Ειδήσεις

Καλώς ήρθες Ταμείο Ανάκαμψης στη Σλοβενία

Καλώς ήρθες Ταμείο Ανάκαμψης στη Σλοβενία
Η Σλοβενία έλαβε την πρώτη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ για την ύψους 50 εκατ. ευρώ

Η Σλοβενία έλαβε την πρώτη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ για την ύψους 50 εκατ. ευρώ, μετά από μήνες καθυστερήσεων που προκάλεσαν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, καθώς η χρηματοδότηση επρόκειτο να χορηγηθεί το περασμένο φθινόπωρο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε τη μεταφορά την Πέμπτη, αφού η Σλοβενία εκπλήρωσε τα απαιτούμενα ορόσημα που κάλυπταν τις μεταρρυθμίσεις που προωθούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και το σύστημα λογιστικού ελέγχου.

«Άλλα ορόσημα αφορούν επενδύσεις σε επεξεργαστές χαμηλής ισχύος και τσιπ ημιαγωγών, καθώς και σε ευρωπαϊκές κοινές υποδομές και υπηρεσίες δεδομένων», ανέφερε η Επιτροπή.

Η Σλοβενία αναμένει 1,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και έως 3,2 δισ. ευρώ σε δάνεια. Σχεδόν δύο χρόνια μετά την επιβεβαίωση του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, έλαβε μόνο 281 εκατ. ευρώ από την πληρωμή των 50 εκατ. ευρώ και 231 εκατ. ευρώ από την προχρηματοδότηση που έλαβε τον Σεπτέμβριο του 2021.

Υπήρξαν διάφορες καθυστερήσεις καθώς η νέα κυβέρνηση ξεκίνησε την επικαιροποίηση του εθνικού σχεδίου, αφού κατέστη σαφές ότι η χώρα θα δικαιούταν λιγότερες επιχορηγήσεις λόγω της υψηλότερης αύξησης του ΑΕΠ από την αναμενόμενη.

Εν μέρει, η επικαιροποίηση είναι απαραίτητη λόγω της συμπερίληψης των προσπαθειών για τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Ένωσης από τη Ρωσία και λόγω των νέων υπολογισμών επιλεξιμότητας με βάση την υψηλότερη από την αναμενόμενη αύξηση του ΑΕΠ το 2020 και το 2021.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται επίσης ότι η προηγούμενη δεξιά κυβέρνηση έβαλε πάρα πολλά αρκετά μικρά έργα στο εθνικό σχέδιο, με πιο γνωστή τη διανομή κονδυλίων για μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας που δόθηκαν σε ορισμένους δήμους όπου υπάρχει μικρός κίνδυνος πλημμύρας.

Τώρα στην αντιπολίτευση, τα κόμματα της προηγούμενης κυβέρνησης δήλωσαν ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν κάνει αρκετά για να αποτρέψει τη Σλοβενία από το να χάσει πολύτιμα κονδύλια. «Η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει το θέμα με επαρκή προσοχή και υπευθυνότητα και ανταποκρίνεται στα προβλήματα πολύ αργά», δήλωσαν οι Δημοκράτες, οι οποίοι αποτελούν την αξιωματική αντιπολίτευση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments