Κόσμος

Ο παγκόσμιος λογαριασμός τόκων στα 13 τρισεκατομμύρια δολάρια

Ο παγκόσμιος λογαριασμός τόκων στα 13 τρισεκατομμύρια δολάρια

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Μετά την ήρεμη δεκαετία του 2010, κατά την οποία τα επιτόκια ελάχιστα υποχώρησαν, ο πληθωρισμός αναγκάζει τα στελέχη των κεντρικών τραπεζών να δουλεύουν.

Όσο πιο χρεωμένος γίνεται ο κόσμος, τόσο πιο ευαίσθητος είναι στις αυξήσεις των επιτοκίων. Για να αξιολογήσει τη συνδυασμένη επίδραση του δανεισμού και των υψηλότερων επιτοκίων, ο Economist εκτίμησε τους τόκους για επιχειρήσεις, νοικοκυριά και κυβερνήσεις σε 58 χώρες. Μαζί αυτές οι οικονομίες αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 90% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Το 2021 οι τόκοι τους ήταν 10,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, ή 12% του συνδυασμένου ΑΕΠ. Μέχρι το 2022 είχε φτάσει τα 13 τρισεκατομμύρια δολάρια, ή 14,5% του ΑΕΠ.

Οι υπολογισμοί μας κάνουν ορισμένες υποθέσεις. Στον πραγματικό κόσμο, τα υψηλότερα επιτόκια δεν αυξάνουν αμέσως το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, εκτός από εκείνα του χρέους κυμαινόμενου επιτοκίου, όπως πολλά τραπεζικά δάνεια μίας ημέρας. Η διάρκεια του δημόσιου χρέους τείνει να κυμαίνεται από πέντε έως δέκα χρόνια. οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά τείνουν να δανείζονται σε βραχυπρόθεσμη βάση. Υποθέτουμε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων επηρεάζουν το δημόσιο χρέος για μια πενταετία και για μια περίοδο δύο ετών τα νοικοκυριά και τις εταιρείες.

Για να προβάλουμε τι μπορεί να συμβεί τα επόμενα χρόνια, κάνουμε μερικές ακόμη υποθέσεις. Οι πραγματικοί δανειολήπτες ανταποκρίνονται σε υψηλότερα επιτόκια μειώνοντας το χρέος για να διασφαλίσουν ότι οι πληρωμές τόκων δεν θα ξεφύγουν από τον έλεγχο. Ωστόσο, έρευνα της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, μιας λέσχης κεντρικών τραπεζών, δείχνει ότι τα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν πράγματι τις πληρωμές τόκων για το χρέος σε σχέση με το εισόδημα – δηλαδή, ότι η απομόχλευση δεν αναιρεί πλήρως το υψηλότερο κόστος. Επομένως, υποθέτουμε ότι τα ονομαστικά εισοδήματα αυξάνονται σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ και οι λόγοι χρέους προς ΑΕΠ παραμένουν σταθεροί. Αυτό συνεπάγεται ετήσια δημοσιονομικά ελλείμματα 5% του ΑΕΠ, χαμηλότερα από ό,τι πριν από τον Covid.

Η ανάλυσή μας υποδηλώνει ότι, εάν τα επιτόκια ακολουθήσουν την πορεία των τιμών στις αγορές κρατικών ομολόγων, ο λογαριασμός για τα επιτόκια θα φτάσει περίπου στο 17% του ΑΕΠ έως το 2027. Και τι γίνεται αν οι αγορές υποτιμούν πόση σύσφιξη επιφυλάσσουν οι κεντρικές τράπεζες; Διαπιστώνουμε ότι μια ακόμη ποσοστιαία μονάδα, πέρα από αυτή που έχουν τιμολογήσει οι αγορές, θα έφερνε τον λογαριασμό στο αδυσώπητο 20% του ΑΕΠ.

Ένας τέτοιος λογαριασμός θα ήταν τεράστιος, αλλά όχι χωρίς προηγούμενο. Το κόστος των τόκων στην Αμερική ξεπέρασε το 20% του ΑΕΠ στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-09, την οικονομική έκρηξη στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και την τελευταία κανονική έκρηξη πληθωρισμού τη δεκαετία του 1980. Ωστόσο, ένας μέσος λογαριασμός αυτού του μεγέθους θα έκρυβε μεγάλες διαφορές μεταξύ βιομηχανιών και χωρών. Η κυβέρνηση της Γκάνας, για παράδειγμα, θα αντιμετώπιζε αναλογία χρέους προς έσοδα πάνω από έξι και αποδόσεις κρατικών ομολόγων 75% — κάτι που σχεδόν σίγουρα θα σήμαινε εντυπωσιακές περικοπές στις κρατικές δαπάνες σύμφωνα με τον The Economist.

Ο πληθωρισμός μπορεί να μειώσει ελαφρώς το βάρος, αυξάνοντας τα ονομαστικά φορολογικά έσοδα, τα εισοδήματα των νοικοκυριών και τα εταιρικά κέρδη. Και το παγκόσμιο χρέος ως μερίδιο του ΑΕΠ έχει υποχωρήσει από το ανώτατο όριο του 355% το 2021. Αλλά αυτή η ελάφρυνση μέχρι στιγμής έχει υπεραντισταθμιστεί από την άνοδο των επιτοκίων. Στην Αμερική, για παράδειγμα, τα πραγματικά επιτόκια, όπως μετρούνται με την απόδοση του πενταετούς τίτλου του Υπουργείου Οικονομικών που προστατεύεται από τον πληθωρισμό, βρίσκονται στο 1,5%, έναντι ενός μέσου όρου 0,35% το 2019.

Προβλήματα στον δανεισμό

Ποιος λοιπόν σηκώνει το βάρος; Κατατάσσουμε τα νοικοκυριά, τις εταιρείες και τις κυβερνήσεις στις 58 χώρες μας σύμφωνα με δύο μεταβλητές: τους δείκτες χρέους προς εισόδημα και την αύξηση των επιτοκίων τα τελευταία τρία χρόνια. Όσον αφορά τα νοικοκυριά, οι πλούσιες δημοκρατίες, συμπεριλαμβανομένων της Ολλανδίας, της Νέας Ζηλανδίας και της Σουηδίας, φαίνονται πιο ευαίσθητες στην αύξηση των επιτοκίων. Και οι τρεις χώρες έχουν επίπεδα χρέους σχεδόν διπλάσια από το διαθέσιμο εισόδημά τους και έχουν δει τις αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων κρατικών ομολόγων να αυξάνονται κατά περισσότερο από τρεις ποσοστιαίες μονάδες από το τέλος του 2019 και μετά.

Ωστόσο, οι χώρες που έχουν λιγότερο χρόνο να προετοιμαστούν για τις αυξήσεις των επιτοκίων ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερες δυσκολίες από τις πιο χρεωμένες αντίστοιχες χώρες. Τα στεγαστικά δάνεια στην Ολλανδία, για παράδειγμα, έχουν συχνά πιο μακροπρόθεσμα σταθερά επιτόκια, που σημαίνει ότι τα νοικοκυριά της χώρας είναι πιο μονωμένα έναντι υψηλότερων επιτοκίων από ό,τι υποδηλώνει η κατάταξή μας. Σε άλλες χώρες, αντίθετα, τα νοικοκυριά τείνουν είτε να έχουν βραχυπρόθεσμα δάνεια σταθερού επιτοκίου είτε να δανείζονται με ευέλικτους όρους. Στη Σουηδία τα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου αντιπροσωπεύουν σχεδόν τα δύο τρίτα του συνόλου, πράγμα που σημαίνει ότι τα προβλήματα μπορεί να εμφανιστούν πιο γρήγορα. Στις αναδυόμενες οικονομίες τα δεδομένα είναι πιο επικίνδυνα. Αν και οι λόγοι χρέους προς εισόδημα είναι χαμηλότεροι, αυτό αντανακλά εν μέρει το γεγονός ότι είναι δύσκολο να ληφθεί επίσημα πίστωση.

Στον επιχειρηματικό κόσμο, η αυξανόμενη καταναλωτική ζήτηση έχει αυξήσει τα κέρδη. Σε 33 από τις 39 χώρες για τις οποίες έχουμε στοιχεία, ο λόγος του χρέους προς το ακαθάριστο λειτουργικό κέρδος μειώθηκε το περασμένο έτος. Πράγματι, μέρη του κόσμου φαίνονται εκπληκτικά δυνατά. Παρά τα δεινά του όμιλου ετερογενών δραστηριοτήτων Adani Group, που δέχεται πυρά από έναν short-seller, η Ινδία σημειώνει καλά αποτελέσματα χάρη στον σχετικά χαμηλό λόγο χρέους προς εισόδημα 2,4 και μια μικρή αύξηση των επιτοκίων.

Τα μεγάλα χρέη και οι αυστηρότερες οικονομικές συνθήκες μπορεί να εξακολουθούν να αποδεικνύονται υπερβολικά για ορισμένες εταιρείες. Η εταιρεία ερευνών S&P Global σημειώνει ότι τα ποσοστά αθέτησης υποχρεώσεων για τα ευρωπαϊκά εταιρικά χρέη κερδοσκοπικού βαθμού αυξήθηκαν από κάτω από 1% στις αρχές του 2022 σε περισσότερο από 2% μέχρι το τέλος του έτους. Οι γαλλικές επιχειρήσεις είναι ιδιαίτερα χρεωμένες, με αναλογία χρέους προς μικτό λειτουργικό κέρδος σχεδόν εννέα, υψηλότερη από οποιαδήποτε χώρα εκτός του Λουξεμβούργου. Η Ρωσία, αποκομμένη από τις ξένες αγορές, έχει δει τις βραχυπρόθεσμες αποδόσεις να εκτοξεύονται. Η Ουγγαρία, όπου η κεντρική τράπεζα αύξησε γρήγορα τα επιτόκια για να προστατεύσει το νόμισμά της, έχει μεγάλα χρέη σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας της.

Τελευταίο και πιο σημαντικό είναι το δημόσιο χρέος. Ο Νταλίπ Σινγκ της διαχειρίστριας περιουσιακών στοιχείων PGIM, λέει ότι μια κρίσιμη μεταβλητή που πρέπει να προσέξετε είναι το ασφάλιστρο κινδύνου για το χρέος (η πρόσθετη απόδοση που απαιτούν οι αγορές πάνω από την απόδοση αμερικανικών ομολόγων για να κατέχουν τα ομόλογα μιας χώρας). Οι κυβερνήσεις των πλουσίων χωρών τα καταφέρνουν ως επί το πλείστον καλά σε αυτό το μέτρο. Ωστόσο, η Ιταλία, η οποία έχει δει μεγαλύτερη αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα στο δείγμα μας, παραμένει ένας κίνδυνος. Καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυστηροποιεί την πολιτική της, σταμάτησε να αγοράζει κρατικά ομόλογα και θα αρχίσει να συρρικνώνει τον ισολογισμό της τον Μάρτιο. Ο κίνδυνος είναι ότι αυτό προκαλεί κρίση.

Οι αναδυόμενες οικονομίες δανείζονται όλο και περισσότερο σε δικά τους νομίσματα, αλλά εκείνες που παλεύουν με τα εξωτερικά χρέη μπορεί να χρειάζονται βοήθεια. Η Αργεντινή κατέληξε πρόσφατα σε συμφωνία διάσωσης με το ΔΝΤ, η οποία θα απαιτήσει δυσάρεστο σφίξιμο της ζώνης. Βρίσκεται κοντά στην κορυφή αυτής της κατηγορίας και έχει ήδη αθετήσει το εξωτερικό της χρέος το 2020. Η Αίγυπτος, η οποία έχει μεσοπρόθεσμες αποδόσεις κρατικών ομολόγων περίπου τέσσερις έως πέντε ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα, προσπαθεί να μην ακολουθήσει το παράδειγμά της. Η Γκάνα, η οποία προσχώρησε πρόσφατα με την Αργεντινή στο στρατόπεδο που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, τώρα ξεκινά τη δημοσιονομική και νομισματική σύσφιξη σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει υποστήριξη από το ΔΝΤ.

Η τύχη ορισμένων κυβερνήσεων, καθώς και νοικοκυριών και επιχειρήσεων που τελικά χρειάζονται κρατική υποστήριξη, μπορεί να εξαρτηθεί από την καλή θέληση της Κίνας. Παρά τα υψηλά επίπεδα χρέους, η ίδια η Κίνα βρίσκεται κοντά στο κάτω μέρος της κατάταξής μας λόγω των χαλαρών επιτοκίων της. Ωστόσο, η σημασία της για την πίεση λόγω παγκόσμιου χρέους αυξάνεται. Η Κίνα είναι πλέον ο μεγαλύτερος δανειστής προς τις φτωχές οικονομίες του κόσμου και καταβροχθίζει τα δύο τρίτα των διογκούμενων πληρωμών εξυπηρέτησης εξωτερικού χρέους τους, περιπλέκοντας τις προσπάθειες ελάφρυνσης του χρέους. Οι δυτικές κυβερνήσεις πρέπει να ελπίζουν ότι μπορούν να καταρρίψουν και αυτό το μπαλόνι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments

Latest News

07.05.2025 | 16:03

Η σκιά της επιστροφής Τσίπρα πάνω από την Κεντροαριστερά

07.05.2025 | 16:02

Πανεπιστημιούπολη: Για τις 9 Μαΐου αναβλήθηκε η δίκη του 34χρονου που κατηγορείται για επίθεση στην υπεύθυνη του κυλικείου

07.05.2025 | 15:52

Χρυσοχοΐδης για ενδοοικογενειακή βία: Σχεδόν 50 panic button κάθε μήνα-Τα μέτρα αποδίδουν

07.05.2025 | 15:43

Το αποκάλυψε ο Λευτέρης Πανταζής! Είναι σε σχέση με 40 χρόνια μικρότερή του

07.05.2025 | 15:33

Ολυμπιακός: Πριν καν κλείσει τα 18! Το απίστευτο "επίτευγμα" του Κωστούλα

07.05.2025 | 15:20

Eurojackpot: Την Παρασκευή η γιγαντιαία κλήρωση για τα 120 εκατ. ευρώ

07.05.2025 | 15:11

DEFEA 2025: Ο Νίκος Δένδιας εγκαινίασε τη διεθνή έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας

07.05.2025 | 15:00

Πτώση 23% στα κέρδη της BMW – Δίνει μάχη να ανακτήσει μερίδιο αγοράς στην Κίνα

07.05.2025 | 15:43

Το αποκάλυψε ο Λευτέρης Πανταζής! Είναι σε σχέση με 40 χρόνια μικρότερή του

07.05.2025 | 14:08

Καινούργιου: Ανακοίνωσε τα ευχάριστα για το γάμο της και την ημερομηνία

07.05.2025 | 01:39

Οργισμένο μήνυμα της Χριστίνας Παππά: "Κομπλεξικοί και μικρόψυχοι" - Τι συνέβη;

07.05.2025 | 01:28

Αννα Μαρία Ψυχαράκη: "Με φλερτάρουν οι λάθος άνδρες" - Τι λέει για το Big Brother

06.05.2025 | 15:30

«Σεισμός» στην αγορά: Ο Αντετοκούνμπο αγοράζει πασίγνωστη χρεοκοπημένη εταιρία στην Ελλάδα

06.05.2025 | 14:24

Δανάη Μπάρκα: Άφαντη μετά το κόψιμο της εκπομπής - Οι πρώτες δηλώσεις της ομάδας

06.05.2025 | 12:59

«Μάθαμε από το κηδειόχαρτο ότι πέθανε…»: Σοκ για την Βάσια Παναγοπούλου–Δεν πίστευε αυτό που έβλεπε

06.05.2025 | 00:29

Η Καρακάση μίλησε για τη διαδικασία υιοθεσίας που έχει ξεκινήσει: Είμαστε ανοιχτοί να πάρουμε δύο αδέρφια

07.05.2025 | 12:42

Σχέδιο εκκένωσης της Γάζας από τη Γαλλία: Ο δούρειος ίππος του Ισραήλ για εθνοκάθαρση;

07.05.2025 | 05:01

Χαμάς: «Χωρίς νόημα» οι διαπραγματεύσεις μέχρι να τελειώσει ο «πόλεμος πείνας» του Ισραήλ στη Γάζα

06.05.2025 | 18:00

Τσαρλς Κούπτσαν: «Το deal για τα ορυκτά δεσμεύει τον Τραμπ»

06.05.2025 | 14:08

Τραμπ – Ερντογάν συζήτησαν για αμυντικούς δεσμούς και το Ουκρανικό

06.05.2025 | 13:51

Ο Τραμπ βάζει φρένο σε έρευνες για ιούς

06.05.2025 | 13:09

Η Τουρκία κατηγορείται για τη χρηματοδότηση της Χεζμπολάχ στο Λίβανο

05.05.2025 | 13:35

Τραμπ προς Ζελένσκι: «Τα αντιαεροπορικά που ζητάς δεν είναι δωρεάν»! Τι συζήτησαν στο Βατικανό

05.05.2025 | 13:25

Η καταστολή της Αδελφότητας της Ιορδανίας: Θα έχουν αντίθετα αποτελέσματα τα μέτρα «ασφάλειας» του Αμμάν;

MUST READ

Κόσμος

Kαύσωνες-ρεκόρ σε όλο τον κόσμο

Εκεί που παλαιότερα οι θερμοκρασίες ανέβαιναν κυρίως από τον Μάιο και καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιουνίου, πλέον τέτοια επίπεδα εμφανίζονται νωρίτερα.

06.05.2025 | 10:50

Κόσμος

Μια Silicon Valley στην καρδιά του Καυκάσου

 Ο κώδικας στη γλώσσα προγραμματισμού είναι γραμμένος από τον ίδιο. Κοντά του οι 14χρονοι Eric και Narek παρουσιάζουν το μοντέλο του έξυπνου θερμοκηπίου τους, που ελέγχει τη θερμοκρασία μέσω εφαρμογής για κινητά. Αυτοί και άλλοι νεαροί εφευρέτες παρακολουθούν μαθήματα στο εργαστήριο μηχανικής, όπου μαθαίνουν μεταξύ άλλων, προγραμματισμό, ρομποτική, κωδικοποίηση και τρισδιάστατη μοντελοποίηση.

06.05.2025 | 08:15

Κόσμος

Τραμπ: Δασμοί 100% στις ταινίες που παράγονται στο εξωτερικό

«Πρόκειται για μια συντονισμένη προσπάθεια άλλων εθνών και, ως εκ τούτου, αποτελεί απειλή για την Εθνική Ασφάλεια», έγραψε ο Trump σε ανάρτησή του στο Truth Social. «Είναι, εκτός από όλα τα άλλα, διάδοση μηνυμάτων και προπαγάνδα!»

06.05.2025 | 07:05

Κόσμος

Έφτασαν στη Ρώμη οι εκλέκτορες για το κονκλάβιο – Κληρώθηκαν τα διαμερίσματα που θα διαμείνουν

Επιπλέον, κληρώθηκαν τα διαμερίσματα στα οποία θα διαμείνουν οι καρδινάλιοι, μέχρι την εκλογή του πάπα, μέσα στον ξενώνα της Αγίας Μάρθας, όπου είχε επιλέξει να διαμένει και ο Φραγκίσκος.

05.05.2025 | 17:14

Κόσμος

Οι καταστροφικές συνέπειες της ισραηλινής πολιορκίας στη Γάζα: Τα παιδιά πεινούν και οι ασθενείς πεθαίνουν

Περισσότερες από 60 ημέρες έχουν περάσει από τη στιγμή που το Ισραήλ διέκοψε κάθε ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Λωρίδα της Γάζας - ούτε τρόφιμα, ούτε καύσιμα, ούτε καν φάρμακα επιτρέπεται να εισέλθουν στον αποκλεισμένο θύλακα.

05.05.2025 | 13:34

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολιτική

Τέμπη: Σε θέση μάχης κυβέρνηση - αντιπολίτευση για Καραμανλή

02.05.2025 | 07:07

Ξεκινά η «μάχη» μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σχετικά με το αν ο πρώην υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμαλής, θα παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη για πλημμελήματα ή κακουργήματα, μετά την εθνική τραγωδία στα Τέμπη

Πολιτική

Κώστας Καραμανλής: Είμαι βέβαιος για την αθωότητά μου

30.04.2025 | 14:49

Ο πρώην υπουργός σχολίασε την αποστολή της δικογραφίας για το δυστύχημα στα Τέμπη στη Βουλή

Πολιτική

Κυβέρνηση για ανομία στα Πανεπιστήμια: Ποινικές και αστικές συνέπειες για τους δράστες

04.05.2025 | 00:10

Θα υπάρχουν συνέπειες και σε μεμονωμένες περιπτώσεις Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων που δεν συμμορφώνονται με την εφαρμογή του νόμου ή αντίστοιχων αποφάσεων

Πολιτική

Μαρινάκης: Δεν πέτυχε η Πανεπιστημιακή Αστυνομία

03.05.2025 | 00:10

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «βαρύτατο έγκλημα» την επίθεση στη Νομική

Πολιτική

Δημοσκόπηση GPO: Αυξάνει τα ποσοστά της η ΝΔ, σταθερά δεύτερη η Ζωή Κωνσταντοπούλου

03.05.2025 | 09:31

Η κυβερνητική παράταξη δείχνει σημάδια ανάκαμψης στο πεδίο της κοινής γνώμης

Πολιτική

Ο Κωστής Χατζηδάκης εξελέγη αντιπρόεδρος του ΕΛΚ

30.04.2025 | 16:23

Στη Βαλένθια, όπου διεξάγεται το συνέδριο του ΕΛΚ, εξελέγη η νέα ηγεσία του κόμματος (ο Μαξ Βέμπερ ήταν ο μόνος υποψήφιος πρόεδρος) και οι 10 αντιπρόεδροι.

Η Ινδία έπληξε με πυραύλους το Πακιστάν, το οποίο απάντησε με πυρά εναντίον περιοχών του Κασμίρ

Σε μια δραματική κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή του Κασμίρ, οι ινδικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν, σύμφωνα με το Indiatvnews, ότι εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση

Η Ινδία έπληξε με πυραύλους το Πακιστάν, το οποίο απάντησε με πυρά εναντίον περιοχών του Κασμίρ

Ισπανία: Κλοπή καλωδίων παρέλυσε τον σιδηρόδρομο

Στην Ισπανία ο υπουργός Μεταφορών, Óscar Puente, δήλωσε ότι το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας υπέστη «μια πράξη σοβαρού σαμποτάζ» μετά την κλοπή σημαντικών καλωδίων σηματοδότησης κατά τη διάρκεια του πολυσύχναστου τριημέρου της τραπεζικής αργίας

Ισπανία: Κλοπή καλωδίων παρέλυσε τον σιδηρόδρομο

Στόχος σφοδρών επιθέσεων από ουκρανικά drones η Μόσχα για δεύτερη σερί μέρα

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε η Ουκρανία τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, κάνοντας ευρεία χρήση drones στο ρωσικό έδαφος, βάζοντας στο στόχαστρο κυρίως τη Μόσχα και προκαλώντας την αναστολή λειτουργίας περίπου δέκα αεροδρομίων, όπως ανακοίνωσαν οι ρωσικές αρχές.

Στόχος σφοδρών επιθέσεων από ουκρανικά drones η Μόσχα για δεύτερη σερί μέρα

Kαύσωνες-ρεκόρ σε όλο τον κόσμο

Εκεί που παλαιότερα οι θερμοκρασίες ανέβαιναν κυρίως από τον Μάιο και καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιουνίου, πλέον τέτοια επίπεδα εμφανίζονται νωρίτερα.

Kαύσωνες-ρεκόρ σε όλο τον κόσμο

Οι πολίτες θα αξιολογούν το Δημόσιο

Ποιες υπηρεσίες αφορά όλη η διαδικασία

Οι πολίτες θα αξιολογούν το Δημόσιο

Κυρανάκης: Τα ψηφιακά εργαλεία που δημιουργήσαμε ενισχύουν τη διαφάνεια απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς

Συγχαρητήρια έδωσε στην ΕΛΑΣ ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών

Κυρανάκης: Τα ψηφιακά εργαλεία που δημιουργήσαμε ενισχύουν τη διαφάνεια απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς

Νοτοπούλου: Η κυβέρνηση δεν διαθέτει στρατηγική για τη στεγαστική κρίση – Προκαλεί ο Μητσοτάκης

«Η μόνη στρατηγική είναι η πολιτική της διάσωση», υπογραμμίζει η Κατερίνα Νοτοπούλου, εξαπολύοντας πυρά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη

Νοτοπούλου: Η κυβέρνηση δεν διαθέτει στρατηγική για τη στεγαστική κρίση – Προκαλεί ο Μητσοτάκης

DEFEA 2025: Ο Νίκος Δένδιας εγκαινίασε τη διεθνή έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας εγκαινίασε τη διεθνή έκθεση Άμυνας, Ασφάλειας και Τεχνολογίας DEFEA 2025 (Defence Exhibition Athens), στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo, στο διεθνές αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

DEFEA 2025: Ο Νίκος Δένδιας εγκαινίασε τη διεθνή έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας