Διεθνή

Το κλιματικό όραμα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι πλέον ένα υπαρξιακό ναρκοπέδιο

Το κλιματικό όραμα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι πλέον ένα υπαρξιακό ναρκοπέδιο

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Όταν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποφάσισε να αποδώσει την κληρονομιά της στην ένωση της Ευρώπης για να σταματήσει την καταστροφική υπερθέρμανση του κλίματος

Όταν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποφάσισε να αποδώσει την κληρονομιά της στην ένωση της Ευρώπης για να σταματήσει την καταστροφική υπερθέρμανση του κλίματος και να επανεφεύρει την οικονομία της, ονόμασε την προσπάθεια «η στιγμή της Ευρώπης στον άνθρωπο στη Σελήνη».

Τότε ο κόσμος άλλαξε: Πανδημία. Πόλεμος. Πληθωρισμός. Ένα τεράστιο σχέδιο των ΗΠΑ για να προσελκύσει πράσινους επενδυτές.

Αυτό άφησε τον πιο εξέχοντα ηγέτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ένα υπαρξιακό δίλημμα: Για να μπορέσει να εκπληρώσει τις υψηλές υποσχέσεις της στην Πράσινη Συμφωνία – που φαινομενικά είχε γίνει πριν από μια ζωή – η φον ντερ Λάιεν αναπόφευκτα θα πρέπει να εξοργίσει τους ακριβείς ανθρώπους των οποίων την υποστήριξη χρειάζεται για να παραμείνει γραφείο.

Το αποτέλεσμα είναι ένα τοπίο διάσπαρτο με πολιτικές νάρκες ξηράς.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν έχει δηλώσει εάν θέλει να προσπαθήσει για δεύτερη θητεία, αλλά αν το κάνει θα χρειαστεί δύο πράγματα: την υποστήριξη της πατρίδας της, της Γερμανίας, και την υπογραφή από τους 27 εθνικούς ηγέτες της ΕΕ. Επιπλέον, υπάρχει ένα πράγμα που θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο: η υποστήριξη του πανευρωπαϊκού πολιτικού της κόμματος, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) ως υποψηφίου.

Κάθε απόφαση για το κλίμα στον ορίζοντα είναι βέβαιο ότι θα εξοργίσει μία (ή περισσότερες) από αυτές τις βασικές εκλογικές περιφέρειες. Δισεκατομμύρια ευρώ είναι στη γραμμή. Θα δημιουργηθούν ολόκληρες βιομηχανίες, ενώ άλλες θα μαραίνονται.

Το ρολόι χτυπά. Η πενταετής θητεία του Φον ντερ Λάιεν θα ολοκληρωθεί με τις εκλογές στην Ευρώπη του 2024 και οι Βρυξέλλες ήδη μεταβαίνουν σε προεκλογική εκστρατεία.

«Είναι ένας πολύ περίπλοκος αστερισμός που αποφασίζει για το μέλλον της», δήλωσε ο Κρίστιαν Έλερ, Γερμανός ευρωβουλευτής από το κόμμα της φον ντερ Λάιεν, το ΕΛΚ.

Την Πέμπτη, η φον ντερ Λάιεν θα σταθεί πρόσωπο με πρόσωπο με την ομάδα που έχει τον απόλυτο λόγο για το μέλλον της: τους 27 εθνικούς ηγέτες της Ευρώπης. Το βιομηχανικό της σχέδιο Πράσινη Συμφωνία, που ετοιμάστηκε για να καταπολεμήσει μια μεγάλη ώθηση πράσινων επιδοτήσεων των ΗΠΑ, έχει αφήσει τη φον ντερ Λάιεν παγιδευμένη ανάμεσα στους οικονομικούς γίγαντες της Γαλλίας και της Γερμανίας, που της θέλουν να επιτρέπει στις χώρες να διοχετεύουν περισσότερα χρήματα σε τοπικές εταιρείες. και μικρότερα έθνη, τα οποία δεν είναι σε θέση να προσφέρουν στις εταιρείες τους την ίδια βοήθεια με το Παρίσι και το Βερολίνο.

Φτιάξτε ή σπάστε εκλογικές περιφέρειες

Ένας διπλωμάτης της ΕΕ, ο οποίος μίλησε ανώνυμα για να συζητήσει ευαίσθητα διπλωματικά θέματα, είπε ότι η επανεκλογή της φον ντερ Λάιεν «θα εξαρτηθεί προφανώς κυρίως από τη Γερμανία και τη Γαλλία (τελικά διευθύνουν την Ευρώπη). Οι εκφρασμένες προειδοποιήσεις για τις επιδοτήσεις θα καταστήσουν “αδύνατο να επιτευχθεί”, πρόσθεσε ο διπλωμάτης.

Εμβαθύνοντας το δίλημμά της, η φον ντερ Λάιεν εξαρτάται επίσης από τη γερμανική κυβέρνηση εάν θέλει να παραμείνει στην εξουσία. Πρέπει να την ονομάσει ως εκπρόσωπο της χώρας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο πολιτικός αστερισμός στο Βερολίνο έχει αλλάξει σημαντικά από τότε που η φον ντερ Λάιεν έγινε για πρώτη φορά πρόεδρος. Τότε, το δικό της Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα ήταν στην εξουσία και η φον ντερ Λάιεν ήταν η αγαπημένη της τότε καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. Τώρα, αντιμετωπίζει έναν συνασπισμό κυβερνώντων κομμάτων που αποτελείται από σοσιαλδημοκράτες, φιλελεύθερους φιλικούς προς τις επιχειρήσεις και, κυρίως όταν πρόκειται για την Πράσινη Συμφωνία, τους Πράσινους. Επιπρόσθετα στην ίντριγκα, στο πλαίσιο της συμφωνίας για τον κυβερνητικό συνασπισμό, εάν η φον ντερ Λάιεν δεν είναι πρόεδρος, οι Πράσινοι μπορούν να επιλέξουν τον επόμενο επίτροπο της Γερμανίας.

Η άλλη εκλογική περιφέρεια που θα μπορούσε να κάνει ή να καταρρίψει τις φιλοδοξίες της φον ντερ Λάιεν για άλλα πέντε χρόνια στην εξουσία είναι το ΕΛΚ, η κεντροδεξιά πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που παραδοσιακά ακούει τις επιχειρηματικές ανησυχίες. Ήδη, οι αξιωματούχοι της δείχνουν σημάδια απογοήτευσης με τη φον ντερ Λάιεν για την κλιματική ώθησή της, η οποία πιστεύει ότι ασκεί υπερβολική πίεση στις εταιρείες.

Σε ένα δείπνο στα τέλη Ιανουαρίου, η γερμανική αντιπροσωπεία του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες αντιμετώπισε τον πρόεδρο της Κομισιόν —όχι για πρώτη φορά— για την υπερβολική, πολύ γρήγορη ώθηση στην πράσινη ατζέντα, σύμφωνα με τρία άτομα που ήταν παρόντα.

Η συζήτηση, αν και ευγενική, ήταν δυναμική. Και η φον ντερ Λάιεν δεν μπορεί να αγνοήσει τους αγγελιοφόρους. Δεν είναι μόνο συμπατριώτες της και πολιτικοί σταθεροί της, αλλά θα καθορίσουν επίσης ποιος θα γίνει ο υποψήφιος του ΕΛΚ για πρόεδρος της Επιτροπής.

Την επόμενη μέρα που το γερμανικό πλήρωμα του ΕΛΚ έσπασε το ψωμί με τη φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος της ομάδας Μάνφρεντ Βέμπερ, που ήταν στο δείπνο, σκέφτηκε στις σελίδες της Berliner Morgenpost ότι το κόμμα ήταν τυχερό που είχε δύο ισχυρούς υποψηφίους: τη φον ντερ Λάιεν και τον Ευρωπαίο. Πρόεδρος της Βουλής Ρομπέρτα Μέτσολα. Αυτό απέχει πολύ από μια σαφή υποστήριξη της von der Leyen. Η συμπερίληψη από τον Βέμπερ του πιο συντηρητικού Μέτσολα απηχεί τη φλυαρία στις Βρυξέλλες. «Υπάρχουν υποψήφιοι τριγύρω, όπως ο Μέτσολα, που φαίνεται να έχουν… υποστήριξη» από μικρότερες ευρωπαϊκές χώρες, είπε ο διπλωμάτης της ΕΕ.

Οι παγίδες της τεχνοκρατίας

Εν τω μεταξύ, το ΕΛΚ ανάβει αθόρυβα μια φωτιά κάτω από την πράσινη ρυθμιστική ατζέντα του von der Leyen. Από τα τέλη του περασμένου έτους, το ΕΛΚ — που εκπροσωπείται στα τρία θεσμικά όργανα του Κοινοβουλίου, της Επιτροπής και του Συμβουλίου της ΕΕ, το οποίο μιλάει εξ ονόματος των χωρών της ΕΕ — έχει πολεμήσει τη νομοθεσία της Επιτροπής για το κλίμα. Προσπάθησε να τορπιλίσει τη ρύθμιση για τα φυτοφάρμακα και τα χημικά προϊόντα, διέψευσε κανόνες για να κάνει τις εταιρείες πιο υπεύθυνες για τις αλυσίδες εφοδιασμού τους και παρεμπόδισε τις απαιτήσεις εξοικονόμησης ενέργειας για νέα προϊόντα. Άλλα, μη Γερμανά μέλη του ΕΛΚ βλέπουν τη φιλοβιομηχανία του κόμματος, τη γερμανική πτέρυγα να υπαγορεύει μια πολύ πιο σκληρή γραμμή για την Πράσινη Συμφωνία.

«Ο Μάνφρεντ Βέμπερ και η γερμανική πλευρά υπαγορεύουν τι κάνουμε, και το CDU διολισθαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση εδώ και 10 χρόνια», είπε ένας βουλευτής του ΕΛΚ, αναφερόμενος στο Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της φον ντερ Λάιεν. «Είναι πολύ λυπηρό να το βλέπεις». Υπάρχει ανησυχία μεταξύ των αξιωματούχων του ΕΛΚ ότι τα κεντροδεξιά πολιτικά ένστικτα της φον ντερ Λάιεν έχουν καταβροχθιστεί από τη συναινετική μηχανή χάραξης πολιτικής των Βρυξελλών και τη γιγάντια γραφειοκρατία της Επιτροπής, η οποία μπορεί να γίνει ευθύνη για τη φον ντερ Λάιεν.

Πηγή: BY KARL MATHIESEN AND SUZANNE LYNCH

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments