Διεθνή

Από νυχτερίδες ή ρακούν μεταδόθηκε ο κορωνοϊός;

Από νυχτερίδες ή ρακούν μεταδόθηκε ο κορωνοϊός;
Νέα τροπή στις πεποιθήσεις μας ως προς την «πηγή μετάδοσης» του θανατηφόρου ιού δίνουν τα πορίσματα έρευνας που διεξήχθη υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Νέα τροπή στις πεποιθήσεις μας ως προς την «πηγή μετάδοσης» του θανατηφόρου ιού δίνουν τα πορίσματα έρευνας που διεξήχθη υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Τα σκυλιά ρακούν έρχονται να «αμφισβητήσουν» τον κύριο ρόλο που αποδίδαμε στις νυχτερίδες.

Πιο συγκεκριμένα, με τον κορωνοϊό συνέδεσε διεθνής ομάδα ιολόγων με σκύλους ρακούν που πωλούνταν στην αγορά τροφίμων της Γιουχάν, ενισχύοντας την πεποίθηση της επιστημονικής κοινότητας ότι η χειρότερη πανδημία του τελευταίου αιώνα προκλήθηκε από μολυσμένο ζώο, που διακινήθηκε παράνομα και μόλυνε ανθρώπους.

Γενετικά δείγματα που ελήφθησαν από την περιοχή της αγοράς τροφίμων Χουανάν στην πόλη της Γουχάν τον Ιανουάριο του 2020 επιβεβαίωσαν τη σχέση σκύλου ρακούν – κορωνοϊού. Ακόμη, όμως, και εάν κάποιος σκύλος ρακούν είχε μολυνθεί, αυτό δεν σημαίνει ότι το θηλαστικό μετέδωσε τον ιό στον άνθρωπο.

Υπενθυμίζεται ότι, στα πρώτα στάδια εμφάνισης του ιού, την πιο πιθανή εξήγηση για την εμφάνιση του κορονοϊού στη Γουχάν την παρείχε η επιστημονική δραστηριότητα της καθηγήτριας ιολογίας Τσένγκ Λι, η οποία διεξάγει έρευνες σχετικές με ιούς νυχτερίδας στο Ινστιτούτο της Γουχάν.

Σύμφωνα με τη South China Morning Post , η Τσένγκ Λι συγκέντρωνε περιττώματα νυχτερίδων από πολλές επαρχίες της Κίνας και δημιουργούσε αρχείο στη Γουχάν. Έτσι, στις αρχές του 2019 δημοσίευσε έρευνα για τους κορονοϊούς από νυχτερίδα, απ’ όπου εντοπίστηκε και η αλληλουχία του γονιδίου του SARS-CoV-2.

Ωστόσο, γενετικό υλικό που συλλέχθηκε σε μια κινεζική  αγορά κοντά στο σημείο όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα ανθρώπινα κρούσματα Covid – 19 δείχνει ότι το DNA του σκύλου ρακούν αναμείχθηκαν με τον ιό, ενισχύοντας τη θεωρία ότι ο ιός προέρχεται από ζώα και όχι από τα εργαστήρια, υποστηρίζουν οι διεθνείς ειδικοί.

«Αυτά τα δεδομένα δεν δίνουν μια οριστική απάντηση στο πώς ξεκίνησε η πανδημία, αλλά κάθε στοιχείο είναι σημαντικό για να μας φέρει πιο κοντά σε αυτήν την απάντηση», δήλωσε την Παρασκευή ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments