Νέα Δημοκρατία: Η μόνη ασφαλής επιλογή για τη χώρα

Η φετινή χρονιά αποτελεί ορόσημο για την χώρα μας καθώς μια σειρά από γεγονότα που θα μεσολαβήσουν τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, θα καθορίσουν την πορεία της Ελλάδας και την θέση της στο διεθνές γίγνεσθαι.
Αδιαμφισβήτητα η Ελλάδα του σήμερα δεν έχει καμία σχέση με αυτή των προηγούμενων ετών της εσωστρέφειας και της οπισθοδρόμησης .Η γεμάτη λάθη και παραλείψεις δεκαετία ακολουθήθηκε από μία τετραετία προόδου που οδήγησε έστω και με αργοπορία στην επανασύνδεση του βαγονιού μας στην αμαξοστοιχία της Ευρώπης.
Για την σημερινή μας θέση, καθοριστικό ρόλο έπαιξε η ψήφος του ελληνικού λαού τον Ιούλιο του 2019. Από τη στιγμή εκείνη που ανέλαβε τη διακυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η πορεία της χώρας μας είναι διαρκώς ανοδική.
Η κυβέρνηση κατάφερε να αντιμετωπίσει επάξια τις διαδοχικές κρίσεις, επιδιώκοντας πάντα τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Η υγειονομική κρίση του κορωνοϊου και η ανάδειξη των αδυναμιών του ΕΣΥ, η εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία και ο εισαγόμενος πληθωρισμός ως επακόλουθο, η έξαρση των μεταναστευτικών ροών και η γενικότερα επιθετική στάση της Τουρκίας είναι μερικά από τα σοβαρά ζητήματα που προέκυψαν την τελευταία τετραετία.
Όλα τα παραπάνω αντιμετωπίστηκαν κατά γενική ομολογία με υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα, παρόλο που αποτέλεσαν πρωτόγνωρες καταστάσεις για κάθε σύγχρονη κοινωνία. Το αμείλικτο ερώτημα που προκύπτει από όλα αυτά και η απάντηση δεν είναι ούτε εύκολη ούτε αυτονόητη είναι το εξής:
Πως προχωράμε από εδώ και πέρα:
Για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια η ιστορία επαναλαμβάνεται. Δύο διατελέσαντες Πρωθυπουργοί θα αναμετρηθούν ενώπιων των πεπραγμένων τους και θα θέσουν την ατζέντα της επόμενης μέρας. Για πρώτη φορά οι πολίτες θα συγκρίνουν τις ικανότητες δύο αρχηγών που έχουν θέσει ξεκάθαρα το ιδεολογικό τους πρόσημο στον τρόπο διακυβέρνησης. Και μέσα σε όλα αυτά υπάρχει και το ΠΑΣΟΚ που διαρκώς αμφιταλαντεύεται και ενίοτε βολεύεται στην θέση του «ρυθμιστή» των πολιτικών εξελίξεων.
Για να μην υπάρχει μονόπλευρη οπτική των πραγμάτων, κανείς δεν ισχυρίζεται πως η Κυβέρνηση τα έχει κάνει όλα τέλεια, ούτε πως δεν υπάρχουν αδυναμίες. Η επιχειρηματολογία των μνημονίων πως «για όλα οι άλλοι φταίνε» έχει ναυαγήσει. Όμως ας τα βάλουμε όλα σε μια σειρά.
Οι φετινές εκλογές μας οδηγούν σε δύο εύλογα ερωτήματα.
Γιατί να εμπιστευτούμε ξανά την Νέα Δημοκρατία;
Μετά από μια δεκαετία μνημονίων που πληρώσαμε το μάρμαρο των αλόγιστων υποσχέσεων και δεσμεύσεων, ήρθε στην εξουσία μια κυβέρνηση που επεδίωξε και εν πολλοίς κατάφερε να υλοποιήσει όλες τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και μάλιστα σε μία μακρά περίοδο πρωτόγνωρων κρίσεων όπως αναφέρθηκε παραπάνω.
Επιπλέον, εφαρμόστηκαν πολιτικές που θωράκισαν τη χώρα μας σε πολλά επίπεδα και έθεσαν γερές βάσεις για το μέλλον. Αξίζει να αναφερθούν μερικές από τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν σε καίριους τομείς.
Στην Οικονομία: Ισχυρή ανάπτυξη (πρώτες θέσεις στην Ευρωζώνη), χαμηλή ανεργία, αύξηση σε μισθούς και συντάξεις, λιγότεροι φόροι, επενδύσεις και ευρωπαϊκοί πόροι. Στην εξωτερική πολιτική: Συμφωνία ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, αποκατάσταση της διεθνούς εικόνας στο εξωτερικό, ισχυροποίηση των εθνικών θέσεων στην Ευρώπη. Στην Εθνική Άμυνα: Συμφωνία με Γαλλία και Αμερική, εκσυγχρονισμός των ενόπλων δυνάμεων. Στον Ψηφιακό μετασχηματισμό: Gov.gr, ψηφιακό άλμα του δημοσίου και των καθημερινών συναλλαγών με το δημόσιο.
Οι παραπάνω τομές δεν πρέπει να θεωρούνται αυτονόητες, ειδικά για την Ελλάδα που ήταν μόνιμα 20 χρόνια πίσω όπως λέει ο θυμόσοφος λαός μας. Χρειάστηκαν 2 lockdown και μια πολιτική – management ώστε να μπορέσουμε να έχουμε απτά αποτελέσματα από αυτά τα κεκτημένα. Για αυτό και αποτελεί δέσμευση για τον σημερινό Πρωθυπουργό να συνεχιστεί ο εκσυγχρονισμός του κράτους μας και την επόμενη τετραετία.
Το δεύτερο ερώτημα Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί αξιόπιστη επιλογή;
Ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον έχει απολέσει κάθε δικαίωμα να επικαλείται το ηθικό του πλεονέκτημα καθώς κυβέρνησε 4,5 χρόνια σε ήπια περίοδο, βάζοντας πολλά πολιτικά και εθνικά εμπόδια με αποτέλεσμα να ηττηθεί στρατηγικά το 2019. Από τις αυταπάτες που είχε για την οικονομία οι οποίες κόστισαν 2 μνημόνια και 100 δις. ευρώ μέτρα, μέχρι και την εθνική ήττα στο Μακεδονικό καθώς επίσης και την σκευωρία Novartis, μπορούμε να αντιληφθούμε τα αποτελέσματα της πολιτικής του αν καλούνταν να αντιμετωπίσει της προκλήσεις που προέκυψαν κατά την περίοδο πρωθυπουργίας Κυριάκου Μητσοτάκη.
Σε κάθε περίπτωση η αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί να αξιολογηθεί και για τον σημερινό της ρόλο, ώστε να διαπιστώσουμε κατά πόσο προσέφερε ικανές υπηρεσίες την περασμένη τετραετία. Η αξιωματική αντιπολίτευση καταψήφισε σπουδαίες μεταρρυθμίσεις που αφορούσαν την οικονομική ανακούφιση των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας. Επιπλέον, δεν στήριξε τις αμυντικές συμφωνίες τις οποίες μάλιστα έχει δηλώσει πως θα επαναδιαπραγματευτεί. Τέλος, αντί να μας γνωστοποιήσει την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης (κοστολογημένα αυτή τη φορά), υιοθέτησε μια τοξική ρητορική με υβριστικούς αφορισμούς και χαρακτηρισμούς, τα γνωστά #hashtag. Σε αυτή την πολιτική ολίσθηση η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκει πολύτιμο σύμμαχο της το ΠΑΣΟΚ.
Πρέπει να καταστεί λοιπόν σαφές πως δεν πρέπει να υπάρξει ούτε μία χαλαρή ψήφος. Η αδιαφορία μπορεί να αποβεί μοιραία. Το δίλλημα λοιπόν που προκύπτει είναι εάν επιθυμούμε να βιώσουμε τα γεγονότα του 1989 ή να χαράξουμε μία νέα σελίδα στην ιστορία μας.
Η απάντηση που επιλέγω να δώσω ως πολίτης είναι η εξής:
Το επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως το έχουμε πληρώσει ακριβά. ΠΑΘΑΜΕ – ΜΑΘΑΜΕ – ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ!
Δημήτρης Σταυριανάκης Αντιπρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ ν. τομέας Αθηνών
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας