Πολιτική

Ανατροπή στον χάρτη της Κεντροαριστεράς: Η ΕΛ.Α.Σ. απορροφά τον ΣΥΡΙΖΑ και πιέζει το ΠΑΣΟΚ

Ανατροπή στον χάρτη της Κεντροαριστεράς: Η ΕΛ.Α.Σ. απορροφά τον ΣΥΡΙΖΑ και πιέζει το ΠΑΣΟΚ

Πηγή Φωτογραφίας: δημιουργικό pagenews.gr/Ανατροπή στον χάρτη της Κεντροαριστεράς: Η ΕΛ.Α.Σ. απορροφά τον ΣΥΡΙΖΑ και πιέζει το ΠΑΣΟΚ

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Οι μετακινήσεις ψηφοφόρων αποκαλύπτουν ότι η πραγματική μάχη δεν διεξάγεται μόνο ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και την αντιπολίτευση, αλλά κυρίως μέσα στον ίδιο τον προοδευτικό χώρο. Η δημοσκόπηση της MARC καταγράφει μια ιστορική αναδιάταξη, όπου οι μεγαλύτερες εκλογικές δεξαμενές μετακινούνται προς νέους πολιτικούς σχηματισμούς, αλλάζοντας τις ισορροπίες ενόψει του 2027.

Η μεγαλύτερη μετακίνηση ψηφοφόρων της τελευταίας δεκαετίας

Πίσω από τα ποσοστά πρόθεσης ψήφου κρύβεται ίσως το σημαντικότερο εύρημα της δημοσκόπησης: οι εκλογικές μετακινήσεις.

Οι πίνακες της MARC αποτυπώνουν ότι η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη (ΕΛ.Α.Σ.) δεν αναπτύσσεται αποκλειστικά μέσω νέων ψηφοφόρων, αλλά κυρίως απορροφώντας τον παραδοσιακό χώρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Το στοιχείο που ξεχωρίζει είναι εντυπωσιακό:

  • 57,5% των σημερινών ψηφοφόρων της ΕΛ.Α.Σ. είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ το 2023.

Πρακτικά, σχεδόν 6 στους 10 ψηφοφόρους του νέου σχηματισμού προέρχονται από την εκλογική βάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης των προηγούμενων ετών.

Η εικόνα αυτή δείχνει ότι η βασική δεξαμενή της ΕΛ.Α.Σ. δεν είναι ο χώρος του ΠΑΣΟΚ ούτε της ΝΔ, αλλά ο πρώην πυρήνας του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΠΑΣΟΚ χάνει, αλλά πολύ λιγότερο

Η ίδια εικόνα δεν καταγράφεται στο ΠΑΣΟΚ.

Η ΕΛ.Α.Σ. αντλεί:

  • 8,3% από ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ,
  • 8,1% από το ΚΚΕ,
  • 5,4% από την Ελληνική Λύση,
  • 3,8% από τη Νέα Δημοκρατία.

Η αριθμητική δείχνει ότι το νέο κόμμα λειτουργεί κυρίως ως πόλος ανασύνθεσης της ευρύτερης Αριστεράς, χωρίς όμως να περιορίζεται αποκλειστικά σε αυτήν.

Η “Ελπίδα για τη Δημοκρατία” δημιουργεί νέο δεξιό πόλο

Αντίστοιχα ενδιαφέρον παρουσιάζει και η προέλευση των ψηφοφόρων της «Ελπίδας για τη Δημοκρατία».

Η έρευνα καταγράφει:

  • 45,6% από τη Νίκη,
  • 16,3% από την Ελληνική Λύση,
  • 16% από την Πλεύση Ελευθερίας,
  • 7,5% από τον ΣΥΡΙΖΑ,
  • 6,2% από το ΚΚΕ,
  • 5,7% από το ΠΑΣΟΚ,
  • 3,5% από τη Νέα Δημοκρατία.

Πρόκειται για μια πολυσυλλεκτική εκλογική βάση, με κυρίαρχη όμως παρουσία ψηφοφόρων που είχαν κινηθεί το 2023 στον ευρύτερο χώρο της δεξιάς και της συντηρητικής ψήφου.

Οι νέοι ψηφοφόροι αποκτούν καθοριστικό ρόλο

Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι η ανάλυση των πολιτών που δεν είχαν ψηφίσει το 2023.

Η ΕΛ.Α.Σ. προσελκύει:

  • 15,8% όσων απείχαν στις προηγούμενες εκλογές.

Η «Ελπίδα για τη Δημοκρατία»:

  • 17,9% από τους τότε μη ψηφίσαντες.

Η παρατήρηση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς δείχνει ότι μέρος της εκλογικής δυναμικής προέρχεται από την ενεργοποίηση αποχής, και όχι μόνο από μετακινήσεις μεταξύ κομμάτων.

Η Κεντροαριστερά μπαίνει σε νέα φάση

Σε επίπεδο πολιτικής ανάλυσης, τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι ο χώρος μεταξύ ΠΑΣΟΚ, πρώην ΣΥΡΙΖΑ και νέων σχηματισμών παραμένει εξαιρετικά ρευστός.

Η εικόνα αυτή δεν επιτρέπει ακόμη ασφαλή συμπεράσματα για το ποιος θα κυριαρχήσει έως το 2027. Ωστόσο, αναδεικνύει ότι η βασική μάχη στον προοδευτικό χώρο αφορά πλέον την αναδιάταξη της εκλογικής βάσης και όχι απλώς την αύξηση ή μείωση ποσοστών.

Η επόμενη διετία αναμένεται να κριθεί από το ποιος θα καταφέρει να μετατρέψει αυτές τις μετακινήσεις σε σταθερή εκλογική επιρροή.

Πηγή: pagenews.gr
Αφροδίτη Πάνου
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Αφροδίτη Πάνου Κοινοβουλευτική Συντάκτρια
Εξειδικεύεται στο κοινοβουλευτικό και πολιτικό ρεπορτάζ, με καθημερινή κάλυψη των εργασιών της Βουλής, των νομοθετικών πρωτοβουλιών και των πολιτικών εξελίξεων. Παρακολουθεί στενά τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και αναλύει ζητήματα δημόσιας πολιτικής και θεσμικής λειτουργίας. Διαθέτει σημαντική εμπειρία στην πολιτική δημοσιογραφία, την κάλυψη κοινοβουλευτικών θεμάτων και τη διαχείριση πολιτικού περιεχομένου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο