Πολιτική

Άδωνις: Το Bloomberg μάς επαινεί επί Γεωργιάδη, όχι επί ΣΥΡΙΖΑ

Άδωνις: Το Bloomberg μάς επαινεί επί Γεωργιάδη, όχι επί ΣΥΡΙΖΑ
Ο Άδωνις Γεωργιάδης διευκρίνισε ότι «στο διεθνές τραπεζικό σύστημα υπάρχουν ακόμη αρκετές αβεβαιότητες, κυρίως ως προς το εάν θα υπάρξει άνοδος των επιτοκίων. Αλλά όσο οι αρμόδιοι είναι σε εγρήγορση σε σχέση με τα ζητήματα που ανακύπτουν, δεν βλέπω κάποιο σοβαρό κίνδυνο».

Συνέντευξη για την οικονομία και για τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις παραχώρησε ο Άδωνις Γεωργιάδης στον σταθμό «Ναυτεμπορική TV». Ο Άδωνις τοποθετήθηκε για τις ερχόμενες εκλογές, το Καλάθι του Νοικοκυριού, τις αναταράξεις στο διεθνές τραπεζικό σύστημα, καθώς και για το δημοσίευμα του Bloomberg. Ακριβέστερα, αναφορικά με τις ερχόμενε βουλευτικές εκλογές, ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε πως δεν υπάρχει καμία απολύτως έκπληξη ως προς το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. «Τύραννοι δεν είμαστε. Οι εκλογές μας αρέσουν και οι εκλογές θα γίνουν βέβαια κανονικά».

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την δέσμευσή του για εκλογές την Άνοιξη. Σας θυμίζω ότι είμαστε κοντά στον Απρίλιο και οι εκλογές δεν έχουν προκηρυχθεί ακόμη. Άρα, δεν μπορεί να πει κάποιος ότι δεν ήταν αναμενόμενο να μιλήσει ο πρωθυπουργός για εκλογές μέσα στον Μάιο, όπως έπραξε στην τηλεοπτική συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Σταύρο Θεοδωράκη». Στη συνέχεια, ο Άδωνις Γεωργιάδης ρωτήθηκε για το Καλάθι του Νοικοκυριού, Ο Υπουργός έκανε αναφορά στην έρευνα που διεξήγαγαν από κοινού το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Phillips στην Κύπρο και στα θετικά για το Καλάθι του Νοικοκυριού ερευνητικά πορίσματα. Αυτό που έχει σημασία είναι το πώς λειτουργεί αντικειμενικά στην πράξη το Καλάθι του Νοικοκυριού, ανεξάρτητα από τις πολιτικές προτιμήσεις μας.

Η ερευνητική έκθεση είναι σαφής, κάνοντας ξεκάθαρα λόγο για την «θετική συμβολή του Καλαθιού του Νοικοκυριού στο καταναλωτικό κοινό». 12,55% είναι η μεσοσταθμική μείωση στις τιμές των προιόντων που υπάρχουν στο Καλάθι. Υπάρχει, δε, αλυσίδα καταστημάτων που έκανε μειώσεις οι οποίες έφθασαν στο 22.18%. «Αυτά δεν συμβαίνουν επειδή τα λέω εγώ, συμβαίνουν αντικειμενικά. 12,55% είναι κάτω από τον πληθωρισμό οι τιμές στα προϊόντα και 6 στους 10 καταναλωτές αγοράζουν αγαθά από το Καλάθι. Και εμείς συζητούμε αν το Καλάθι βοηθάει την οικονομία ή όχι;. Το Καλάθι βοηθάει κάποιον που αισθάνεται πίεση στο εισόδημά του; Ναι, είναι η απάντηση».

Σχετικά με τις πρόσφατες αλλαγές και αναταράξεις στο διεθνές τραπεζικό σύστημα, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε πως οι άμεσες κινήσεις των αμερικανικών και των ελβετικών αρχών δείχνουν ότι «τα μαθήματα από την διεθνή κρίση του 2008 έχουν αντληθεί, ότι πολιτική βούληση υπάρχει και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό». Ο Άδωνις Γεωργιάδης διευκρίνισε ότι «στο διεθνές τραπεζικό σύστημα υπάρχουν ακόμη αρκετές αβεβαιότητες, κυρίως ως προς το εάν θα υπάρξει άνοδος των επιτοκίων. Αλλά όσο οι αρμόδιοι είναι σε εγρήγορση σε σχέση με τα ζητήματα που ανακύπτουν, δεν βλέπω κάποιο σοβαρό κίνδυνο».

Τέλος, σε αναφορά με το δημοσίευμα του Bloomberg για την ελληνική οικονομία, ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε πως το δημοσίευμα είναι άκρως κολακευτικό για την ελληνική οικονομία, αλλά αποτυπώνει τις προσπάθειες που έκανε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, των υπουργών της ΝΔ και όχι των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ. «Το Bloomberg μας επαινεί επί Γεωργιάδη, όχι επί Σταθάκη». Πιο αναλυτικά, ο Άδωνις τόνισε πως στην Κυβέρνηση, «δεν έχουμε δανειστεί ούτε ένα ευρώ για να πληρώνουμε την επιδότηση στην ενέργεια. Το 90% προέρχεται από την έκτακτη φορολόγηση των παραγωγών εταιρειών ενέργειας. Ένα μικρό τμήμα προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά όχι από δάνεια».

Επίσης, ο Άδωνις Γεωργιάδης υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είχε, το 2022, ανάπτυξης 6%. Είναι δυνατόν μια αποπληθωρισμένη οικονομία, η οποία έχει 6% ρυθμό ανάπτυξης, να μην έχει μεγαλύτερα κέρδη από τον ΦΠΑ; Τότε, τι νόημα θα είχε η ανάπτυξη;». Το δημοσίευμα του Bloomberg κηρύσσει την Ελλάδα ως τον παγκόσμιο πρωταθλητή της τριετίας στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις. «Και αυτά δεν τα γράφει το Bloomberg επί ΣΥΡΙΖΑ και Σταθάκη, αλλά επί Γεωργιάδη και Σταικούρα». Το βέβαιο λοιπόν είναι ότι το μεγαλύτερο οικονομικό πρακτορείο του πλανήτη Γη τονίζει πως η Ελλάδα είναι ο καλύτερος επενδυτικός προορισμός αυτήν την τριετία, πως η Ελλάδα έκανε την καλύτερη οικονομική επίδοση την τελευταία τριετία και πως η Ελλάδα κατάφερε να έχει την μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ και την μικρότερη αύξηση του πληθωρισμού.

Όλος ο υπόλοιπος πληθυσμός του πλανήτη θεωρεί την Ελλάδα ως παράδειγμα επιτυχίας ως προς τον πληθωρισμό. Και ως προς τον πληθωρισμό στα τρόφιμα, η Ελλάδα είναι τέταρτη από το τέλος. Και αυτό που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολιτική εκμετάλλευση, εκμεταλλεύεται το ότι οι τιμές ανεβαίνουν και το ότι οι καταναλωτές δεν γνωρίζουν την διεθνή αύξηση του πληθωρισμού και το πώς δημιουργείται πληθωρισμός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments