Διεθνή

Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν τη σύλληψη Ρώσου κατασκόπου

Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν τη σύλληψη Ρώσου κατασκόπου

Πηγή Φωτογραφίας: the toc

Την σύλληψη του 37χρονου Ρώσου Σεργκέι Τσερκάσοφ με την κατηγορία της κατασκοπείας ανακοίνωσαν εδώ και λίγες ώρες οι αμερικανικές αρχές.

Την σύλληψη του 37χρονου Ρώσου Σεργκέι Τσερκάσοφ με την κατηγορία της κατασκοπείας ανακοίνωσαν εδώ και λίγες ώρες οι αμερικανικές αρχές. Συγκεκριμένα, ο 37χρονος Ρώσος υπήκοος κατηγορείται για κατασκοπεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου κατηγορείται ότι έζησε με ψεύτικη ταυτότητα για δύο χρόνια, αφού είχε προσπαθήσει να διεισδύσει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ).

Ο Σεργκέι Τσερκάσοφ, 37 ετών, φέρεται ότι «εργαζόταν ως παράνομος πράκτορας των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών υπό το βραζιλιάνικο ψευδώνυμο Victor Muller Ferreira», σύμφωνα με δήλωση του ομοσπονδιακού εισαγγελέα στην Ουάσιγκτον.

Με βάση το κατηγορητήριο, ο Ρώσος κατάσκοπος άρχισε να δραστηριοποιείται με αυτή την ταυτότητα στη Βραζιλία το 2010 και έχτισε έναν κατά φαντασίαν «θρύλο» γύρω από τον εαυτό του,  με μια φανταστική θεία, μια νεκρή μητέρα και σπάνιους φίλους. Πέντε χρόνια αργότερα, είχε υποβάλει αίτηση εγγραφής με αυτό το όνομα σε ένα πανεπιστήμιο που βρίσκεται στην Ουάσιγκτον. Αφού έγινε δεκτός σε αυτό το ίδρυμα, εισήλθε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2018 με φοιτητική βίζα.

Μέχρι το 2020, ζούσε κάτω από αυτό το κάλυμμα ζωής, πραγματοποιώντας σπουδές στις διεθνείς σχέσεις, ενώ, παράλληλα, συγκέντρωνε πληροφορίες για Αμερικανούς τις οποίες μετέδιδε στις ρωσικές υπηρεσίες.

Ο Ρώσος κατάσκοπος χρησιμοποιεί τις πανεπιστημιακές του επαφές για να λαμβάνει πληροφορίες αναφορικά με την αμερικανική εξωτερική πολιτική, προσθέτουν. Τον Απρίλιο του 2022, είχε προσπαθήσει να εισέλθει ως οικότροφος στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), το οποίο εδρεύει στη Χάγη της Ολλανδίας, και είχε ξεκινήσει να ερευνά κατηγορίες εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία με στόχο τη Ρωσία.

Οι ολλανδικές μυστικές υπηρεσίες τον είχαν αποκαλύψει και του είχαν αρνηθεί την είσοδο στο ολλανδικό έδαφος. Είχε σταλεί πίσω, στη Βραζιλία, όπου συνελήφθη για απάτη και, εν συνεχεία, καταδικάστηκε τον περασμένο Ιούλιο σε 15 χρόνια φυλάκισης.

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, η Μόσχα ζήτησε την έκδοσή του, κατηγορώντας τον για υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών, οι οποίες χρονολογούνται από το 2011 και από το 2013.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments