Διεθνή

Ε.Ε. και ΗΠΑ: Τις χωρίζουν τα 430 δισεκ. δολάρια κρατικής ενίσχυσης

Ε.Ε. και ΗΠΑ: Τις χωρίζουν τα 430 δισεκ. δολάρια κρατικής ενίσχυσης

Πηγή Φωτογραφίας: ec.europa.eu

Ε.Ε. και ΗΠΑ: Το ποσό είναι, αν μη τι άλλο, αστρονομικό και παραπέμπει σε μια παρέμβαση σοβιετικού τύπου στην σφαίρα της ιδιωτικής οικονομικής ελευθερίας.

Συνάντηση πρόκειται να έχουν την επόμενη Παρασκευή 10 Μαρτίου ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με αντικείμενο την καθαρή ενέργεια και τις αλυσίδες εφοδιασμού, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου και με διεθνή μέσα ενημέρωσης. Τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκφράζουν επανειλημμένα ανησυχίες και επιφυλάξεις ως προς τον Νόμο του Τζο Μπάιντεν για την μείωση του πληθωρισμού. Ο νόμος αυτός, ο οποίος είναι γνωστός ως νόμος ΙRA (=Inflation Reduction Act), αφορά στην κρατική ενίσχυση των ιδιωτικών επιχειρήσεων με πακέτο ύψους 430 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το ποσό είναι, αν μη τι άλλο, αστρονομικό και παραπέμπει σε μια παρέμβαση σοβιετικού τύπου στην σφαίρα της ιδιωτικής οικονομικής ελευθερίας. Μετά από αρχικές αντιδράσεις που υπήρξαν αναφορικά με την κρατική παρέμβαση Λεβιάθαν των Δημοκρατικών, οι αρνήσεις κάμφθηκαν σταδιακά και υποχώρησαν στο εσωτερικό της αμερικανικής κοινωνίας και οι ιδιώτες επιχειρηματίες αποδέχθηκαν να λάβουν τη μεγάλη, κρατική ενίσχυση. Πλέον όμως η ανησυχία έχει περάσει στην ευρωπαϊκή όχθη του Ατλαντικού, με ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ευρωπαϊκές ιδιωτικές εταιρείες να εκφράζουν τις εύλογες αντιτάξεις τους σε αυτήν την κρατικοπαρεμβατική πολιτική Μπάιντεν. Οι επιδράσεις της στις εθνικές οικονομίες και στα οικονομικά των επιχειρήσεων θα είναι ισχυρές και αρνητικές.

Τις έντονες επιφυλάξεις τους έχουν ήδη διατυπώσει ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, σε συνομιλίες που είχαν πρόσφατα με τον Τζο Μπάιντεν. Η «σκυτάλη» περνάει πλέον στα χέρια της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και στην έκφραση ανησυχιών για τις αρνητικές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία. Ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν κάνει πίσω, δεν τροποποιεί τον Νόμο IRA και την κρατική ενίσχυση – μαμούθ και περιορίζεται σε τομεακές/τμηματικές πολιτικές. Στο πλαίσιο αυτό, ο Μπάιντεν και η φον ντερ Λάιεν «θα συζητήσουν τον συντονισμό ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης μέσω της επένδυσης σε καθαρή τεχνολογία που βασίζεται σε ασφαλείς αλυσίδες εφοδιασμού», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι, χθες, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν μίλησε με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις για την εξάπλωση των κονδυλίων του νόμου και την ανάγκη προώθησης της πράσινης ενέργειας και στα δύο ημισφαίρια, ανέφερε το γραφείο της. Στην προσπάθειά της να θωρακιστεί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τον περασμένο μήνα το Βιομηχανικό Σχέδιο Πράσινης Συμφωνίας ως απάντηση στο μέτρο των ΗΠΑ, με αυξημένα επίπεδα κρατικής ενίσχυσης για να βοηθήσει την Ευρώπη να ανταγωνιστεί ως κόμβος παραγωγής για προϊόντα καθαρής τεχνολογίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments