Πολιτική

Ο Μονταίν και ο Ανδρουλάκης πρωθυπουργός

Ο Μονταίν και ο Ανδρουλάκης πρωθυπουργός

Πηγή Φωτογραφίας: Ευρωκίνηση

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ περιγράφει όμως ορισμένα, βασικά γνωρίσματα, που το πρόσωπο του πρωθυπουργού μιας κυβέρνησης της αριστεράς πρέπει να συγκεντρώνει.

Όταν μιλάει κάποιος, μιλάει συχνότατα για τον εαυτό του, σημειώνει ο θεμελιωτής του φιλελεύθερου επιχειρήματος, ο Μονταίν, εγκαινιάζοντας ταυτόχρονα όλη την νεωτερική πολιτική σκέψη. Αυτή η ενέργεια δεν είναι καθόλου υποχρεωτικό να συντελείται ευθύγραμμα και άμεσα. Μπορεί κάλλιστα να συντελεστεί με τρόπο πλάγιο και υπόρρητο. Κι αυτή η ενέργεια που συμβαίνει σε όλους μας, δεκάδες φορές, καθημερινά, δεν περικλείει, βέβαια, τίποτε το αξιόμεμπτο, τίποτε το αξιοκατάκριτο, αρκεί προφανώς να μην εμπεριέχει σκόπιμο δόλο εναντίον κάποιου άλλου. Για παράδειγμα, ο – αναπόφευκτα περίπλοκος – Νίκος Ανδρουλάκης, μιλάει για το πρόσωπο του πρωθυπουργού σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – ΜέΡΑ25, χωρίς να κατονομάζει το πρόσωπο. Μιλάει δηλαδή για το ποιος επιθυμεί να είναι ο πρωθυπουργός με όρους «άγνωστου Χ», εγείροντας έναν βαθμό θυμηδίας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ περιγράφει όμως ορισμένα, βασικά γνωρίσματα, που το πρόσωπο του πρωθυπουργού μιας κυβέρνησης της αριστεράς πρέπει να συγκεντρώνει. Δεν πρέπει να είναι τεχνοκράτης, αλλά πρόσωπο πολιτικό. «Δεν μπορεί να μην είναι πολιτικό πρόσωπο. Πρέπει να είναι ένα πρόσωπο που να μπορεί να εκφράζει το φιλόδοξο προγραμματικό σχέδιό μας», δηλώνει πριν από μια εβδομάδα στη συνέντευξή του στην ΕΤ1 ο Νίκος Ανδρουλάκης, καθιστώντας έτσι κάπως ολιγότερο νεφελώδη τον πολιτικό του λόγο.

«Ο πρωθυπουργός δεν πρέπει να είναι ο Τσίπρας ή ο Μητσοτάκης», διευκρινίζει στη συνέχεια ο επικεφαλής του τρίτου κόμματος. Ο λόγος είναι, σύμφωνα με τον Νίκο Ανδρουλάκη, ότι ο Τσίπρας και ο Μητσοτάκης βάζουν τους εαυτούς τους επάνω από την λαϊκή ετυμηγορία, καθώς επίσης και το ότι έχουν φθαρεί από, κατά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, καταστροφικές διακυβερνήσεις. «Απέναντί τους έχω ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Δεν έχω κυβερνήσει και δεν έχω καταστρέψει τη χώρα», αποφάνθηκε χθες βράδι στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ.

Σειρά λοιπόν έχει ο επικεφαλής του ενός από τα τρία κόμματα σε αυτήν την κυβέρνηση συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων. Ο Γιάνης Βαρουφάκης θα μπορούσε να είναι ο πρωθυπουργός της τρικομματικής, αλλά είπαμε: ο λόγος του δεν είναι προγραμματικός, δεν υπακούει στον πολιτικό ρεαλισμό, που επί λέξει επικαλείται ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο πολιτικός λόγος του Γ Βαρουφάκη είναι radical, «κρατάει» και εκφράζει ρεύματα της ριζοσπαστικής αριστεράς, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τον Αλ. Τσίπρα. «Υπάρχουν χώρες στην Ευρώπη, που πρωθυπουργός είναι ο αρχηγός του τρίτου κόμματος», πρόσθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Αλλά μάλλον δεν χρειαζόταν αυτή η προσθήκη, μας είχε ήδη πει αρκετά, όχι υποχρεωτικώς ευχάριστα για τους άλλους δύο αρχηγούς της προοδευτικής διακυβέρνησης αλλά και για τους δελφίνους του ΠΑΣΟΚ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments