Global News

CNN: Ο Πούτιν παραδέχεται ότι οι δυτικές κυρώσεις βλάπτουν την ρωσική οικονομία

CNN: Ο Πούτιν παραδέχεται ότι οι δυτικές κυρώσεις βλάπτουν την  ρωσική οικονομία

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν παραδέχτηκε ότι οι κυρώσεις της Δύσης λόγω της εισβολής στην Ουκρανία θα μπορούσαν, πράγματι, να προκαλέσουν πλήγμα στη ρωσική οικονομία.

«Οι παράνομοι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στη ρωσική οικονομία μπορεί πράγματι να έχουν αρνητικό αντίκτυπο σε αυτήν μεσοπρόθεσμα», δήλωσε ο Πούτιν σε δηλώσεις που μεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Είναι μια σπάνια παραδοχή του Ρώσου ηγέτη, ο οποίος έχει επανειλημμένα επιμείνει ότι η οικονομία της Ρωσίας παραμένει ανθεκτική και ότι οι κυρώσεις έχουν πλήξει τις δυτικές χώρες αυξάνοντας τον πληθωρισμό και τις τιμές της ενέργειας. Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι η οικονομία της Ρωσίας αναπτύσσεται από τον Ιούλιο, εν μέρει χάρη στους ισχυρότερους δεσμούς με «χώρες της Ανατολής και του Νότου», αναφερόμενος πιθανότατα στην Κίνα και ορισμένες αφρικανικές χώρες. Τόνισε επίσης τη σημασία της εγχώριας ζήτησης για την οικονομία, λέγοντας ότι γίνεται ο κύριος μοχλός ανάπτυξης.

Η οικονομία της Ρωσίας έχει δείξει εκπληκτική ανθεκτικότητα στις πρωτοφανείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης της ΕΕ στις περισσότερες εισαγωγές πετρελαϊκών προϊόντων. Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις της ρωσικής κυβέρνησης δείχνουν ότι η οικονομική παραγωγή συρρικνώθηκε κατά 2,1% πέρυσι – μια συρρίκνωση πιο περιορισμένη από ό,τι προέβλεπαν αρχικά πολλοί οικονομολόγοι. Ωστόσο, ενώ η Κίνα έχει ρίξει στο Κρεμλίνο μια οικονομική σανίδα σωτηρίας αγοράζοντας ρωσική ενέργεια και παρέχοντας μια εναλλακτική λύση στο δολάριο ΗΠΑ, αρχίζουν να εμφανίζονται ρωγμές. Τα έσοδα της ρωσικής κυβέρνησης μειώθηκαν κατά 35% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, ενώ οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 59%, οδηγώντας σε δημοσιονομικό έλλειμμα περίπου 1.761 δισεκατομμυρίων ρούβλια (23,3 δισεκατομμύρια δολάρια).

Η Παγκόσμια Τράπεζα και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης προβλέπουν συρρίκνωση 3,3% και 5,6%, αντίστοιχα, το 2023. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει ότι η ανάπτυξη της Ρωσίας θα παραμείνει σταθερή φέτος, αλλά η οικονομία θα συρρικνωθεί τουλάχιστον κατά 7% μεσοπρόθεσμα. Ως απάντηση στην επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι δυτικές χώρες έχουν ανακοινώσει περισσότερες από 11.300 κυρώσεις από την εισβολή του Φεβρουαρίου του 2022 και πάγωσαν περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Ρωσίας. Ένας ειλικρινής Ρώσος ολιγάρχης, ο Όλεγκ Ντεριπάσκα, είπε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι η Ρωσία θα μπορούσε να βρεθεί χωρίς χρήματα το επόμενο έτος. Ξεχωριστά, η αυστριακή τράπεζα Raiffeisen Bank International δήλωσε την Πέμπτη ότι επιδιώκει να πουλήσει ή να διακόψει τη ρωσική της δραστηριότητα. Σε ανακοίνωσή της, η τράπεζα χαρακτήρισε τις συνθήκες της αγοράς στη χώρα «ιδιαίτερα περίπλοκες» και είπε ότι «δεσμεύεται να μειώσει περαιτέρω την επιχειρηματική δραστηριότητα εκεί».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments