Κόσμος

Μακρόν: «Δεν μετανιώνω για τίποτα»

Μακρόν: «Δεν μετανιώνω για τίποτα»
Ο Γάλλος πρόεδρος δεν κάνει πίσω, ούτε όμως και τα συνδικάτα

Ο Γάλλος πρόεδρος δεν κάνει πίσω, ούτε όμως και τα συνδικάτα. Ο Μακρόν τείνει χείρα διαλόγου, αλλά, την ίδια στιγμή, δεν αποσύρει τις μεταρρυθμίσεις.

Είναι λοιπόν σαφές. Στόχος του Γάλλου προέδρου είναι να θέσει μέχρι το τέλος του χρόνου σε ισχύ την μεταρρύθμιση για το συνταξιοδοτικό. Αλλά είναι αυτό ακριβώς που δεν θέλουν οι Γάλλοι αν πιστέψουμε στις δημοσκοπήσεις όπου ένα 70% την απορρίπτει. Ποτέ άλλοτε τα περασμένα χρόνια το ποσοστό αποδοχής του Μακρόν δεν ήταν χαμηλότερο. Κυμαίνεται στο 20%. Αλλά δεν φαίνεται να τον απασχολεί. Διανύει τη δεύτερη και τελευταία θητεία του σε αυτό το αξίωμα και όπως είπε στην περίφημη τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε από το Μέγαρο των Ηλυσίων, «δεν μπορώ να εκλεγώ σε 4 χρόνια, δεν κοιτάζω ποσοστά δημοτικότητας, κάνω ό,τι είναι απαραίτητο για τη χώρα». Από την άλλη πλευρά, παραδέχτηκε βέβαια ότι ο αγώνας για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 64 έτη έχοντας απέναντί του την πλειοψηφία των Γάλλων δεν τον «διασκεδάζει», αλλά πρέπει να γίνει.

Τα γεγονότα που προηγήθηκαν είναι λίγο πολύ γνωστά. Το νομοσχέδιο, σύμβολο του κράτους πρόνοιας, πέρασε από τη Βουλή χωρίς επίσημη ψηφοφορία. Αλλά η κυβέρνηση Μπορν επέζησε μόλις και μετά βίας και από τις δύο προτάσεις μομφής της αντιπολίτευσης. Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται, οι Γάλλοι δεν το βάζουν κάτω παρά το ότι η βία της αστυνομίας έχει αρχίσει να ξεφεύγει από τα όρια. Ο πρόεδρος της Γαλλικής Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Πατρίκ Μποντουέν, μιλώντας στο ραδιόφωνο France Info, επέκρινε την «ανησυχητική κατάσταση της Δημοκρατίας» και την αυξανόμενη αστυνομική βία. Αλλά εκπρόσωπος της αστυνομίας απέρριψε τις κατηγορίες για αυθαίρετες συλλήψεις.

“Νομίζω ότι είναι κρίμα που δεν καταφέραμε να πείσουμε όλους, δεν είμαι χαρούμενος γι’ αυτό, αλλά δεν μετανιώνω για τίποτα”, δήλωσε ο Μακρόν απαντώντας στις συνεχείς ερωτήσεις δύο δημοσιογράφων. «Μένω σταθερός στις ενέργειές μας. Κάνω αυτό που πρέπει να γίνει», δήλωσε ο Μακρόν. «Θα μπορούσα να είχα ενεργήσει όπως οι προκάτοχοί μου, κωλυσιεργώντας και απλά κρύβοντας τα προβλήματα κάτω από το χαλί» τόνισε, εκφράζοντας κατανόηση για τις διαμαρτυρίες και τη λαϊκή οργή. «Η χρήση του δικαιώματος στην απεργία είναι νόμιμη, θα ακούμε, θα συνεχίσουμε να προχωράμε μπροστά, αλλά δεν θα υποκύψουμε στη βία» τόνισε, αναφερόμενος στις βίαιες ταραχές τη νύχτα και στους εμπρησμούς κάδων και αυτοκινήτων.

Ο Γάλλος πρόεδρος έκανε μια σειρά από προτάσεις. Καταρχήν κάλεσε τους κοινωνικούς εταίρους, τα συνδικάτα και τις επιχειρηματικές οργανώσεις να συζητήσουν για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, υψηλότερους κατώτατους μισθούς, μείωση της ανεργίας, περισσότερες θέσεις εργασίας στη βιομηχανία και γενικά κοινωνικά προβλήματα. Ανακοίνωσε επίσης έναν νέο φόρο στα υπερκέρδη της βιομηχανίας. Υποσχέθηκε περισσότερη δικαιοσύνη στον κόσμο της εργασίας και καλύτερες συνθήκες για τους εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας. Ο διάλογος με τα συνδικάτα θα πρέπει να ξεκινήσει «τις επόμενες εβδομάδες». Αλλά απέκλεισε την απόσυρση της μεταρρύθμισης, διάλυση της Βουλής, νέες εκλογές ή ακόμη και δημοψηφίσματα. «Θα πρέπει να αναγνωριστεί η πραγματικότητα, η Γαλλία δεν μπορεί να αντέξει το σημερινό συνταξιοδοτικό σύστημα. Η εναλλακτική θα ήταν υψηλότερες εισφορές, χαμηλότερες συντάξεις ή ακόμη και υψηλότεροι φόροι. «Είναι αυτό που θέλετε;” ρώτησε ρητορικά ο Μακρόν. «Οι άνθρωποι δεν θέλουν να ακούσουν την αλήθεια».

Προς το παρόν θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο εάν τα συνδικάτα δεχθούν τις προτάσεις Μακρόν για διάλογο. Ο Φιλίπ Μαρτινέζ, επικεφαλής του συνδικάτου CGT, κατηγόρησε τον Γάλλο πρόεδρο ότι περιφρονεί τους χιλιάδες που διαμαρτύρονται. Η βουλευτής των Πρασίνων Σαντρίν Ρουσό, έκανε λόγο για «αυτοκρατορική» και «αλαζονική» στάση. «Είναι απίστευτο το ό,τι σχεδίαζε να δειπνήσει με τον βασιλιά Κάρολο στο παλάτι των Βερσαλλιών, την ώρα που στους παρισινούς δρόμους ο κόσμος διαδήλωνε». Γεγονός πάντως είναι ότι ο Μακρόν εξελέγη ως μεταρρυθμιστής και ως ένας ηγέτης που θέλει να ανανεώσει την Ευρώπη. Αλλά στο μεταξύ πολλοί έχουν απογοητευτεί από την πολιτική του. Δεν θα πρέπει επίσης να ξεχαστεί ότι η επανεκλογή του συνδέεται με την αποτροπή του κινδύνου να γίνονταν η ακροδεξιά λαϊκίστρια Μαρίν Λεπέν, Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments