Διεθνή

Politico: Γιατί Ευρωπαίοι ηγέτες «ψηφίζουν» Ερντογάν;

Politico: Γιατί Ευρωπαίοι ηγέτες «ψηφίζουν» Ερντογάν;

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους δυτικούς ηγέτες να μην συμπαθούν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους δυτικούς ηγέτες να μην συμπαθούν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κατά τη διάρκεια της 20χρονης διακυβέρνησής του στο πολιτικό τιμόνι της χώρας του, ο Τούρκος πρόεδρος έχει φυλακίσει δημοσιογράφους και στελέχη της αντιπολίτευσης, έχει καταστέλλει βίαια τους διαδηλωτές και έχει διαχειριστεί άθλια την οικονομία.

Στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής, ο πανίσχυρος άνδρας συμφιλιώθηκε με τη Ρωσία, ξεκίνησε μια εισβολή στη Συρία και άσκησε το βέτο του στο ΝΑΤΟ για να εμποδίσει την ένταξη της Σουηδίας σε μια κρίσιμη στιγμή για τη συμμαχία.

Αλλά υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο ηγέτες της ΕΕ μπορεί να χάσουν τον ηλικιωμένο ηγέτη σε περίπτωση που χάσει από τον κεντρώο αντίπαλο του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, όταν οι Τούρκοι ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές στις 14 Μαΐου. Έχοντας τον Ερντογάν στην εξουσία, ιδιαίτερα καθώς έχει λάβει μια ολοένα και πιο αυταρχική στροφή τα τελευταία χρόνια , επέτρεψε στην ΕΕ να παρακάμψει το ερώτημα για το εάν η Τουρκία πρέπει να ενταχθεί στις τάξεις της.

Για πολλούς Ευρωπαίους πολιτικούς, ο Ερντογάν ήταν ένα χρήσιμο πολιτικό «αλουμινόχαρτο», ένα προσχηματικό φύλλο συκής, επιτρέποντας στην ΕΕ να αποκλείσει νόμιμα οποιαδήποτε σοβαρή συζήτηση με την Άγκυρα σχετικά με την ένταξη.

Η ολοένα και πιο απαράδεκτη συμπεριφορά του, καθώς έχει εγκλωβίσει πολιτικούς αντιπάλους και διαμαρτύρεται κατά των κανόνων του κράτους δικαίου, έχει δώσει στην ΕΕ την πολιτική κάλυψη για να αποφύγει το ζήτημα.

Μια αλλαγή καθεστώτος θα μπορούσε να αλλάξει αυτή τη δυναμική.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments