Διεθνή

2 στους 3 Ευρωπαίους βλέπουν την Ρωσία ως αντίπαλο

2 στους 3 Ευρωπαίους βλέπουν την Ρωσία ως αντίπαλο

Πηγή Φωτογραφίας: REUTERS/Alexander Ermochenko

Δύο στους τρεις Ευρωπαίους πολίτες αντιμετωπίζει τη Ρωσία σαν «αντίπαλο», με τις αρνητικές στάσεις έναντι της Μόσχας να διακρίνονται σε τρεις επιμέρους κατηγορίες.

Δύο στους τρεις Ευρωπαίους πολίτες αντιμετωπίζει τη Ρωσία σαν «αντίπαλο», με τις αρνητικές στάσεις έναντι της Μόσχας να διακρίνονται σε τρεις επιμέρους κατηγορίες.

Η Ρωσία θεωρείται ευρέως ως «αντίπαλος» από τους Ευρωπαίους, ενώ η ΕΕ θεωρείται ισχυρότερη από ό,τι πριν από την έναρξη του πολέμου της Μόσχας στην Ουκρανία, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων που δημοσιεύεται στο ηλεκτρονικό περιοδικό Politico.

Κατά μέσο όρο, τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων σε 10 ευρωπαϊκές χώρες θεωρούν τη Ρωσία ως αντίπαλο της χώρας τους, ενώ το 40% τη θεωρεί πιο αδύναμη από ό,τι πριν εισβάλει στην Ουκρανία.

Η «αντίπαλη» στάση ήταν ισχυρότερη στη Δανία (82%), ακολουθούμενη από την Εσθονία και την Πολωνία (και οι δύο 79 %), τη Βρετανία (77%), τη Γερμανία (69%), την Ισπανία (65%), τη Γαλλία (59%), την Πορτογαλία (57%) και την Ιταλία (54%). Στη Ρουμανία, το 44% είπε ότι η Ρωσία είναι αντίπαλος.

Η ΕΕ, εν τω μεταξύ, θεωρείται ισχυρότερη από ό,τι πριν από ένα χρόνο παντού – συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit – εκτός από την Ιταλία.

Οι πολιτικοί επιστήμονες Ίβαν Κράστεβ και Μαρκ Λέοναρντ, που συνέταξαν την έκθεση, αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα δείχνουν πως ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει τρία μπλοκ στην Ευρώπη.

Πρώτον, τα «βόρεια και ανατολικά γεράκια» (Εσθονία, Πολωνία, Δανία και Μεγάλη Βρετανία), όπου «οι περισσότεροι άνθρωποι υποστηρίζουν σθεναρά τους στόχους του Κιέβου στον πόλεμο».

Δεύτερον, η «διφορούμενη δύση», που αποτελείται από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, όπου «οι απόψεις διίστανται για το πώς πρέπει να τελειώσει ο πόλεμος».

Και τέλος, οι «αδύναμοι νότιοι κρίκοι», η Ιταλία και η Ρουμανία, που θέλουν να δουν τον πόλεμο να τελειώνει γρήγορα ακόμα κι αν συνεπάγεται εδαφικές απώλειες για την Ουκρανία.

Η έκθεση βασίζεται σε δεδομένα YouGov και Datapraxis, τα οποία συμμετείχαν σε δημοσκόπηση 14.439 ατόμων στις εισηγμένες χώρες τον Ιανουάριο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments