Διεθνή

SVB: Πώς ο βρετανικός τεχνολογικός τομέας απέτρεψε την καταστροφή

SVB: Πώς ο βρετανικός τεχνολογικός τομέας απέτρεψε την καταστροφή

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Υπουργοί, τραπεζίτες, στελέχη του τεχνολογικού τομέα και ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι στην Μεγάλη Βρετανία κατάφεραν να αποσοβήσουν τις καταστροφικές συνέπειες που θα μπορούσε να έχει η πτώχευση της Silicon Valley Bank

Υπουργοί, τραπεζίτες, στελέχη του τεχνολογικού τομέα και ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι στην Μεγάλη Βρετανία κατάφεραν να αποσοβήσουν τις καταστροφικές συνέπειες που θα μπορούσε να έχει η πτώχευση της Silicon Valley Bank (SVB) στον χρηματοπιστωτικό και τεχνολογικό τομέα,  της χώρας, όπως δείχνει το δημοσίευμα του Politico.

Εν μέσω εσπευσμένης ανταλλαγής βραδινών μηνυμάτων WhatsApp, εντατικού lobbying από τεχνικούς υψηλού προφίλ και διαπραγματεύσεων της τελευταίας στιγμής με την HSBC, το Υπουργείο Οικονομικών τα κατάφερε – και επέτρεψε στην κοινότητα των startup επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου να αναπνεύσει με ανακούφιση μετά το τέλος της πτώχευσης της SBV, αφού τα χειρότερα είχαν αποσοβηθεί για την Μεγάλη Βρετανία.

Αυτό που προέκυψε ήταν μια συνειδητοποίηση το Σαββατοκύριακο στην κορυφή της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου ότι η διάσωση του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος ήταν κεντρικής σημασίας για την αξιοπιστία της χώρας ως ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα τεχνολογίας και καινοτομίας στον κόσμο.

Για την τεχνολογική βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων λιρών της χώρας – μια από τις κινητήριες δυνάμεις για την οικονομική ανάπτυξη και μια σαφή αναπαράσταση των φιλοδοξιών της χώρας για τη στρατηγική της για την παγκόσμια Βρετανία -,  η κατάρρευση των εργασιών της Silicon Valley Bank στη Βρετανία αντιπροσώπευε μια υπαρξιακή απειλή για την ικανότητα της χώρας να παίζει στην παγκόσμια σκηνή.

«Είπα χθες ότι θα φροντίσουμε τον τεχνολογικό μας τομέα και εργαστήκαμε επειγόντως για να εκπληρώσουμε αυτή την υπόσχεση», δήλωσε ο καγκελάριος Τζέρεμι Χαντ, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, μετά την ανακοίνωση της αγοράς της τράπεζας από την HSBC τη Δευτέρα.

Τόνισε ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν κρατικά χρήματα για την υποστήριξη της Silicon Valley Bank εν μέσω της συνεχιζόμενης υποτονικής οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου, των κυλιόμενων απεργιών από υπαλλήλους του δημόσιου τομέα που επιδιώκουν διπλές ψηφιακές αυξήσεις μισθών και ερωτημάτων σχετικά με το εάν το Λονδίνο έχει δεσμευτεί να καταστήσει την εγχώρια τεχνολογική βιομηχανία κεντρική στα μελλοντικά του σχέδια.

Αυτό που τρόμαξε τη βιομηχανία της τεχνολογίας, σύμφωνα με δύο από τους ιδρυτές που μίλησαν στο POLITICO, ήταν ότι η Threadneedle Street είπε ότι το ίδρυμα είχε μόνο «περιορισμένη παρουσία» στη χώρα χωρίς «καμία κρίσιμη λειτουργία που να υποστηρίζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα». Αυτό το μήνυμα – ότι η Τράπεζα της Αγγλίας μπορεί να μην βλέπει τη σημασία της τράπεζας για την τεχνολογική βιομηχανία της χώρας – ώθησε μια συντονισμένη εκστρατεία για να πείσει την κυβέρνηση να παρέμβει για να σώσει το ίδρυμα.

Για να υποστηρίξουν την υπόθεσή τους, αξιωματούχοι του κλάδου δημιούργησαν μια ομάδα What’ s App «Save UK Tech Working Group» το Σάββατο στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 100 επιχειρηματίες και επιχειρηματίες επιχειρηματικού κεφαλαίου για να συντονίσουν το μήνυμά τους προς την κυβέρνηση. Ο Dom Hallas, εκτελεστικός διευθυντής του Coalition for a Digital Economy (COADEC), μιας καλά συνδεδεμένης ομάδας λόμπι για τον τομέα των startup, αναδείχθηκε γρήγορα ως ο ηγέτης για αυτές τις αλληλεπιδράσεις.

Μέρος του λόμπι του κλάδου ήταν να εξηγήσει στους επιφυλακτικούς πολιτικούς γιατί έπρεπε να παρέμβουν και να βοηθήσουν.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στελέχη του κλάδου προέτρεψαν τις επηρεαζόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις να υποβάλουν τις ιστορίες τους μέσω μιας ηλεκτρονικής φόρμας στο Υπουργείο Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου για να εξηγήσουν τι θα συνέβαινε εάν έχασαν τα χρήματά τους λόγω της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank.

Μέσα σε αυτό το λόμπι του κλάδου, η Silicon Valley Bank και κυβερνητικοί αξιωματούχοι έκαναν επίσης κάτι πιο βασικό: αναζητούσαν νέο ιδιοκτήτη.

Μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου, ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είχαν εκφράσει ενδιαφέρον να αγοράσουν τις δραστηριότητες του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο που γνωρίζει τις εσωτερικές εξελίξεις, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να περιγράψει εσωτερικές συνομιλίες. Μέχρι το βράδυ του Σαββάτου η ιδέα μιας διάσωσης τράπεζας υπό την ηγεσία της κυβέρνησης είχε ουσιαστικά αποκλειστεί.

Για να βοηθήσει στην επιτάχυνση της διαδικασίας υποβολής προσφορών, η Silicon Valley Bank δημιούργησε ένα “data room” για υποψήφιους αγοραστές και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι άρχισαν να αξιολογούν τις διάφορες προτάσεις, αν και συνεχίστηκαν οι εργασίες για άλλες επιλογές για την προστασία των κατόχων καταθέσεων σε περίπτωση που δεν μπορούσε να επιτευχθεί ιδιωτική πώληση.

Μόλις το πρωί της Κυριακής η HSBC ξεκίνησε επίσημα συζητήσεις με αξιωματούχους.

Μέχρι το απόγευμα, ο Ρίσι Σουνάκ, ο Βρετανός πρωθυπουργός, βρισκόταν 10.000 μέτρα πάνω από τον Ατλαντικό στο δρόμο του προς το Σαν Ντιέγκο για αμυντικές συνομιλίες με τους Αμερικανούς και Αυστραλούς ομολόγους του. Μίλησε με τον Hunt, τον Bailey και άλλους αξιωματούχους λίγο μετά την απογείωσή του στις 2 μ.μ., και ξανά έξι ώρες αργότερα στις 8 μ.μ. με μια συμφωνία που δεν είχε ακόμη κλείσει και εν μέσω ενδείξεων ότι οι διαπραγματεύσεις επρόκειτο να περάσουν όλη τη νύχτα.

Καθώς η Κυριακή έφτασε νωρίς το πρωί της Δευτέρας, οι ιδρυτές τεχνολογίας και οι επενδυτές επιχειρηματικών συμμετοχών – πολλοί από τους οποίους είχαν περάσει το Σαββατοκύριακο διασφαλίζοντας ότι θα μπορούσαν να πληρώσουν το προσωπικό τους πριν από το πρωί της Δευτέρας – άρχισαν να ακούνε κραυγές για μια συμφωνία, αλλά δεν είχαν ακόμη ενημερωθεί για τις λεπτομέρειες. Πολλοί είχαν τη δική τους προσωπική περιουσία κλειδωμένη στην τράπεζα που χρεοκόπησε, προσθέτοντας ένα επιπλέον στρώμα άγχους σε πολλούς από τους πληγέντες.

Μόλις το πρωί της Δευτέρας άκουσαν αυτό που πολλοί ήλπιζαν: την εξαγορά των εργασιών της Silicon Valley Bank στη Βρετανία με την υποστήριξη της κυβέρνησης από την HSBC, τερματίζοντας ουσιαστικά μια βραχυπρόθεσμη κρίση που θα μπορούσε να είχε ζημιώσει ουσιαστικά τον τεχνολογικό τομέα της χώρας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments