Ελλάδα

Παίδων Αγ. Σοφία: Παναττική στάση εργασίας των εργαζομένων του νοσοκομείου

Παίδων Αγ. Σοφία: Παναττική στάση εργασίας των εργαζομένων του νοσοκομείου

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Τη στάση εργασίας καλύπτουν η ΠΟΕΔΗΝ και η ΕΙΝΑΠ.

Παναττική Στάση Εργασίας για την Τετάρτη 15 Μαρτίου 11.00 με 15.00 και συγκέντρωση στις 11.30 και πορεία στη Βουλή προκήρυξε το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» με στόχο να αποτρέψουν την ιδιωτικοποίηση της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων του νοσοκομείου. Με το νομοσχέδιο όπως λένε, για πρώτη φορά από συστάσεως του ΕΣΥ αποσπώνται υπηρεσίες πρότυπο από ένα νοσοκομείο, αυτονομούνται και ιδιωτικοποιούνται.

Όπως αναφέρει το Σωματείο, «Η Ογκολογική Μονάδα Παίδων που παρέχει ολοκληρωμένο δίκτυο υπηρεσιών, η μοναδική στη χώρα μας, πρότυπο σε όλη την Ευρώπη, αποσπάται και μετατρέπεται σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Ελαστικοποιούνται οι εργασιακές σχέσεις. Τίθεται σε κίνδυνο η λειτουργία της Μονάδας καθότι οι εργαζόμενοι μπορεί να ζητήσουν να αποχωρήσουν από τη Μονάδα και να δουλέψουν στις υπηρεσίες του Νοσοκομείου Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ». Υπάρχει κίνδυνος οι οικογένειες να επιβαρύνονται για την παροχή υπηρεσιών. Ουσιαστικά με αυτή την ακατανόητη απόφαση ιδιωτικοποιείται η αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου στη χώρα μας. Ανοίγει κερκόπορτα ιδιωτικοποίησης και άλλων αντίστοιχων εξειδικευμένων υπηρεσιών Νοσοκομείων».

Τη στάση εργασίας καλύπτουν η ΠΟΕΔΗΝ και η ΕΙΝΑΠ.

Πλεύρης: Δεν ιδιωτικοποιούνται τα Ογκολογικά Τμήματα

Για τη μετατροπή του Κέντρου Παίδων Μαριάννα Βαρδινογιάννη, σε Ογκολογικό Κέντρο, μίλησε σε μεσημεριανή εκπομπή ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ξεκαθαρίζοντας ότι οι γονείς δεν θα πληρώνουν για τις θεραπείες και ότι διατηρείται ο δημόσιος χαρακτήρας του κέντρου και οι εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων δεν αλλάζουν. Παράλληλα το ογκολογικό κέντρο θα μπορεί να αξιοποιεί και γιατρούς από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ θα μπορεί να πραγματοποιεί περισσότερες θεραπείες.

Μαρία Τρυφωνίδη: Δεν είμαστε συνδικαλιστές είμαστε οι γονείς των παιδιών

Αντίθετοι δηλώνουν οι γονείς των παιδιών με καρκίνο, του Συλλόγου Φλόγα, με την πρόεδρο κυρία Μαρία Τρυφωνίδη να επισημαίνει «Δεν είμαστε συνδικαλιστές είμαστε οι γονείς των παιδιών, είμαστε αυτοί που τους έτυχε το λαχείο, είμαστε εκεί κάθε μέρα και δεν ρωτήθηκε κανείς. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί γίνεται όλο αυτό και γιατί τόσο βιαστικά. Όλους τους στόχους που αναφέρει το νομοσχέδιο γίνονται ήδη».

Σύμφωνα με την ίδια, η συνεργασία των Τμημάτων με το εξωτερικό είναι άψογη. «Η ΕΛΠΙΔΑ παρέχει ένα πολύ καλό κτίριο και η Φλόγα χρηματοδοτεί ότι χρειάζονται γιατροί και θεραπείες. Δεν ξέρουμε τι θέλουν να κερδίσουν από αυτές τις αλλαγές. Εμείς θα συνεχίζουμε να είμαστε πάντα δίπλα στα παιδιά μας, έχουμε άψογη συνεργασία με τους γιατρούς μας. Κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει το δικαίωμα να είμαστε δίπλα στα παιδιά μας» επισημαίνει.

Οι θέσεις της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας

Η Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας από πλευράς της στηρίζει τους γονείς των παιδιών και επισημαίνει ότι το νομοσχέδιο εξασφαλίζει τους πόρους του Κέντρου όμως δεν γίνεται καμία αναφορά στους πόρους των δύο παιδιατρικών νοσοκομείων, στα οποία ουσιαστικά παραμένει η φροντίδα των παιδιών.

«Καταρχήν μας βρίσκει αντίθετους η απόσχιση των ογκολογικών τμημάτων από τα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία «Η Αγία Σοφία» και «Π. & Α. Κυριακού» αναφέρει η Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας συμπληρώνοντας «Η περίθαλψη και θεραπεία του ογκολογικού ασθενή απαιτεί τη συνεχή και καθημερινή συνεργασία των ογκολόγων – ιατρών με όλες τις υπόλοιπες ειδικότητες και τμήματα της παιδιατρικής, καθώς και συνεχή εκσυγχρονισμό του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Χωρίς τη συνεργασία των 2 νοσοκομείων και τον εξοπλισμό, που παραμένει σε αυτά, το νέο Κέντρο δεν μπορεί να προσφέρει καμία υπηρεσία στα παιδιά επομένως δεν είναι δυνατόν να έχει οποιασδήποτε μορφής αυτονομία».

Επιπλέον, της βασικής μας θέσης, αποστείλαμε αναλυτικά σχόλια ανά άρθρο και παράγραφο. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής:

1. Το Κέντρο πρέπει να αφορά όχι μόνο παιδιά αλλά και εφήβους έως και 18 ετών. Πάγιο αίτημα ιατρών και γονιών που πρέπει κάποτε να υλοποιηθεί.

2. Πρέπει να διασφαλιστεί και αποσαφηνισθεί σε κάθε λεπτομέρεια η λειτουργική διασύνδεση με τα 2 παιδιατρικά νοσοκομεία, προκειμένου τα ογκολογικά τμήματα να συνεχίζουν να συνεργάζονται και να εξυπηρετούνται από τα υπόλοιπα τμήματα χωρίς αναμονές και καθυστερήσεις, και χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τις οικογένειες, όπως συμβαίνει και σήμερα.

3. Το Κέντρο δεν είναι δυνατόν να έχει καμία διοικητική ή οικονομική αυτοτέλεια. Οι κάθε είδους πόροι του Κέντρου, ακόμη και από νοσήλια, θα πρέπει να κατευθύνονται ισότιμα για την αναβάθμιση του εξοπλισμού του Κέντρου (αφορά κυρίως ξενοδοχειακό εξοπλισμό) και των δύο παιδιατρικών νοσοκομείων, αφού η φροντίδα των παιδιών εξακολουθεί να στηρίζεται στο σύνολο των ιατρών και τον εξοπλισμό των νοσοκομείων αυτών, (χειρουργεία, εντατική μονάδα, ακτινοθεραπευτικό, παθολογοανατομικό, αξονικός, μαγνητικός κ.α.).

4. Ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ πρέπει να ορίζονται από το Υπουργείο Υγείας και να εγκρίνονται από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπως ισχύει με όλες τις ανεξάρτητες αρχές.

5. Στο ΔΣ πρέπει να υπάρχει εκπρόσωπος των επαγγελματιών υγείας (παιδίατρος αιματολόγος- ογκολόγος) που να ορίζεται από την Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ), καθώς και εκπρόσωπος των ασθενών από τον μεγαλύτερο πανελλήνιο φορέα ασθενών στο χώρο του καρκίνου της παιδικής ηλικίας που είναι η Φλόγα*.

6. Πρέπει να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας όλων όσων απασχολούνται αυτή τη στιγμή στα Ογκολογικά τμήματα, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας ή τον εργοδότη.

7. Ο Εσωτερικός Κανονισμός Οργάνωσης και Λειτουργίας πρέπει να συνυποβληθεί και να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του νομοσχεδίου και να ψηφιστεί από τη Βουλή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments