Διεθνή

Η Ρωσία «δεν αναγνωρίζει» τη δικαιοδοσία της Χάγης

Η Ρωσία «δεν αναγνωρίζει» τη δικαιοδοσία της Χάγης

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO

Η Μόσχα διαμηνύει ότι δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης (ICC), στη σκιά αναφορών περί επικείμενης έκδοσης των πρώτων ενταλμάτων σύλληψης κατά Ρώσων υπόπτων για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου κατά την εισβολή του στρατού του Βλαντιμίρ Πούτιν στο έδαφος της Ουκρανίας.

«Δεν αναγνωρίζουμε αυτό το δικαστήριο. Δεν αναγνωρίζουμε τη δικαιοδοσία του», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ενώπιον των δημοσιογράφων σήμερα, Τρίτη 14 Μαρτίου, στη Μόσχα.

Οι New York Times και το πρακτορείο Reuters ανέφεραν τη Δευτέρα ότι ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίουθα ανοίξει επισήμως δύο υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου και θα εκδώσει -για πρώτη φορά- εντάλματα σύλληψης για πολλούς Ρώσους κατηγορούμενος για αναγκαστικό εκπατρισμό παιδιών και στόχευση πολιτικών υποδομών της Ουκρανίας.

Οι αναφορές για επικείμενα εντάλματα σύλληψης έρχονται σχεδόν ένα χρόνο αφότου ο γενικός εισαγγελέας του ICC, Καρίμ Καν, άνοιξε έρευνα για πιθανά εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία στην Ουκρανία. Τους τελευταίους 12 μήνες, πραγματοποίησε τρία ταξίδια στη χώρα και επισκέφτηκε τοποθεσίες όπου φέρεται να διαπράχθηκαν εγκλήματα πολέμου.

Το Κρεμλίνο παγίως αρνείται ότι θέτει εσκεμμένα στο στόχαστρο αμάχους, ωστόσο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναγνωρίζει ότι στοχεύει τις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας. Ως προς τις μαζικές απαγωγές παιδιών και τη μεταφορά τους στη Ρωσία που καταγγέλλει το Κίεβο, κατά τη Μόσχα πρόκειται για «ανθρωπιστικές επιχειρήσεις» με στόχο την προστασία των ορφανών του πολέμου.

Η Ρωσία υπέγραψε το 2000 το Καταστατικό της Ρώμης, το οποίο διέπει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ουδέποτε όμως επικύρωσε τη συμφωνία για να καταστεί μέλος. Το 2016 είχε αρνηθεί να υπογράψει την ιδρυτική συνθήκη του ICC, κατόπιν της δημοσιοποίησης έκθεσης από τη Χάγη που χαρακτηρίζει τη ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας ως κατοχή, υπενθυμίζει ο Guardian.

Από την έναρξη της παράνομης εισβολής στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου του 2022, το Κρεμλίνο έχει διακόψει τους δεσμούς του με αρκετούς εξέχοντες διεθνείς οργανισμούς, κινούμενο σε τροχιά απομόνωσης από τη Δύση.

Το Μάρτιο του περασμένου έτους, η Ρωσία αποχώρησε από το Συμβούλιο της Ευρώπης θέλοντας να προλάβει τη δρομολογούμενη αποπομπή της εξαιτίας του απρόκλητου πολέμου στην Ουκρανία.

Η Μόσχα έχει προαναγγείλει, επίσης, ότι θα αποσυρθεί από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μετά το 2024, ενώ έχει απειλήσει ότι θα αποχωρήσει και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments