Πολιτική

Προεκλογικός “πυρετός με φόντο το Πάσχα – Οι κομβικές ημερομηνίες και η στρατηγική

Προεκλογικός “πυρετός με φόντο το Πάσχα –  Οι κομβικές ημερομηνίες και η στρατηγική

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi (Αρχείου)

Με επίκεντρο την οικονομία, η προεκλογική δραστηριότητα των πολιτικών αρχηγών λίγο πριν το Πάσχα. «Είμαστε δίπλα στους πολίτες που δοκιμάζονται», λέει ο πρωθυπουργός.

Στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου εισέρχεται το πολιτικό σύστημα μετά και το κλείσιμο της Βουλής το αργότερο την άλλη εβδομάδα. Ωστόσο, ο οδικός χάρτης μέχρι τις εκλογές είναι στρωμένος από εμβληματικά γεγονότα.

Οι κομβικές ημερομηνίες

Στις 21 Απριλίου, μία μέρα πριν διαλυθεί η Βουλή, ο Οίκος «Standard and Poor’s» αναμένεται να δώσει στην δημοσιότητα την εκτίμησή του για την Ελλάδα, αν δηλαδή θα αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, φέρνοντας την ένα βήμα πιο κοντά στην κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Δύο μέρες μετά, στις 24 Απριλίου, η Eurostat θα ανακοινώσει τα τελικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας για το 2022 προδιαγράφοντας και τις δημοσιονομικές δυνατότητες για επιπλέον μέτρα στήριξης στο μέλλον. Θα επιβεβαιώσει ή θα διαψεύσει τις εκτιμήσεις, όπως το αν θα έχουμε ανάπτυξη λίγο μεγαλύτερη από ότι αναμενόταν και αν το πρωτογενές πλεόνασμα υφίσταται.

Επόμενη ημερομηνία – ορόσημο είναι η 14η Μαίου, ημέρα εκλογών στην Τουρκία που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το νέο πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Όλο αυτό το διάστημα που οι ημερομηνίες θα τρέχουν, η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση διασταυρώνουν τα ξίφη τους σε κάθε ευκαιρία, ανεβάζοντας την ένταση και την πολιτική αντιπαράθεση στα ύψη.

1η κάλπη  – εξωτερική πολιτική και οικονομία στο μενού της κυβέρνησης

To μήνυμα ότι στην κάλπη των εκλογών της 21ης Μαΐου οι πολίτες δεν επιλέγουν μόνο κόμμα αλλά και πρωθυπουργό έστειλε για μια ακόμη φορά  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Mega το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης.Παράλληλα χαρακτήρισε «χρέος» την στήριξη των πολιτών απέναντι στην «εισαγόμενη ακρίβεια», αποκάλυψε ότι αν και χρησιμοποιεί το TikTok για να έρθει σε επαφή με τους νέους δεν έχει την εφαρμογή στο κινητό του, εξομολογήθηκε ότι «ίσως και να έκλαψα ιδιωτικά» για την τραγωδία στα Τέμπη ενώ όσον αφορά την τροπολογία-μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη τόνισε ότι «εμείς κάναμε το κάθηκον μας, τώρα είναι η ώρα της δικαιοσύνης» για την οποία δήλωσε σίγουρος ότι θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Το βασικό αφήγημα του πρωθυπουργού είναι να ισχυροποιήσει το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης, έτσι ώστε στη δεύτερη να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία.Για αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναδεικνύει τα προσωπικά χαρακτηριστικά έναντι του Αλέξη Τσίπρα και τονίζει ότι οι πολίτες στις εκλογές θα κληθούν να επιλέξουν και πρωθυπουργό εκτός από το κόμμα της αρεσκείας τους.

Λίγο αργότερα η Νέα Δημοκρατία δημοσίευσε ακόμη ένα σποτ στο επίκεντρο του οποίου βρέθηκε η ελληνική εξωτερική πολιτική με ορισμένες σημαντικές στιγμές όπως η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, η συμφωνία για τις φρεγάτες με τις Γαλλία όσο και τα rafale.

Η στρατηγική Τσίπρα για πρωτιά στις εκλογές

Η εκλογική στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις κάλπες της 21ης Μαΐου 2023 είναι σαφής και ξεκάθαρη, διατυπωμένη από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα εδώ και μήνες: Η κάλπη να βγάλει πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και η επομένη των εκλογών να βρει τη χώρα με μία κυβέρνηση συνεργασίας με προοδευτικό πρόσημο, στην οποία βασικός κορμός θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και θα συνεργαστούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης που προσδιορίζονται ως «προοδευτικά» ώστε να υπάρξει «Δικαιοσύνη Παντού», όπως είναι εξάλλου το σλόγκαν του κόμματος.

Προς αυτή την κατεύθυνση, στις τελευταίες του δημόσιες παρεμβάσεις ο πρόεδρος του κόμματος και πρώην πρωθυπουργός δεν δίστασε να ρίξει τα βέλη του… με ευγενικό τρόπο και στον Νίκο Ανδρουλάκη, στον οποίο προσδοκά για μετεκλογική συνεργασία, προκειμένου ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής που επιμένει «ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας» να ξεκαθαρίσει εάν διαφωνεί με τον πρωθυπουργό ή με το σύνολο των πολιτικών που εφαρμόζει εδώ και τέσσερα χρόνια το Μαξίμου και η Νέα Δημοκρατία.

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εστιάζει πλέον στο τμήμα του εκλογικού σώματος που είναι δυσαρεστημένο από τις ασκούμενες πολιτικές της ΝΔ αλλά και σε εκείνους που εξαιτίας της τραγωδίας των Τεμπών βγήκαν στους δρόμους διαδηλώνοντας. Παράλληλα, επιχειρεί να κάνει σαφές πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάθε άλλο από παράγοντας σταθερότητας είναι, όπως ο ίδιος και οι κυβερνητικοί παράγοντες ευαγγελίζονται, μιας και στοχεύοντας στην αυτοδυναμία της ΝΔ οδηγεί τη χώρα σε δεύτερες και ενδεχομένως τρίτες εκλογές.

Ανδρουλάκης: Οι εκλογές ευκαιρία νέας αρχής για το λαό

Οι εκλογές είναι ευκαιρία «για μια νέα αρχή για τον ελληνικό λαό, ώστε να μη βρίσκεται υπό την ομηρεία δύο αμετανόητων συστημάτων εξουσίας» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την επίσκεψη στην δημοτική αγορά του Πειραιά.

Άσκησε κριτική σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση τους στη βουλή αναφορικά με την τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη, τονίζοντας πως το ΠΑΣΟΚ «ψήφισε αξιακά από θέση αρχής, προκειμένου να κλείσει κάθε παράθυρο συμμετοχής στις εκλογές μιας καταδικασμένης εγκληματικής οργάνωσης,

Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε και στο θέμα της ακρίβειας σημειώνοντας πως «πολλαπλασιάζονται τα προβλήματα στην οικονομία, καθώς μεγάλα συμφέροντα κερδοσκοπούν, σε βάρος του λαού».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης με άλλα λόγια απευθύνεται στο εκλογικό σώμα ως εγγυητής της κυβερνητικής σταθερότητας, θεματοφύλακας της διαφάνειας, της λογοδοσίας, της αξιοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, ως νέος και άφθαρτος, επιχειρώντας να αποτινάξει τον κακό κυβερνητισμό του ΠΑΣΟΚ και την συνδιαλλαγή με το «φθαρμένο» υπάρχον πολιτικό προσωπικό της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments