Διεθνή

Συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες στο Σουδάν

Συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες στο Σουδάν

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Αποτυγχάνουν οι προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός στο Σουδάν. Σε αφιέρωμά της, η DW αναφέρει ότι, στην χώρα, συνεχίζονται οι μάχες, με τους κατοίκους να είναι χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα.

Αποτυγχάνουν οι προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός στο Σουδάν. Σε αφιέρωμά της, η DW αναφέρει ότι, στην χώρα, συνεχίζονται οι μάχες, με τους κατοίκους να είναι χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα.

Λόγω των συνεχιζόμενων μαχών στο Σουδάν, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στην πρωτεύουσα Χαρτούμ εξακολουθούν να μην μπορούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Οι αεροπορικές επιδρομές και τα πυρά του πυροβολικού συνεχίζονται. Το αεροδρόμιο και η γενική διοίκηση του στρατού είναι ιδιαίτερα έντονες. Σύμφωνα με μάρτυρες, πτώματα βρίσκονται στους δρόμους. Σφοδρές μάχες μεταξύ του στρατού και της ειδικής μονάδας Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) συνεχίστηκαν και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, εδώ και μέρες δεν υπάρχει ρεύμα σε πολλά σπίτια. Το πόσιμο νερό και τα τρόφιμα, η βενζίνη και τα φάρμακα τελείωσαν. Η υγειονομική περίθαλψη έχει καταρρεύσει, είπε η Ιατρική Επιτροπή του Σουδάν. Η Επιτροπή προειδοποίησε για μια «ανθρωπιστική τραγωδία». Ακόμη και πριν ξεσπάσει η βία, ένας στους πέντε από τους 46 εκατομμύρια κατοίκους λιμοκτονούσε. Η κατάσταση στη δυτική περιοχή του Νταρφούρ είναι ιδιαίτερα δραματική. Ταυτόχρονα, η οργάνωση καταδίκασε τις επιθέσεις σε εργαζομένους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Στο Σουδάν, ο de facto πρόεδρος Abdel Fattah al-Burhan, ο οποίος είναι και ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής, πολεμά από το Σάββατο τον αναπληρωτή του Mohammed Hamdan Daglo. Διοικεί το RSF. Στην πραγματικότητα, η παραστρατιωτική ομάδα θα έπρεπε να ήταν υποταγμένη στον στρατό και η εξουσία στη χώρα έπρεπε να είχε επιστραφεί σε μια πολιτική κυβέρνηση.

Αυτοαποκαλούμενος σωτήρας του Σουδάν

Ο Al-Burhan και ο Daglo βρίσκονται στο τιμόνι του κράτους της βορειοανατολικής Αφρικής από το κοινό στρατιωτικό πραξικόπημα το 2021. Ο Daglo, ο οποίος διατηρεί στενές επαφές με τη Ρωσία, έχει τώρα περιγράψει το πραξικόπημα στα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης ως «λάθος» και παρουσιάζει τον εαυτό του και την πολιτοφυλακή του ως σωτήρες του Σουδάν. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σχεδόν 300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και αρκετές χιλιάδες τραυματίστηκαν από την έναρξη της σύγκρουσης.

Εν τω μεταξύ, στις μάχες φέρεται να εμπλέκονται και ξένες δυνάμεις. Η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal» αναφέρει ότι η Αίγυπτος έχει στείλει μαχητικά αεροσκάφη και πιλότους στον σουδανικό στρατό. Η κυβέρνηση στο Κάιρο βλέπει τον al-Burhan ως σημαντικό σύμμαχο στην διαμάχη με την  Αιθιοπία για ένα τεράστιο φράγμα του Νείλου και την επακόλουθη απειλή έλλειψης νερού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments