Πολιτική

Δημοσκόπηση Marc: Πρώτη η ΝΔ, μηνύματα για όλους

Δημοσκόπηση Marc: Πρώτη η ΝΔ, μηνύματα για όλους
Πιο συγκεκριμένα, οι πολίτες δίνουν 31,7% στη Νέα Δημοκρατία και στον ΣΥΡΙΖΑ 26,4%.

Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αναμφίβολα οι «κερδισμένοι» της πανελλαδικής δημοσκόπησης της Marc, η οποία επιφυλάσσει ουσιώδεις αλλαγές στα αριστερά του κυβερνώντος κόμματος. Πιο συγκεκριμένα, οι πολίτες δίνουν 31,7% στη Νέα Δημοκρατία και στον ΣΥΡΙΖΑ 26,4%. Το ΠΑΣΟΚ, μοιάζει στάσιμο στο 9,7%, ενισχυμένο το ΚΚΕ με 5,9% αλλά και το ΜΕΡΑ25 φαίνεται να εξασφαλίζει άνετη είσοδο στην βουλή με 4,3%. Το κόμμα του Κασιδιάρη, εμφανίζεται στο 3,8% στην ίδια μέτρηση.

Σε σχέση με την αντίστοιχη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας για τον προηγούμενο μήνα, η ΝΔ ανακτά το μεγαλύτερο μέρος του «χαμένου εδάφους». Υπενθυμίζεται ότι, στην προηγούμενη μέτρηση, η Νέα Δημοκρατία είχε λάβει 30,8% από 34,8%. Στα αριστερά της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, καταγράφονται σημαντικές τροποποιήσεις στις κομματικές επιδόσεις.

Ιδιαίτερα, ο ΣΥΡΙΖΑ, που συγκεντρώνει 26,4%, συγκέντρωνε στην προηγούμενη δημοσκόπηση 21,5%, και καταγράφει έτσι αύξηση των ποσοστών του κατά σχεδόν 5 ποσοστιαίες μονάδες. Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚ υποχωρεί από το 14% στο 9,7%, σημειώνοντας κάμψη κατά 4,3%, ποσοστό που φαίνεται ότι κινήθηκε από την Χαριλάου Τρικούπη προς την Κουμουνδούρου. Αυτή η μετατόπιση κομματικών προτιμήσεων αποτυπώνει την απόρριψη του «ισχυρού διψήφιου ποσοστού», που ζήτησε ο Νίκος Ανδρουλάκης από τους προοδευτικούς ψηφοφόρους, καθώς και την απόρριψη της γνωστής, επικοινωνιακής και πολιτικής, διαχείρισης των πολιτικών δεδομένων, στην τελική ευθεία προς τις κάλπες της 21 ης Μαΐου. Ακόμη, το ΚΚΕ βλέπει τα ποσοστά να ενισχύονται ελαφρώς, από 5,4% σε 5,9%, και το ΜέΡΑ25 εγκαταλείπει το άγχος της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης και προετοιμάζεται για μια μάλλον άνετη είσοδο στο Κοινοβούλιο, επιβεβαιώνοντας την υπόθεση ότι οι διαδηλώσεις και οι κινητοποιήσεις μετά τα Τέμπη δεν δύνανται να ερμηνευθούν αποκλειστικά και μόνο με βάση το (υπαρκτό) σχήμα του αριστερόστροφου λαϊκισμού και του (υπαρκτού) αριστερού οργανωτικού ακτιβισμού.

Σημαντικό δεδομένο είναι, επίσης,  το 66% των ερωτηθέντων διαφωνεί με τα «ούτε» του Νίκου Ανδρουλάκη, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο αρχηγός του κόμματος που θα κερδίσει τις εκλογές, ψηφίζουμε για πρωθυπουργό. Σαρωτική είναι η επίδοση της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη ως προς την παράσταση νίκης. Η ΝΔ συγκεντρώνει 61% έναντι 26,1% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το αφήγημα της «προοδευτικής διακυβέρνησης» δεν λειτουργεί δυναμικά και κινητοποιητικά μεταξύ των πολιτών. 26,1% δείχνει ιδιαίτερα περιορισμένη δυναμική. Σημειωτέον ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ συζητά για προοδευτική διακυβέρνηση εάν ο ίδιος είναι πρώτο κόμμα. Και οι τελευταίες διαφοροποιήσεις ορισμένων στελεχών (π.χ.: Γιώργος Τσίπρας) κάνουν λόγο για αλλαγή στην τακτική του ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνηση των ηττημένων, ενδεχόμενα που αποκλείονταν μέχρι πριν από ελάχιστες ημέρες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται στην δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών με 40,7% ενώ ο Αλέξης Τσίπρας ακολουθεί με 31,2% και στην τρίτη θέση ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 30,9%. Τέλος στην ερώτηση ποιον εμπιστεύεστε περισσότερο στο τιμόνι της χώρας μεταξύ Μητσοτάκη και Τσίπρα, ο πρωθυπουργός παίρνει το 43,7%, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το 32% ενώ 24,3% απάντησε δεν ξέρω-δεν απαντώ. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επιβεβαιώνει την πρωτοκαθεδρία του ως προς την δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών και αναφορικά με την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία. Έκπληξη αποτελεί η περίπτωση του Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος ουσιαστικά ισοβαθμεί στην δεύτερη θέση με τον Αλ., Τσίπρα, κάνοντας την ανατροπή και αποδεικνύοντας ότι για τον Περισσό, ήταν καιρός να ανοίξει ορισμένα επικοινωνιακά παράθυρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments