Global News

Al Jazeera: Εκατομμύρια νεκρά ψάρια στην Αυστραλία

Al Jazeera: Εκατομμύρια νεκρά ψάρια στην Αυστραλία

Πηγή Φωτογραφίας: DW

Οι αρχές λένε ότι «εκατομμύρια» ψάρια πέθαναν στον ποταμό Darling κοντά στη μικρή πόλη Menindee στη Νέα Νότια Ουαλία.

Εκατομμύρια νεκρά και σάπια ψάρια έχουν φράξει μια τεράστια έκταση ποταμού κοντά σε μια απομακρυσμένη πόλη στην αυστραλιανή περιοχή, καθώς ένας καταιγιστικός καύσωνας σαρώνει την περιοχή. Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν βάρκες να περνούν μέσα από μια κουβέρτα με νεκρά ψάρια να πνίγουν το νερό, με την επιφάνεια μόλις να είναι ορατή από κάτω. Την Παρασκευή, η κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας είπε ότι «εκατομμύρια» ψάρια πέθαναν στον ποταμό Ντάρλινγκ κοντά στη μικρή πόλη Μενίντι, στην τρίτη μαζική θανάτωση που έπληξε την περιοχή στο πρόσφατο παρελθόν.

Το περιστατικό ακολουθεί τους θανάτους ψαριών στην ίδια περιοχή το 2018 και το 2019 όπου έως και ένα εκατομμύριο ψάρια πέθαναν από κακή ροή νερού, κακή ποιότητα νερού και ξαφνικές αλλαγές θερμοκρασίας. «Είναι πραγματικά φρικτό, υπάρχουν νεκρά ψάρια όσο μπορείς να δεις», είπε ο Γκρέιμ ΜακΚραμπ, κάτοικος του Μενίντι στο πρακτορείο ειδήσεων AFP. «Είναι σουρεαλιστικό να το καταλαβαίνεις», είπε, προσθέτοντας ότι η φετινή θανάτωση ψαριών φαινόταν χειρότερη από τις προηγούμενες.

«Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι ανεξιχνίαστες». Πληθυσμοί ψαριών όπως η αποστεωμένη ρέγγα και ο κυπρίνος είχαν αυξηθεί στο ποτάμι μετά τις πρόσφατες πλημμύρες, σύμφωνα με την πολιτειακή κυβέρνηση, αλλά τώρα πέθαιναν σε τεράστιους αριθμούς καθώς τα νερά της πλημμύρας υποχώρησαν. «Αυτοί οι θάνατοι ψαριών σχετίζονται με χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο νερό (υποξία) καθώς τα νερά των πλημμυρών υποχωρούν», ανέφερε η πολιτειακή κυβέρνηση σε δήλωση.

«Ο τρέχων ζεστός καιρός στην περιοχή επιδεινώνει επίσης την υποξία, καθώς το θερμότερο νερό περιέχει λιγότερο οξυγόνο από το κρύο νερό και τα ψάρια έχουν υψηλότερες ανάγκες σε οξυγόνο σε υψηλότερες θερμοκρασίες».

Υπεύθυνη η ξηρασία

Προηγούμενες θανατώσεις ψαριών στο Menindee – περίπου 12 ώρες οδικώς δυτικά του Σίδνεϊ – έχουν αποδοθεί στην έλλειψη νερού στο ποτάμι λόγω παρατεταμένης ξηρασίας και σε μια τοξική άνθιση φυκιών που εκτείνεται σε περισσότερα από 40 χιλιόμετρα (24 μίλια). «Δυστυχώς αυτό δεν θα είναι το τελευταίο», είχε προειδοποιήσει η κυβέρνηση της ΝΝΟ το 2019. Ο εκπρόσωπος της πολιτειακής κυβέρνησης για την αλιεία Cameron Lay είπε ότι «είναι αντιμέτωπος» να δει το ποτάμι να πνίγεται από νεκρά ψάρια. Το Μενίντι έχει πληθυσμό περίπου 500 κατοίκους και έχει πληγεί από την ξηρασία και τις πλημμύρες τα τελευταία χρόνια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments