Διεθνή

Κορωνοϊός: Τέλος ο παγκόσμιος συναγερμός για τον COVID

Κορωνοϊός: Τέλος ο παγκόσμιος συναγερμός για τον COVID

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO

Η ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για άρση του του ύψιστου επιπέδου υγειονομικού συναγερμού για τον COVID αποτελεί συμβολική καμπή, αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν.

Η ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για άρση του ύψιστου επιπέδου υγειονομικού συναγερμού για τον COVID αποτελεί συμβολική καμπή, αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν.

Η Covid-19 δεν αποτελεί πλέον μια παγκόσμια κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης, ανακοίνωσε σήμερα ο ΠΟΥ, λέγοντας ότι η Covid τώρα ελέγχεται επαρκώς, μετά από τρία χρόνια και τρεις μήνες πανδημίας. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς το τέλος της πανδημίας, η οποία έχει σκοτώσει περισσότερους από 6,9 εκατομμύρια ανθρώπους.

«Με μεγάλη ελπίδα δηλώνω ότι η Covid-19 δεν συνιστά πλέον μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία σε διεθνές επίπεδο», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, εκτιμώντας ότι η πανδημία έχει οδηγήσει σε «τουλάχιστον 20 εκατομμύρια» θανάτους, αριθμός σχεδόν τριπλάσιος από τον επίσημο απολογισμό του Οργανισμού.

Η επιτροπή εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, η οποία στις 30 Ιανουαρίου 2020 είχε κηρύξει ύψιστο επίπεδο συναγερμού για την Covid-19, ήρε σήμερα τον συναγερμό.

Η άρση του μέτρου είναι ένα σημάδι της προόδου που έχει σημειώσει η ανθρωπότητα για την καταπολέμηση του ιού, αλλά ο ΠΟΥ έχει πει ότι η Covid-19 είναι εδώ για να μείνει, ακόμα κι αν δεν αποτελεί πλέον κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Περισσότερα από τρία χρόνια μετά την εμφάνισή του, ο νέος κορωνοϊός που προκαλεί τον Covid-19 εξακολουθεί να κυκλοφορεί σε όλο τον κόσμο, τους τελευταίους μήνες με διάφορες υποπαραλλαγές της Όμικρον.

Όμως, με την πάροδο του χρόνου και των κυμάτων της πανδημίας, ο αντίκτυπος του ιού σε νοσηλείες και σε θανάτους έχει μειωθεί σημαντικά, χάρη στο υψηλό επίπεδο ανοσίας που αποκτάται από τον εμβολιασμό ή/και τις λοιμώξεις.

Το σενάριο που προκρίνεται πλέον από πολλούς ειδικούς είναι ότι ο ιός θα συνεχίσει να κυκλοφορεί, αλλά σταδιακά θα γίνει «ενδημικός», με τακτικές αναζωπυρώσεις, κάπως σαν την εποχική γρίπη.

Ο ΠΟΥ αναμένει λοιπόν ότι ο Covid θα περάσει σε μια φάση μικρών επιπτώσεων, με πιθανές κορυφώσεις, ειδικά σε εποχές του χρόνου που οι άνθρωποι κινούνται περισσότερο σε εσωτερικούς χώρους. Ωστόσο, ορισμένοι επιστήμονες δεν αποκλείουν τον κίνδυνο εμφάνισης νέων, πιο μολυσματικών παραλλαγών του ιού, που ενδέχεται να προκαλούν μεγάλη θνησιμότητα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments