Διεθνή

Αλλαντίαση από τουρκικά μπότοξ

Αλλαντίαση από τουρκικά μπότοξ
Ανησυχίες γεννά η χρήση μπότοξ για αδυνάτισμα στην Τουρκία.

Ανησυχίες γεννά η χρήση μπότοξ για αδυνάτισμα στην Τουρκία. Στα 67 φθάνουν πλέον τα άτομα που προσβλήθηκαν από αλλαντίαση αμέσως μετά την χρήση μπότοξ αδυνατίσματος στην Τουρκία.

Το Ευρωπαικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) ανέφερε σήμερα 53 νέα κρούσματα στην Ευρώπη, τα οποία έρχονται να προστεθούν στα 14 θύματα του εξαιρετικά επικίνδυνου βακτηρίου. 12 από αυτά βρίσκονται στην Γερμανία, ένα στην Αυστρία και ένα άλλο στην Ελβετία.

Σε όλες τις περιπτώσεις, πρόκειται για ασθενείς που υποβλήθηκαν σε παρέμβαση για απώλεια βάρους στην Τουρκία που συνίσταται στην ένεση αλλαντοτοξίνης (καλύτερα γνωστή ως Botox) στο πεπτικό σύστημα.

Τα 53 νέα κρούσματα έχουν κοινοποιηθεί από την Τουρκία. Το ECDC δεν γνωρίζει μέχρι στιγμής την εθνικότητα αυτών των προσβεβλημένων, οι οποίοι θα μπορούσαν να είναι πολίτες της χώρας της Μέσης Ανατολής, χωρών της ΕΕ ή άλλης καταγωγής που έχουν αρχίσει να εμφανίζουν συμπτώματα ενώ βρίσκονταν ακόμη στην Τουρκία.

Το διαβόητο βακτήριο προκαλεί παράλυση, αλλά οι νευροτοξίνες του συγκεκριμένου βακτηρίου χρησιμοποιούνται ευρέως για κοσμητικούς και ιατρικούς λόγους και έχουν γίνει διάσημες με την εμπορική ονομασία Botox.

Η αλλαντίαση προκαλείται από το βακτήριο Clostridium botulinum (πιο σπάνια από άλλα είδη Clostridium), το οποίο είναι ευρέως διαδεδομένο στα εδάφη σχεδόν όλου του κόσμου.

Η ασθένεια αυτή πήρε το όνομά της από τα αλλαντικά, τα οποία προσφέρουν το αναερόβιο περιβάλλον που χρειάζεται το βακτήριο για να πολλαπλασιαστεί. Οι κονσέρβες που δεν έχουν αποστειρωθεί επαρκώς είναι μια άλλη συχνή πηγή μόλυνσης.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments