Διεθνή

Ε.Ε: Νέοι κανόνες διαφάνειας για ίση αμοιβή ανάμεσα στα δύο φύλα

Ε.Ε: Νέοι κανόνες διαφάνειας για ίση αμοιβή ανάμεσα στα δύο φύλα

Πηγή Φωτογραφίας: Mathieu CUGNOT EP//Αρχείου

Μια νέα σελίδα γύρισε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση στην προσπάθεια που καταβάλλει για την πληρέστερη επίτευξη της ισότητας στις αμοιβές των δύο φύλων, η οποία άλλωστε αποτελεί μια διαχρονική αρχή του ενωσιακού γίγνεσθαι.

Μια νέα σελίδα γύρισε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση στην προσπάθεια που καταβάλλει για την πληρέστερη επίτευξη της ισότητας στις αμοιβές των δύο φύλων, η οποία άλλωστε αποτελεί μια διαχρονική αρχή του ενωσιακού γίγνεσθαι. Με τους νέους κανόνες επιχειρείται η επιμέρους και συγκεκριμένη αποκατάσταση χρονιζουσών ανισοτήτων.

Πιο ειδικά, οι νέοι κανόνες, που προκύπτουν από πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Μάρτιο του 2021 και οι οποίοι θα πρέπει ακόμη να επικυρωθούν από το Συμβούλιο, αναμένεται να καταστήσουν δυνατή την καλύτερη σύγκριση των αποδοχών μεταξύ των ανδρών και των γυναικών. Οι νέοι κανόνες διαφάνειας εγκρίθηκαν ευρέως από τους ευρωβουλευτές μας, με 427 ψήφους υπέρ, μόλις 79 κατά και 76 αποχές.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  τόνισε σχετικά: « Ίση εργασία, ίση αμοιβή. Και για ίση αμοιβή, χρειάζεται διαφάνεια. Οι γυναίκες πρέπει να ξέρουν εάν οι εργοδότες τους φέρονται δίκαια ή απεναντίας αν τις αδικούν. Και όταν δεν το κάνουν, πρέπει να μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και να πάρουν αυτό που τους αξίζει».

Οι εργαζόμενοι και οι εκπρόσωποί τους θα έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν από τον εργοδότη σαφείς και πλήρεις πληροφορίες για τα ατομικά και τα μέσα επίπεδα αμοιβής, κατανεμημένα ανά φύλο, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προσθέτοντας ότι «το απόρρητο των μισθών θα απαγορευτεί » . Όταν υπάρχουν τουλάχιστον 100 εργαζόμενοι στο εργατικό δυναμικό, αυτοί οι εργοδότες θα πρέπει να δημοσιεύουν τακτικά πληροφορίες σχετικά με τη διαφορά στις αμοιβές μεταξύ των φύλων.

Εάν διαπιστωθεί απόκλιση τουλάχιστον 5%, την οποία ο εργοδότης δεν μπορεί αντικειμενικά να δικαιολογήσει, ο τελευταίος οφείλει να προβεί σε εκτίμηση μισθού σε συνεργασία με τους εκπροσώπους του προσωπικού. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να επιβάλουν αποτελεσματικές κυρώσεις, όπως πρόστιμα, για τους εργοδότες που παραβιάζουν τους κανόνες. Ένα θύμα διακρίσεων θα έχει το δικαίωμα να ζητήσει αποζημίωση.

Επίσης θα απαγορευτεί το απόρρητο των αμοιβών: στο εξής οι συμβάσεις εργασίας δεν θα επιτρέπεται να εμποδίζουν τους εργαζόμενους να αποκαλύπτουν το επίπεδο του μισθού τους ή να αναζητούν πληροφορίες σχετικά με τις αμοιβές στη δική τους ή σε άλλη κατηγορία απασχόλησης.

Οι γυναίκες κερδίζουν 13% λιγότερα την ώρα από τους άνδρες για την ίδια εργασία κατά μέσο όρο στην ΕΕ, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Επιτροπής για το 2020. Αυτή η διαφορά είναι μόνο 0,7% στο Λουξεμβούργο, αλλά ανεβαίνει στο 15, 8% στη Γαλλία, 18,3% στη Γερμανία και έως και 22,3% σ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments