Διεθνή

Γιατί ο Σι Τζινπίνγκ εξακολουθεί να είναι ο καλύτερος φίλος του Βλαντιμίρ Πούτιν

Γιατί ο Σι Τζινπίνγκ εξακολουθεί να είναι ο καλύτερος φίλος του Βλαντιμίρ Πούτιν

Πηγή Φωτογραφίας: POOL | Συντελεστές: REUTERS

Καθώς αναχωρεί για μια κρατική επίσκεψη στη Μόσχα αυτή την εβδομάδα, ο Πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping το κάνει αψηφώντας τη μαζική διεθνή πίεση

Καθώς αναχωρεί για μια κρατική επίσκεψη στη Μόσχα αυτή την εβδομάδα, ο Πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping το κάνει αψηφώντας τη μαζική διεθνή πίεση. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο άνθρωπος που ο Xi αποκαλούσε κάποτε τον «καλύτερο, πιο στενό φίλο του», μόλις έγινε ο πιο καταζητούμενος φερόμενος εγκληματίας πολέμου στον κόσμο. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν στις 17 Μαρτίου για τον φερόμενο ρόλο του στην παράνομη μεταφορά Ουκρανών αμάχων σε ρωσικά εδάφη. Αλλά αυτό δεν αποθαρρύνει τον Σι, ο οποίος παραβίασε τα πρότυπα του Κομμουνιστικού Κόμματος και εξασφάλισε επίσημα μια τρίτη θητεία ως ηγέτης της Κίνας αυτόν τον μήνα.

Αλλά γιατί ο ηγέτης της Κίνας είναι τόσο αποφασισμένος να σταθεί στο πλευρό του Πούτιν παρά την αναπόφευκτη αντίδραση, τη στιγμή που η Δύση είναι ολοένα και πιο καχύποπτη για τους στρατιωτικούς στόχους του Πεκίνου -και εξετάζει εξονυχιστικές κινεζικές εταιρείες όπως η TikTok- πιο στενά από ποτέ;

Για αρχή, η κοσμοθεωρία του Πεκίνου απαιτεί να παραμείνει στρατηγικά κοντά στη Ρωσία: Όπως το βλέπουν οι ηγέτες του Πεκίνου, οι ΗΠΑ εμποδίζουν το δρόμο της Κίνας προς την παγκόσμια ηγεσία, με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, ενώ οι περισσότεροι από τους γεωγραφικούς γείτονές τους – από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα έως Το Βιετνάμ και η Ινδία — είναι όλο και πιο σκεπτικιστές παρά υποστηρικτικοί σύμφωνα με το Politico. 

«Ο κινεζικός λαός δεν είναι επιρρεπής σε απειλές. Οι χάρτινες τίγρεις όπως οι ΗΠΑ σίγουρα δεν θα μπορούσαν να απειλήσουν την Κίνα», δήλωσε ένα σχόλιο στο κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua που προεπισκόπηση του ταξιδιού του Σι στη Ρωσία. Το ίδιο άρθρο επέκρινε την Ουάσιγκτον επειδή απείλησε να επιβάλει κυρώσεις στην Κίνα εάν παρείχε στη Ρωσία όπλα για την εισβολή της στην Ουκρανία. «Όσο περισσότερο οι ΗΠΑ θέλουν να συντρίψουν τις δύο υπερδυνάμεις, την Κίνα και τη Ρωσία, τόσο πιο κοντά η Κίνα και η Ρωσία ακουμπούν η μια στην άλλη».

Είναι μια άποψη που συμβαδίζει με τη ρητορική από το Κρεμλίνο. «Η Ουάσιγκτον δεν θέλει να τελειώσει αυτός ο πόλεμος. Η Ουάσιγκτον θέλει και κάνει τα πάντα για να συνεχίσει αυτόν τον πόλεμο. Αυτό είναι το ορατό χέρι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ νωρίτερα αυτό το μήνα.

Για να κατανοήσουμε την προτίμηση του Σι για τον Πούτιν, παρόλο που η οικονομία της Κίνας είναι τόσο συνυφασμένη με τη Δύση, οι αναλυτές λένε ότι δεν είναι μόνο σημαντικό να συνυπολογίσουμε το όραμα του Πεκίνου για το μέλλον, αλλά και να κατανοήσουμε την ιστορία που μοιράζονται οι Κινέζοι και Ρώσοι ηγέτες. «Έχουν μόλις έξι μήνες διαφορά όσον αφορά την ηλικία. Και οι δύο πατέρες τους πολέμησαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο… Και οι δύο άνδρες είχαν δυσκολίες στα νιάτα τους. Και οι δύο έχουν κόρες», δήλωσε ο Αλεξάντερ Γκαμπούεφ, ανώτερος συνεργάτης στο κέντρο σκέψης Carnegie Endowment for International Peace και ειδικός στις ρωσο-κινεζικές σχέσεις. «Και είναι και οι δύο όλο και περισσότερο σαν αυτοκράτορας και τσάρος, εξίσου εμμονικοί με τις Έγχρωμες Επαναστάσεις». Η «βραδιά» τους, όπως το έθεσε ο Γκαμπούεφ, ξεκίνησε το 2013 όταν ο Σι συνάντησε τον Πούτιν προς το τέλος της συνόδου κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού στο Μπαλί – στα γενέθλια του Πούτιν. Επικαλούμενος δύο άτομα που ήταν παρόντα στο αυτοσχέδιο πάρτι γενεθλίων, ο Γκαμπούεφ είπε ότι η περίσταση δεν ήταν «μια βραδιά πονηρή, αλλά άνοιξαν και υπήρχε μια πραγματικά λειτουργική χημεία».

Σύμφωνα με τον ίδιο τον Πούτιν, ο Σι του χάρισε μια τούρτα ενώ ο Ρώσος ηγέτης έβγαλε ένα μπουκάλι βότκα για τοστ. Στη συνέχεια, το ζευγάρι αναπολούσε σφηνάκια και σάντουιτς. «Δεν έχω δημιουργήσει ποτέ τέτοιες σχέσεις ή δεν έχω κάνει τέτοιες ρυθμίσεις με κανέναν άλλο ξένο συνάδελφο, αλλά το έκανα με τον Πρόεδρο Xi», είπε ο Πούτιν στον κινεζικό τηλεοπτικό σταθμό CCTV το 2018. «Αυτό μπορεί να φαίνεται άσχετο, αλλά για να μιλήσουμε για τον Πρόεδρο Xi, αυτό από εκεί θα ήθελα να ξεκινήσω».

Μετά από αυτές τις παρατηρήσεις ακολούθησε ένα ταξίδι στο Πεκίνο, όπου ο Σι απένειμε στον Πούτιν το πρώτο μετάλλιο φιλίας της Κίνας. «Είναι ο καλύτερος, ο πιο οικείος φίλος μου», είπε ο Σι. «Ανεξάρτητα από τις διακυμάνσεις που υπάρχουν στη διεθνή κατάσταση, η Κίνα και η Ρωσία έπαιρναν πάντα σταθερά την ανάπτυξη των σχέσεων ως προτεραιότητα».

Ο Σι έχει μείνει σε αυτά τα λόγια, ακόμη και όταν ο Πούτιν ξεκίνησε την εισβολή του στην Ουκρανία πριν από λίγο περισσότερο από ένα χρόνο. Λιγότερο από τρεις εβδομάδες νωρίτερα, ο Πούτιν επισκέφτηκε το Πεκίνο και υπέγραψε αυτό που η Κίνα κάποτε αναφερόταν ως μια εταιρική σχέση «χωρίς όρια». Κινέζοι αξιωματούχοι απέφυγαν να ασκήσουν κριτική στη Ρωσία – και δεν θα το αποκαλούσαν καν πόλεμο – ενώ απηχούν την αφήγηση του Πούτιν ότι φταίει η επέκταση του ΝΑΤΟ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments