκριναν εκπαίδευση και υποστήριξη για F-16 στην Ουκρανία

02.05.2025 | 12:19

Ο Νετανιάχου ανακοινώνει ξεκάθαρα το στόχο του Ισραήλ στη Γάζα

02.05.2025 | 12:06

Ο Ερντογάν “επιπλήττει” τους Κούρδους της Συρίας

02.05.2025 | 11:55

Η Κίνα «αποτιμά πρόταση για διαπραγματεύσεις από τις ΗΠΑ»

02.05.2025 | 11:42

Το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Δαμασκό και το παλάτι της προεδρίας του Τζολάνι

02.05.2025 | 09:44

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιχειρεί να αποτρέψει άμεσο κίνδυνο στρατιωτικής αναμέτρησης μεταξύ Ινδίας,Πακιστάν

MUST READ

Κόσμος

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις την Πρωτομαγιά σε όλη την Ευρώπη

Συλλαλητήρια και διαδηλώσεις διοργανώθηκαν σε πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις την Πέμπτη για τον εορτασμό της Ημέρας της Εργασίας, ζητώντας υψηλότερες αμοιβές, μεγαλύτερη ισότητα και προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων

02.05.2025 | 19:42

Κόσμος

Ισπανία: Διασώθηκαν τρία παιδιά κλειδωμένα επί χρόνια σε σπίτι στο Οβιέδο υπό άθλιες συνθήκες

Τις αρχές ειδοποίησε μια γειτόνισσα που είχε ακούσει φωνές παιδιών, αλλά δεν τα είχε δει ποτέ, αφού δεν έβγαιναν ούτε στον κήπο

02.05.2025 | 19:35

Κόσμος

ΜΚΟ καταγγέλλει ότι πλοίο της με βοήθεια για τη Γάζα βομβαρδίστηκε ανοιχτά της Μάλτας

Το πλοίο εξέπεμψε σήμα κινδύνου στο οποίο ανταποκρίθηκε πλοίο που ανήκει σε κυπριακή εταιρεία - Λίγο αργότερα επρόκειτο να επιβιβαστούν η Γκρέτα Τούνμπεργκ και Έλληνας καθηγητής Πανεπιστημίου

02.05.2025 | 19:29

Κόσμος

Έρευνα: Πολλοί Γερμανοί δεν θέλουν να θυμούνται τους Ναζί

Το ερώτημα είχε τεθεί με παρόμοιο τρόπο σε τέσσερις προηγούμενες μελέτες του Ιδρύματος από το 2018 - αυτή τη φορά, για πρώτη φορά, υπήρξε συμφωνία μιας οριακής έστω πλειοψηφίας.

02.05.2025 | 13:10

Κόσμος

Στελέχη κορυφαίων πανεπιστημίων στις ΗΠΑ έχουν σχηματίσει συλλογικότητα για να αμυνθούν στις επιθέσεις Τραμπ

Η συλλογικότητα αποτελείται από προσωπικότητες όπως μεμονωμένους επιτρόπους και προέδρους από περίπου 10 πανεπιστήμια της Ivy League και διακεκριμένα ιδιωτικά ερευνητικά πανεπιστήμια, που βρίσκονται κυρίως σε πολιτείες των Δημοκρατικών, ενώ η δράση της είναι εώς τώρα παρασκηνιακή, σύμφωνα με το Art News.

02.05.2025 | 08:25

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολιτική

Τέλος στα σενάρια για πρόωρες εκλογές

24.04.2025 | 19:09

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα ολοκληρώσει την τετραετία του και θα ηγηθεί της Νέας Δημοκρατίας στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Πολιτική

Μητσοτάκης: Παρών στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου

26.04.2025 | 00:10

Είχε επισκεφθεί την Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2021, όπου είχε συναντηθεί και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την ιστορική του περιοδεία σε Ελλάδα και Κύπρο

Πολιτική

Εφεδρεία 2030: Τι αλλάζει στον θεσμό και η χρηματική αποζημίωση

26.04.2025 | 20:04

Εθελοντική συμμετοχή καθιερώνει το υπουργείο Άμυνας. Μεταρρυθμίσεις, νέα κέντρα εκπαίδευσης και χρηματική αποζημίωση αλλάζουν τον χάρτη της αμυντικής ετοιμότητας. Όλες οι αλλαγές στην Εφεδρεία

Πολιτική

Μητσοτάκης από υπ. Παιδείας: Αν κάποιος αρνείται να αξιολογηθεί, δεν πρέπει να έχει θέση στο δημόσιο

25.04.2025 | 13:34

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη στο Υπουργείο Παιδείας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι "αν κάποιος αρνείται να αξιολογηθεί, δεν πρέπει να έχει θέση στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης"

Πολιτική

Περιφερειάρχες και δήμαρχοι από την πρώτη Κυριακή

25.04.2025 | 14:00

Νέο σύστημα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές – Καταργείται ο δεύτερος γύρος, με σκοπό τη μείωση του κόστους και της αποχής.

Πολιτική

Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης: Τι συμφώνησαν Ελλάδα - Τουρκία

28.04.2025 | 18:14

Ο Λαλάκος και ο Μποζάι συναντήθηκαν στη Θεσσαλονίκη για έναν νέο γύρο ΜΟΕ. Ποιες ήταν οι συζητήσεις τους και ποιες συμφωνίες επιτεύχθηκαν για το 2026

Τέξας: Δικαστής που διόρισε ο Τραμπ κηρύσσει παράνομες τις απελάσεις μεταναστών

Ο Φερνάντο Ροντρίγκες Τζούνιορ αποφάνθηκε ότι η επίκληση από τον αμερικανό πρόεδρο νόμου του 1798, «υπερβαίνει το πεδίο εφαρμογής του νόμου περί αλλοδαπών εχθρών» και «κατά συνέπεια είναι παράνομη»

Τέξας: Δικαστής που διόρισε ο Τραμπ κηρύσσει παράνομες τις απελάσεις μεταναστών

Στουτγκάρδη: Για τραγικό τροχαίο κάνει λόγο η αστυνομία–42χρονος έπεσε με το αυτοκίνητό του σε πλήθος

Η αστυνομία κάνει λόγο για «τραγικό τροχαίο ατύχημα» και αποκλείει το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης ή σκόπιμης ενέργειας.

Στουτγκάρδη: Για τραγικό τροχαίο κάνει λόγο η αστυνομία–42χρονος έπεσε με το αυτοκίνητό του σε πλήθος

Μαζικό μπλόκο στις απελάσεις Τραμπ από τη Δικαιοσύνη

Ο πρόεδρος Τραμπ επικαλέστηκε νόμο σε προεδρική δήλωση που δημοσιοποιήθηκε τη 15η Μαρτίου, στοχοποιώντας τη διεθνή συμμορία Tren de Aragua

Μαζικό μπλόκο στις απελάσεις Τραμπ από τη Δικαιοσύνη

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις την Πρωτομαγιά σε όλη την Ευρώπη

Συλλαλητήρια και διαδηλώσεις διοργανώθηκαν σε πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις την Πέμπτη για τον εορτασμό της Ημέρας της Εργασίας, ζητώντας υψηλότερες αμοιβές, μεγαλύτερη ισότητα και προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις την Πρωτομαγιά σε όλη την Ευρώπη

Χριστοδουλίδης για Ερντογάν: Οι πραγματικότητες είναι ότι υπάρχει μια παράνομη κατοχή για 50 χρόνια

Παράνομη η επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα, λέει το κυπριακό υπ. Εξωτερικών

Χριστοδουλίδης για Ερντογάν: Οι πραγματικότητες είναι ότι υπάρχει μια παράνομη κατοχή για 50 χρόνια

Γεραπετρίτης - Φιντάν: Όρισαν τις επόμενες κινήσεις στα ελληνοτουρκικά

Στόχος ο καθορισμός ημερομηνίας σύγκλησης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας

Γεραπετρίτης – Φιντάν: Όρισαν τις επόμενες κινήσεις στα ελληνοτουρκικά

Άδωνις Γεωργιάδης: Μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα η αγορά των Metropolitan, Υγεία, Μητέρα από την Pure Health

«Ο όμιλος αυτός παρέχει σήμερα τις πιο σύγχρονες υπηρεσίες Υγείας»

Άδωνις Γεωργιάδης: Μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα η αγορά των Metropolitan, Υγεία, Μητέρα από την Pure Health

ΝΔ για αμφισβήτηση γνησιότητας των βίντεο για τα Τέμπη: Ο ΣΥΡΙΖΑ το μόνο που καταφέρνει είναι να αυτογελοιοποιείται

Η ανακοίνωση του γραφείου τύπου του κόμματος

ΝΔ για αμφισβήτηση γνησιότητας βίντεο για Τέμπη:Ο ΣΥΡΙΖΑ το μόνο που καταφέρνει είναι να αυτογελοιοποιείται