Διεθνή

ΟΗΕ: Να γίνονται σεβαστές οι εκεχειρίες στο Σουδάν

ΟΗΕ: Να γίνονται σεβαστές οι εκεχειρίες στο Σουδάν

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Τον προβληματισμό του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εγείρει η συνεχιζόμενη ένταση στο Σουδάν.

Τον προβληματισμό του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εγείρει η συνεχιζόμενη ένταση στο Σουδάν. Στην βορειοανατολική αφρικανική χώρα, συγκρούσεις εξακολουθούν, με εκατοντάδες ανθρώπινα θύματα και εκτεταμένες υλικές ζημιές, παρά τις συμφωνίες ανάμεσα στα δύο μέρη για καταπαύσεις του πυρός.

Συγκεκριμένα, ο ειδικός επιτετραμμένος του ΟΗΕ για το Σουδάν, Βόλκερ Πέρθες, δήλωσε ότι οι δύο πλευρές έχουν ορίσει εκπροσώπους για τη διεξαγωγή των συνομιλιών που θα γίνουν είτε στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας είτε στην Τζούμπα του Νότιου Σουδάν, παρότι όπως είπε τίθεται ένα πρακτικό ζήτημα για το αν θα μπορέσουν “στην πραγματικότητα (οι εκπρόσωποι) να καθίσουν μαζί”. Διευκρίνισε, πάντως, ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τη διεξαγωγή τους.

Επισημαίνεται ότι εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις 15 Απριλίου, όταν μια μακροχρόνια διαμάχη για την εξουσία μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών “Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης” κατέληξε σε «Και οι δύο πλευρές πιστεύουν ότι θα κερδίσουν, αλλά είναι και οι δύο πιο ανοιχτές σε διαπραγματεύσεις, η λέξη ‘διαπραγματεύσεις’ ή ‘συνομιλίες’ δεν υπήρχε στη συζήτηση τους την πρώτη εβδομάδα», είπε.

Ενώ αμφότερες είχαν κάνει δηλώσεις ότι η άλλη πλευρά έπρεπε να «παραδοθεί ή να πεθάνει», είπε ο Πέρθες, έλεγαν επίσης, «εντάξει, δεχόμαστε… κάποια μορφή συνομιλιών».

«Έχουν αποδεχτεί και οι δύο ότι αυτός ο πόλεμος δεν μπορεί να συνεχιστεί», πρόσθεσε.

Αυτό που θα πρέπει να γίνει άμεσα, πρότεινε ο επιτετραμμένος του ΟΗΕ, είναι να αναπτυχθεί ένας μηχανισμός παρακολούθησης τήρησης των εκεχειριών, οι οποίες έχουν συμφωνηθεί αρκετές φορές, αλλά απέτυχαν να σταματήσουν τις συγκρούσεις.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments