Πολιτική

Βενιζέλος: Η Ελλάδα υπάρχει σήμερα χάρη στην αναδιάρθρωση του χρέους το 2012

Βενιζέλος: Η Ελλάδα υπάρχει σήμερα χάρη στην αναδιάρθρωση του χρέους το 2012
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα δύο σχετικά βιβλία των συμμετεχόντων, το «Εκδοχές Πολέμου 2009-2022.

Η ιστορική εμπειρία της αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους τέθηκε ξανά επί τάπητος σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Delphi Economic Forum και ο Κύκλος Ιδεών, με τίτλο «Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον», και με την συμμετοχή δύο εκ των πρωταγωνιστών και βασικών διαπραγματευτών εκείνης της περιόδου, του πρώην αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου και του Charles H. Dallara, πρώην Managing Director και CEO του IIF μεταξύ 1993 και 2013.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα δύο σχετικά βιβλία των συμμετεχόντων, το «Εκδοχές Πολέμου 2009-2022. Μία συζήτηση με τον Γιώργο Κουβαρά για το παρασκήνιο της οικονομικής κρίσης και όσα ακολούθησαν» του κ. Βενιζέλου και το επερχόμενο «Euroshock: How the Largest Debt Restructuring in History Helped Save Greece and Preserve the Eurozone» του κ. Dallara.

Για τον κ. Βενιζέλο, πέραν του PSI το οποίο αφορούσε στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που διακρατούσε ο ιδιωτικός τομέας, ξεχωριστή σημασία έχει το OSI το οποίο αφορά στο επίσημο θεσμικό χρέος. Υπενθύμισε πως το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού δημόσιου χρέους, μέσα από τις συμφωνίες του 2012, μειώθηκε κατά 60%, ενώ διευρύνθηκε η μέση διάρκεια εξυπηρέτησης του στα 17 έτη, και εξομαλύνθηκαν τα επιτόκια.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος σημειώνει πως το βιβλίο του κ. Dallara είναι ένας ύμνος στην Ελλάδα και ένα πλήρες ημερολόγιο εκείνων των ημερών έως τις 8 Μαρτίου 2012, τονίζει πως την ανάγκη «κουρέματος» του ελληνικού χρέους την αντιλήφθηκε πρώτα ο ιδιωτικός τομέας, και μετά οι θεσμοί, οι οποίοι εμφάνισαν σημαντικές καθυστερήσεις και αντιστάσεις, καθώς θεωρούσαν πως έρχεται σε σύγκρουση με τις αρχές και το νομικό πλαίσιο στο οποίο στηρίζονταν η Ευρωζώνη. Χαρακτήρισε ακόμα, την περίπτωση της Ελλάδας πρωτοφανή και σύνθετη, καθώς έως εκείνο το ιστορικό σημείο δεν είχε ξαναϋπάρξει η ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους μίας χώρας η οποία ήταν μέλος νομισματικής ένωσης.

Ως κεντρική φιγούρα των διαπραγματεύσεων ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς όπως είπε «χωρίς τον Β. Σόιμπλε δεν θα υπήρχε πολιτική συμφωνία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments