Διεθνή

Συνάντηση συμβούλου του Λούλα με Πούτιν – Στην αντζέντα η Ουκρανία

Συνάντηση συμβούλου του Λούλα με Πούτιν – Στην αντζέντα η Ουκρανία

Πηγή Φωτογραφίας: Brasil de Fato

Ο Σέλσου Αμορίμ, ο βασικός σύμβουλος του προέδρου Λούλα για διεθνή ζητήματα, είχε κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν στο Κρεμλίνο για περίπου μια ώρα

Σύμβουλος του βραζιλιάνου προέδρου Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα συναντήθηκε την 25η Μαρτίου με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα και συζήτησε μαζί του σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε χθες Δευτέρα στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στη βραζιλιάνικη προεδρία.

Ο Σέλσου Αμορίμ, ο βασικός σύμβουλος του προέδρου Λούλα για διεθνή ζητήματα, είχε κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν στο Κρεμλίνο για περίπου μια ώρα, σύμφωνα με την πηγή αυτή.

Ακόμη, γευμάτισε με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος αναμένεται στη Βραζιλία τη Δευτέρα 17η Απριλίου, κατά την ίδια πηγή.

Ο πρόεδρος Λούλα διατύπωσε στα τέλη Φεβρουαρίου την πρόταση, για την οποία υπάρχουν ακόμη ασάφειες, να μεσολαβήσει ομάδα χωρών προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Θα θίξει το σχέδιό του κατά τη συνάντηση που θα έχει με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο την Πέμπτη 13η Απριλίου.

«Το να ειπωθεί ότι οι πόρτες είναι ανοικτές (για να διεξαχθούν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις) θα ήταν υπερβολικό, αλλά δεν είναι αλήθεια ούτε το ότι είναι εντελώς κλειστές», είπε χθες ο κ. Αμορίμ στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Brasil, αναφερόμενος στις πιθανότητες να προχωρήσει η πρωτοβουλία μετά τη συνάντησή του με τον κ. Πούτιν.

Ο Σέλσου Αμορίμ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Λούλα (2003-2010), έκανε σταθμό στο Παρίσι επιστρέφοντας στη Βραζιλία, σύμφωνα με δυο κυβερνητικές πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, χωρίς να δώσουν ωστόσο λεπτομέρειες για τις επαφές του στην πρωτεύουσα της Γαλλίας.

Μέχρι στιγμής, ούτε η βραζιλιάνικη διπλωματία, ούτε η βραζιλιάνικη προεδρία έχουν σχολιάσει επίσημα το ταξίδι.

«Δεν υπάρχει μαγική λύση. Όμως θα έρθει κάποια στιγμή που η μια ή η άλλη πλευρά θα συνειδητοποιήσει πως το κόστος του πολέμου, όχι μόνο το πολιτικό, αλλά και το ανθρώπινο και το οικονομικό, είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος των παραχωρήσεων που θα χρειαστεί να γίνουν για να επιτευχθεί η ειρήνη», εκτίμησε ο κ. Αμορίμ μιλώντας στο CNN Brasil.

«Η αίσθησή μου είναι πως αυτή η στιγμή δεν έχει έρθει ακόμη, αλλά μπορεί να έρθει συντομότερα από ό,τι αναμένεται», πρόσθεσε ο βραζιλιάνος πρώην ΥΠΕΞ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments